Το τριήμερο 15–17 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή το Sustainability Hackathon, ο δεύτερος μαραθώνιος καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών για την βιωσιμοτητα, την αειφορία και την επιχειρηματικότητα.

Το Sustainability Hackathon πραγματοποιήθηκε υβριδικά, με φυσική παρουσία στο Innovathens και απομακρυσμένα με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών συμμετοχικότητας και ανοικτής καινοτομίας και τη χρήση συνεργατικών εργαλείων και ψηφιακών μέσων επικοινωνίας.

Ο μαραθώνιος καινοτομίας, Sustainability Hackathon είναι η δεύτερη δράση ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδη, με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Ελληνικής εταιρείας καινοτομίας και τεχνολογίας Crowdpolicy και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
1
2

To Sustainability Hackathon συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ομάδων και startups από όλη την Ελλάδα, καθώς και μεμονωμένων συμμετεχόντων. Συμμετείχαν startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, ομάδες φοιτητών από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, επαγγελματίες, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων.
3
4

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, μέσα από την συνεργατική πλατφόρμα επικοινωνίας, ανταλλάχθηκαν πάνω από 6.100 μηνύματα και κλήσεις από όλους τους συμμετέχοντες και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 110 online συναντήσεις (mentoring sessions) μεταξύ των συμμετεχόντων και των μεντόρων, που προέρχονταν από τη Lidl Ελλάς, το Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδη, την Crowdpolicy, καθώς και ακαδημαϊκούς και στελέχη της αγοράς, οι οποίοι είχαν αναδειχθεί μεταξύ άλλων και μέσω ανοιχτής πρόσκλησης στην κοινότητα τεχνολογίας και καινοτομίας.
5
6

Πιο συγκεκριμένα, στον μαραθώνιο δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή πάνω από 375 διαγωνιζόμενοι, 35 ομάδες και 35 μέντορες, οι οποίοι καθοδήγησαν και υποστήριξαν τις ομάδες να διαμορφώσουν και να προχωρήσουν περαιτέρω την ιδέα τους.

Η έναρξη του μαραθωνίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου με το Kick Off Meeting, στο οποίο απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο κ. Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κα. Βασιλική Αδαμίδου, Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς και η κα. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελές Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
vraveia
Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, Co-founder, CTO/CIO, της Crowdpolicy, παρουσίασε συνοπτικά τους στόχους, τις θεματικές ενότητες και τη διαδικασία του μαραθωνίου καινοτομίας Sustainability Hackathon, καθώς και ένα σύνολο από καλές πρακτικές και εργαλεία για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών από τους συμμετέχοντες. Το Kick Off Meeting συντόνισε η κα. Ελένη Μαυρόγαλου, Public affairs Digital Consultant της Crowdpolicy.


Το Σάββατο 16 Απριλίου 2022, στο πλαίσιο του μαραθωνίου καινοτομίας πραγματοποιήθηκε παράλληλη δράση — εργαστήριο καινοτομίας από τον Voice coach, κ. Κώστα Σφυρικίδη με θέμα: “Πώς μπορείτε να παρουσιάσετε καλύτερα την ιδέα σας μπροστά σε κοινό”.

Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν σε 48 ώρες τις εφαρμογές και τις προτάσεις τους και την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους. Συνολικά παρουσίασαν 30 ομάδες, κάποιες από τις οποίες δημιουργήθηκαν και κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου και από αυτές διακρίθηκαν. Οι ομάδες που διακρίθηκαν απέσπασαν χρηματικά βραβεία, δωροεπιταγές από τη Lidl Ελλάς και διασφάλισαν την είσοδο τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.

