Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα vouchers.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να κάνουν αίτηση για να πάρουν την επιδότηση καυσίμων για τους επόμενους 3 μήνες.

Ειδικότερα, το vouchers.gov.gr άνοιξε το πρωί της Τρίτης 26/04 και μέσα από την πλατφόρμα αυτήν και με βάση το ΑΦΜ τους, οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση για την επιδότηση καυσίμων, λαμβάνοντας τα χρήματα είτε στην άυλη κάρτα Fuel Pass είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση καυσίμων αφορά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, γύρω στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, περισσότεροι από 100.000 είχαν κάνει αίτηση για το Fuel Pass.



Πάντως, ήδη έχουν παρατηρηθεί κάποια ζητήματα με δικαιούχους που είτε λόγω αναπηρίας δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας είτε έχουν μοτοποδήλατα, τα οποία επίσης δεν έχουν τέλη κυκλοφορίας και οι αιτήσεις απορρίπτονται.

Ωστόσο, ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων είπε πως όλα τα θέματα θα αντιμετωπιστούν.


Τι ακολουθεί μετά την αίτηση

Η ΚΥΑ που εκδόθηκε τη Μ. Πέμπτη περιγράφει αναλυτικά, όχι μόνο τη διαδικασία της αίτησης αλλά και τι ακολουθεί στη συνέχεια, προκειμένου να πάρετε τα χρήματα.

Συγκεκριμένα, όσοι επιλέξουν την έκδοση ψηφιακής κάρτας, θα λάβουν με SMS έναν κωδικό επιβεβαίωσης, για να την ενεργοποιήσουν και να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το Fuel Pass σε κάποιο πρατήριο καυσίμων.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.