Στη λήψη μέτρων που επιχειρούν να ανακόψουν τη συνεχή επιδείνωση της ήδη εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις της Δύσης, προσανατολίζονται εθνικές κυβερνήσεις και Ε.Ε., με τις τελευταίες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακολουθούνται ήδη από προτάσεις για επιπλέον μηχανισμούς ανάσχεσης της κρίσης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού think tank Bruegel, σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στη στήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, η χώρα μας έχει δαπανήσει μέχρι τώρα σε μέτρα στήριξης παραπάνω από το 3,5 % του ΑΕΠ, με το κόστος να προσεγγίζει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Λιθουανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες της Ευρώπης με ισχυρότερες οικονομίες, όπως η Γερμανία για παράδειγμα, δαπάνησαν ποσοστό του ΑΕΠ κάτω του 2% με κόστος λίγο πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία με ποσοστό λίγο πάνω από 2% και κόστος περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τελευταία στη σχετική λίστα είναι η Δανία, πιθανότατα λόγω της «πράσινης ανάπτυξης», στην οποία έχει επενδύσει εδώ και χρόνια.