Μέλη Επιτροπής Αξιολόγησης

  • Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
  • Βασίλειος Βεσκούκης, Καθ. Τεχνολογίας Λογισμικού και Γεωπληροφορικής ΕΜΠ
  • Γιάννης Σμέρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής
  • Γιώργος Καραμανώλης, Co-Founder & CTO/CIO at Crowdpolicy — Chairman of Hellenic Blockchain Hub
  • Γιώργος Κρικρής, Αντιδήμαρχος Δήμου Νέας Σμύρνης
  • Κατερίνα Αδαμοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Περιφέρεια Αττικής
  • Κέλλυ Δοβλέτογλου, Corporate Responsibility Consultant, Lidl Eλλάς
  • Πέγκυ Ξηροταγάρου, Program Coordinator, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδη
  • Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Από το σύνολο των 30 ομάδων που παρουσίασαν την ιδέα τους, η επιτροπή αξιολόγησης, επέλεξε τις 5 ομάδες, οι οποίες κέρδισαν σημαντικά βραβεία, και την 6η ομάδα, η οποία απέσπασε ειδικό έπαινο, κερδίζοντας ανοιχτή πρόσκληση στο “Sea Change Young Leaders”, το πρώτο camp βιωσιμότητας, το οποίο θα διοργανώσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, στα νησιά του Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα, οι νικητήριες ομάδας κέρδισαν, δωροεπιταγές αξίας 200 ευρώ από την Lidl Hellas για κάθε μέλος των ομάδων που διακρίθηκαν, 500 ευρώ σε μετρητά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, την είσοδο τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης και τη συμμετοχή τους στον τελικό του Νοεμβρίου με δυνατότητα διάκρισης ως νικήτρια ομάδα της διοργάνωσης με ακόμα μεγαλύτερα βραβεία.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν με τη σειρά που ανακοινώθηκαν

-H ομάδα LET’S PARK, παρουσίασε μία crowdsourcing πλατφόρμα που διασυνδέει ομάδες πολιτών και Δήμους με το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Ενεργοποίησης (ESG) εταιρειών για το συ-σχεδιασμό και την υλοποίηση πάρκων τσέπης (pocket-parks), δηλαδή μικρών εκτάσεων πρασίνου που θωρακίζουν τις πόλεις απέναντι στη σύγχρονη περιβαλλοντικη κρίση.

-H ομάδα Rethinkers, παρουσίασε μία εφαρμογή με σύστημα επιβράβευσης που συμβάλλει στην οικολογική εκπαίδευση και τη χρήση eco-friendly προϊόντων από τους πολίτες.

-Η ομάδα HAG GIRLS, παρουσίασε ένα SmartBin, το οποίο είναι ένας έξυπνος κάδος με στόχο να κάνει την ανακύκλωση παιχνίδι. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και ηχητικά μηνύματα μαθαίνει το παιδί να κάνει ορθή διαλογή σκουπιδιών. Αυτό το καταφέρνει μέσα από τεχνολογίες AI, ενώ παράλληλα συλλέγει και παρακολουθεί δεδομένα (IoT).

-Η ομάδα DATAPHORIA, παρουσίασε Analytics-as-a-Service υπηρεσίες σε εταιρείες και οργανισμούς ώστε να μετρήσουν, να επιταχύνουν και να αναδείξουν τη μετάβασή τους προς την αειφορία.

- H ομάδα JBM, παρουσίασε ένα Water Manager SaaS, το οποίο επιλύει το πρόβλημα της αλόγιστης χρήσης νερού στα αστικά κέντρα, στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν την κατανάλωση νερού τους ώστε να τη μειώσουν .

- Η ομάδα Aviato, μια πλατφόρμα Whistle-Blowing for Sustainability, στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες με τα προβλήματα που παρατηρούν στο δήμο τους, έτσι ώστε να επιλύονται.
7
8

Δείτε το Βίντεο με τις ανακοινώσεις των νικητών


Από τις ομάδες που δήλωσαν ενδιαφέρον, την Κυριακή 17 Απριλίου παρουσίασαν οι 30 που αναφερονται στη συνέχεια, σύμφωνα με τη σειρά που παρουσίασαν:

