Τις τρεις ερωτήσεις που υποβάλλουν σήμερα τα επενδυτικά funds προτού τοποθετήσουν χρήματα σε μια εταιρεία παρέθεσε ο πρόεδρος της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος από το βήμα της 26ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του ECONOMIST στο Λαγονήσι: ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στη δραστηριότητα, ποιες είναι οι πιέσεις κόστους της επιχείρησης και πώς θα επηρεάσει η αύξηση των επιτοκίων.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, οι επενδυτές οφείλουν πλέον να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη και τη γεωπολιτική παράμετρο.
«Σε αυτήν τη συγκυρία, κοιτάζουμε επιχειρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα από ό,τι η αγορά, επιχειρήσεις που δεν έχουν έναν αλλά περισσότερους μοχλούς μεγέθυνσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος, τονίζοντας ότι τους επόμενους 12-24 μήνες θα έχουμε επιβράδυνση, αν όχι ύφεση της οικονομίας.

Ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη και στους ταραχώδεις καιρούς, παρατήρησε ο κ. Σταθόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξουν κλάδοι που θα επωφεληθούν και άλλοι που βεβαίως θα ζημιωθούν, ιδίως αυτοί που εξαρτώνται από την κατανάλωση.
 Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα αποκατέστησε την αξιοπιστία της και είναι πια ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, προτρέποντας να συνεχιστεί η ψηφιοποίηση του ελληνικού συστήματος.

Ερωτηθείς για τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα, ο κ. Σταθόπουλος σχολίασε: «Αυτό που έχει σημασία για τους επενδυτές δεν είναι ποιος θα κυβερνά την Ελλάδα, αλλά πώς θα την κυβερνά. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το δημοσιονομικό περιβάλλον, τις μεταρρυθμίσεις και τη σταθερότητα. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και ελπίζω ότι θα την έχουμε».

*Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable.