Ορατό και άμεσο αποτέλεσμα στη σταδιακή ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας μας βλέπει το υπουργείο Τουρισμού, μέσω της τακτικής σύμφωνα με την οποία αποφάσισε να προχωρήσει, με άνοιγμα της σεζόν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Η εικόνα που διαμορφώνεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες δείχνει ένα θετικό ξεκίνημα για τη φετινή τουριστική περίοδο, που κρίνεται ομόφωνα καλύτερη από το 2021 και ίσως αρκετά κοντά σε εκείνη του 2019. Ηδη, από τον Απρίλιο, οι low cost πτήσεις έφεραν το πρώτο κύμα τουριστών τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε κάποιους νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα και η Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια του καθολικού Πάσχα οι αφίξεις ανέβηκαν κατακόρυφα, κυρίως από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Σκανδιναβία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για έξοδο-ρεκόρ κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι όσον αφορά την εσωτερική κίνηση και το ελληνικό Πάσχα. Οι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί (Μύκονο, Πάρο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Κρήτη) καθώς και άλλες περιοχές (Καλαμάτα, Ζαγοροχώρια, Πήλιο) κατέγραψαν μεγάλη κινητικότητα και πληρότητες πάνω από το 80%.

Οι διεθνείς αφίξεις διπλασιάστηκαν και αναμένονται ακόμα υψηλότερα ποσοστά για την περίοδο μετά τις 15 Μαΐου.

Πρώτη η Κέρκυρα

Τις ημέρες του Πάσχα ορισμένα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα άγγιξαν σε πληρότητα το 100%, επιβεβαιώνοντας τη σταθερά κορυφαία θέση της κατά την περίοδο του Πάσχα από Ελληνες και ξένους τουρίστες.

Ανω του 70% κινήθηκαν σε πληρότητες και τα νησιά της Τήνου, της Σύρου και της Πάτμου, ενώ μεγάλη επισκεψιμότητα κατέγραψε και ο Αργοσαρωνικός, με την Υδρα να ξεπερνά τις Σπέτσες σε προκρατήσεις (άνω του 80%).

Αυτό που λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου είναι ότι, αν η φετινή σεζόν καταφέρει να δουλέψει από τον Μάιο μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα είναι μια καλή χρονιά, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις έκτακτες δυσμενείς συνθήκες. Θεωρούν, δε, ότι είναι πιο ορθό να διαμορφώνεται η πλήρης εικόνα της αγοράς βάσει των διανυκτερεύσεων ή της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης και όχι βάσει των αφίξεων.

Πάντως, το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε τα νέα στοιχεία για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2022, κατά την οποία ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφτασε τα 4.490.580 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας άνοδο +299,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, όταν είχαν διακινηθεί 1.125.290 εκατομμύρια επιβάτες.

Οσον αφορά τη σύγκριση του Μαρτίου του 2022 με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, η «ψαλίδα» κλείνει, καθώς στο σύνολο της επιβατικής κίνησης καταγράφεται πτώση 24,5% και 25,4%, ειδικά για τις αφίξεις επιβατών πτήσεων εξωτερικού.

Οπως όλα δείχνουν, τα νέα στατιστικά για τον μήνα Απρίλιο θα είναι ακόμα πιο αυξημένα, ενώ προβλέπεται κατακόρυφη άνοδος από τα μέσα Ιουνίου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα σημάδια που διαμορφώνουν την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας, με τον πρόεδρό του, Γιάννη Ρέτσο, να κάνει λόγο για μια χρονιά που αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο, αν και, όπως λέει, το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να διαχωριστεί, καθώς ο ελληνικός τουρισμός κρίνεται από μια σειρά αρνητικών και θετικών στοιχείων για το 2022.

Εκείνο, όμως, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από εδώ και πέρα είναι το κατά πόσο θα επηρεαστεί η πρόθεση ταξιδιού του μέσου Ευρωπαίου τουρίστα από το τεράστιο κύμα των αυξήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.



Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικα στις 26 Απριλίου 2022