Στο χαμηλότερο επίπεδο τιμής βρέθηκε το φυσικό αέριο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σ’ αυτό βέβαια, εξυπηρετούν και οι σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο τρανή απόδειξη της χαμηλής τιμής αποτελεί το γεγονός ότι η Ρωσία δεν αναμένει πληρωμές σε ρούβλια για το αέριο πριν από τον επόμενο μήνα.

Το ολλανδικό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης που αποτελεί και δείκτη αναφοράς υποχώρησε έως και 12% στα 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Φεβρουαρίου, μια ημέρα δηλαδή πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Το συμβόλαιο υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ενώ στις 14 Απριλίου είχε υποχωρήσει κατά 9,2%.

Το βλέμμα στις εξαγωγές

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αγορά εστιάζει στις εξαγωγές από τη Ρωσία που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, κυρίως μετά την απαίτηση Πούτιν να γίνονται πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο.

Υπάρχει ακόμα χρόνος για την Ευρώπη να πληρώσει σε ρούβλια, καθώς οι πληρωμές για τις αποστολές του Απριλίου είναι να γίνουν κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.