Στην τελική ευθεία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η κυβέρνηση, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και να ανακοινώνεται αμέσως μετά, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (πιθανώς στις 26 Απριλίου), το οποίο και θα δώσει την έγκρισή του. Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) έχει παραδώσει, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, την εισήγησή του στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, εισηγούμενο αύξηση 6% (στα 703 ευρώ), με τους φορείς να έχουν υποβάλει προτάσεις αύξησης που κυμαίνονται από 3% έως 15%.

xatzidakis
Η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται σε μια γενναία αύξηση, της τάξης του 7%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται, έτσι, από την 1η Μαΐου στα 710 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 50 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον σημερινό (663 ευρώ). Με τον τρόπο αυτόν τηρείται μια σχετική ισορροπία μεταξύ της ανάγκης αύξησης των απολαβών μιας σημαντικής μερίδας εργαζομένων και της προστασίας ιδίως των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων, που είναι και εκείνοι αντιμέτωποι με το μεγάλο κύμα ακρίβειας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7%, συνδυαστικά με την αύξηση από την 1η Ιανουαρίου κατά 2%, ανέρχεται αθροιστικά στο 9%, πάνω δηλαδή από τον πληθωρισμό, που τρέχει με 8,9%, δημιουργώντας έτσι ένα αντίβαρο για τα χαμηλά εισοδήματα.

Παράλληλα, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να απευθύνει εκ νέου κάλεσμα στους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα να αυξήσουν και εκείνοι τους μισθούς που δίνουν, στο μέτρο του δυνατού.

«Δίδυμος στόχος με τη συρρίκνωση της ανεργίας είναι και η αύξηση των μισθών, που παραμένουν στη χώρα μας ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, δυσανάλογα χαμηλά, συχνά με βάση την προσφορά των εργαζομένων», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν αρκεί μόνο η πολιτική απόφαση. Το χρέος μας ως προς τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε ως κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών σε ατομικό ή συχνά και σε κλαδικό επίπεδο. Η απάντησή μου σε εργοδότες οι οποίοι μας λένε ότι δεν βρίσκουμε εργαζόμενους να προσλάβουμε είναι: Η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε περισσότερους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις σας».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι έπειτα από μια χρονιά ύφεσης 9%, πέρυσι, αποφασίστηκε συμβολική αύξηση 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022, η οποία μαζί με το όφελος από τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει μέχρι και πάνω από 500 ευρώ ετησίως για τους χαμηλόμισθους.

7% η αύξηση στον κατώτατο μισθό στην οποία φέρεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση


Ποιοι είναι οι παράμετροι

«Τώρα έχει προηγηθεί μια χρονιά κατά την οποία υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ κατά 8%. Θα ληφθεί υπόψη αυτό. Θα ληφθεί επίσης υπόψη η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας από τη μια πλευρά και από την άλλη η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς, και θα πάρουμε μια απόφαση η οποία θα οδηγεί σε αυτό που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Μέχρι το τέλος Απριλίου, τα άλλα μέτρα άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος που θα υλοποιηθούν ή ήδη υλοποιούνται, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των ανατιμήσεων, είναι τα εξής:

• Αυξημένη επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.
• Επιδότηση κατά 15 λεπτά το λίτρο της τιμής του πετρελαίου κίνησης.
• Επιδότηση της βενζίνης με 22 λεπτά ανά λίτρο στην ηπειρωτική χώρα και με 28 λεπτά στα νησιά.
• Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.
• Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
• Καταβολή διπλής δόσης σε 250.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
• Καταβολή μιάμισης επιπλέον δόσης επιδόματος στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού.
• Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.