Σήμερα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στην οποία θα συζητηθεί το νέο πακέτο μέτρων για τα καύσιμα, το Fuel Pass 2.

Το νέο Fuel pass θα διαφέρει από το προηγούμενο, καθώς θα είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο και θα απευθύνεται σε περισσότερους.

Παράλληλα, στις σκέψεις της κυβέρνησης εκτός από το Fuel Pass για τα καύσιμα, είναι η χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, κάτι που αν τελικά υλοποιηθεί, θα δοθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.

Ο δρόμος για την χορήγηση του νέου πακέτου στήριξης fuel pass, άνοιξε η θετική απόκλιση από τον στόχο των φορολογικών εσόδων για τον Μάιο, η οποία δημιούργησε έναν νέο δημοσιονομικό χώρο άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι φορολογικές εισπράξεις του Ιουνίου θα είναι αυτές που θα κρίνουν το εάν τελικά υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα για τη χορήγηση δεύτερης «επιταγής ακρίβειας» για τους ευάλωτους εντός του 2022.


Το κυβερνητικό σχέδιο για τις νέες παρεμβάσεις

Το επίδομα για τη βενζίνη θα είναι αυξημένο και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από τα 30 -50 ευρώ που προβλέπει ο πρώτος κύκλος, με τις εκτιμήσεις να το ανεβάζουν κοντά στα 60 ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, θα αυξηθούν σημαντικά οι δικαιούχοι, με την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στα επίπεδα των 45.000 ευρώ.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θα ακολουθηθεί το υφιστάμενο μοντέλο.

Πιο συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το νέο όριο για το οικογενειακό εισόδημα, έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Για την είσοδο στη πλατφόρμα, που αναμένεται να ανοίξει αρχές Ιουλίου, θα χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, ενώ στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Diesel κίνησης: Η επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης με το ποσό να εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο, ίσως κοντά στα 20 λεπτά το λίτρο, από 15 λεπτά το λίτρο που είναι σήμερα.

Νησιά – άγονες γραμμές: Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να δοθεί υψηλότερη επιδότηση στα υγρά καύσιμα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας και αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές με στόχο την συγκράτηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Διάρκεια: Η διάρκεια του πακέτου θα είναι τρεις μήνες, δηλαδή από την 1η Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.


Στο τραπέζι και η επιταγή ακρίβειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις να δοθεί νέα «επιταγή ακρίβειας» που εξετάζεται να χορηγηθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά στα πρότυπα του μοντέλου που ακολουθήθηκε το Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα έκτακτο «δώρο» χορηγήθηκε σε:

676.735 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι πήραν 200 ευρώ.

625.000 οικογένειες με παιδιά που έλαβαν μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού.

241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που εισέπραξαν διπλή δόση εισοδήματος.

166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα τα οποία είχαν λάβει 200 ευρώ.

34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες οι οποίοι έλαβαν οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.