Αν σε κάτι δείχνουν να συμφωνούν όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτικοί οίκοι είναι πως ο τουρισμός, οι επενδύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν ως ασπίδες προστασίας για τη διατήρηση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα, σε μια χρονιά που εκφράζονται ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση σε μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία κ.ά.

Η HSBC έσπευσε, μάλιστα, να αναβαθμίσει στο 6,5% (από 4%) την πρόβλεψή της για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2022, μια επίδοση που απέχει αρκετά από την πλειονότητα των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ και άλλων οργανισμών ή οίκων, οι οποίοι τοποθετούν τον πήχη μεταξύ 2,8% έως 4%. Τα στοιχεία από τα τουριστικά έσοδα είναι game changer για τους αναλυτές, καθώς η εκτίμηση είναι πως, αν ξεπεράσουν το 80% των προ πανδημίας επιπέδων, θα προσδώσουν 2 με 3 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, που θυμίζουμε πως πέρυσι έκλεισε με άνοδο 8% και στο φετινό πρώτο τρίμηνο έτρεξε με 7%.

oikoi

Το ενδιαφέρον στην ανάλυση της HSBC είναι ότι αναμένει αισθητή συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ από την ισχυρή κατασκευαστική δραστηριότητα, αναδεικνύοντας το στοιχείο ότι οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν σχεδόν 30% πέρυσι, φτάνοντας σε υψηλά 11 μηνών, και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο. Στο μέτωπο των επενδύσεων και της πιστωτικής επέκτασης, ρόλο-κλειδί έχει το Ταμείο Ανάκαμψης. Στον αντίποδα, το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού, που εκτιμά ότι φέτος θα ξεπεράσει το 9,2% σε ετήσια βάση, αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στην κατανάλωση, που επιδρά σημαντικά στο ΑΕΠ.

Σε μια ανάλογη εκτίμηση για τη θετική διαφοροποίηση της ελληνικής οικονομίας, έναντι των σεναρίων ύφεσης που αναδύονται για άλλες χώρες, προέβη και η ιαπωνική Nomura. Η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα με τις οικονομίες που ενδέχεται να αποφύγουν την ύφεση με τη συμβολή του τουρισμού και των μεγάλων έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εχει ενδιαφέρον ότι ο ιαπωνικός οίκος θεωρεί ως δεδομένη την ύφεση στην αμερικανική οικονομία, εκτιμώντας ότι θα ξεκινήσει φέτος τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει έως το τέλος του 2023, συμπαρασύροντας κι άλλες οικονομίες σε συρρίκνωση. Το σενάριο που προκρίνει η Nomura κάνει, πάντως, λόγο για ρηχή, αλλά μεγάλης διάρκειας ύφεση, σε αντίθεση με άλλες κρίσεις, όπως της πανδημίας, που η ύφεση ήταν πολύ βαθιά, αλλά σύντομη.