Παράθυρο για νέα, ευρύτερη και υψηλότερη επιδότηση στα καύσιμα δημιουργούν η υπεραπόδοση στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και τα υψηλά έσοδα από ΦΠΑ χάρη στην ευνοϊκή πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως έχουν καταλήξει στις λεπτομέρειες του νέου Fuel Pass, δηλαδή στο ύψος της επιδότησης και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τρεις μήνες. Θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα, δηλαδή θα αγγίζει τα 20 λεπτά αθροιστικά, ίσως και λίγο περισσότερο, δηλαδή να φτάσει τα 25 λεπτά το λίτρο.

Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 30 λεπτά το λίτρο.

Το μέτρο του fuel pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

Το ύψος του πακέτου θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το προηγούμενο και θα χρηματοδοτηθεί χάρη στην υπέρβαση των εσόδων σε σχέση με τον στόχο που είχε το οικονομικό επιτελείο. Για τον Μάιο τα έσοδα σε πραγματικές συνθήκες ξεπέρασαν τα 300 εκατ., αφού τα υπόλοιπα 800 εκατ. αφορούσαν τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, αφού αυτά δεν είχαν περιληφθεί στο αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού.




Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται για χειρότερα στο ενεργειακό ζήτημα εξαιτίας του κλίματος στη διεθνή οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου το οποίο από τα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν το προηγούμενο διάστημα, εκτοξεύτηκε χθες στα 122 ευρώ σχεδόν, με αφορμή τη μείωση της ροής αερίου προς την Γερμανία.

Το πετρέλαιο μετά από πολλές ημέρες ανοδικής πορείας χθες υποχώρησε κάτω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, αλλά βέβαια σε αυτό το περιβάλλον ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί επί μακρόν. Οι απαισιόδοξοι πάντως εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψει σε ανοδική τροχιά.