  • EcoEco Parnonistas: μια πλατφόρμα διασύνδεσης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης ομάδων, με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρότυπων βιο-επιχειρήσεων.
  • ΝΕΑΝΙΑS team: Αξιοποίηση υπηρεσίας Eddy Covariance για δημιουργία πολιτικής μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος.
  • Dataphoria: An analytics-as-a-service platform for companies, orgs and cities to measure & accelerate their sustainability transition.
  • Aeglider: Ηλεκτρικά ποδήλατα ανακύκλωση μπαταριών 18650 και κουτιών από πλαστικό.
  • Ivoluntry: Πλατφόρμα και ψηφιοποίηση του εθελοντισμού.
  • ComeTogether: Sustainability NFTs.
  • Rethinkers: Εφαρμογή που επιβραβεύει την περιβαλλοντική συνείδηση μέσω εκπαίδευσης.
  • ECODEL: DELIVEreuse: Δημιουργία ενός δικτύου επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών φαγητού μέσω μιας πλατφόρμας.
  • Save your Planet: It’s cool to be green, so let’s save the planet, starting from the education of kids.
  • Freener: Ενεργειακή μετάβαση μη διασυνδεδεμένων νησιών έως την διασύνδεσή τους (το 2030). Στόχος: Να μηδενιστούν οι εκπομπές CO2.
  • REprecious: Ανακύκλωση Πολύτιμων Κοσμημάτων
  • Let’s Park: Μία crowdsourcing πλατφόρμα που διασυνδέει ομάδες πολιτών και Δήμους με το CSR εταιρειών για συ-σχεδιασμό/υλοποίηση πάρκων τσέπης.
  • IGM: Σύνδεση επιχειρήσεων με την αγορά πράσινων λύσεων.
  • Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Περάματος (ΠΕΠΑΛ): 6+1 Εικονικές startup Επιχειρήσεις.
  • self explained: Δημιουργία υποδήματος μέσω εφαρμογής.
  • Rhoé: 1. Battery Swapping in Waterborne Transport — 2. Electric Vehicle Infrastructure Planning.
  • BioGems: Εφαρμογή ανταπόδοσης σε πολίτες που υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές.
  • Hagirls: Ανταποδοτικός έξυπνος κάδος ανακύκλωσης με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων.
  • Wave: Ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς το περιβάλλον μέσω της ακουστικής οικολογίας.
  • JBM: Water Management.
  • Vetuniverse: Πλατφόρμα καταλόγου κτηνιάτρων με δυνατότητες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης πελατών — επαγγελματιών.
  • Aviato: Recycle whistle-blowing πλατφόρμα με επίκεντρο το περιβάλλον.
  • Andreas Karadakis: Μέτρηση του ψηφιακού αποτυπώματος (digital waste) των χρηστών διαδικτύου και παροχή κινήτρων για λιγότερο ενεργοβόρα περιήγηση.
  • eBuillon: eBuillon is a Decentralized Autonomous Organization of solar power station nodes currently located in Anavyssos and Ixchel Community Tulum, Mexico. The proof of concept has both nodes using the energy created by the stations for powering food production, processing and community living.
  • Eco Green Recycle: Eco Green Recycle.
  • EpiNoesis: Ευαισθητοποίηση μαθητών ΑΜΕΑ σε θέματα ανακύκλωσης με την χρήση εικονικής πραγματικότητας.
  • FoodAllios: zero food waste /delivery app.
  • MedAthens: Διαδικτυακή πύλη ιατρικού τουρισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης για την ευζωία — Ευεξία των τουριστών-επισκεπτών, με όρους βιωσιμότητας και άριστης βιωσιμότητας και ποιότητας και με ένα δίκτυο συνεργατών με πράσινο αποτύπωμα, κοινωνικό, ακτιβιστικό προφίλ.
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΚΡΙΜΠΑ — ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 2030: Εφαρμογές εκπαίδευσης πολιτών για καλές πρακτικές των ΣΒΑ.
  • EVLoader: Φόρτιση Ηλεκτρικών οχημάτων.
10