Στο πλαίσιο ενός συνολικού εγχειρήµατος να αντιµετωπιστεί το µεγάλο πρόβληµα εύρεσης στέγης, που αντιµετωπίζει ιδίως η νέα γενιά, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά ένα «Εξοικονοµώ» για τους νέους. Αιχµή του δόρατος του συγκεκριµένου εγχειρήµατος είναι η παροχή άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή σπιτιού, αλλά το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχει πολλές πτυχές. Σύµφωνα µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, περίπου δύο στους τρεις Ελληνες ηλικίας 18-34 ετών (σχεδόν το 70%) συνεχίζουν να ζουν µε τους γονείς τους - άλλοι από επιλογή, πολλοί όµως επειδή τόσο τα ενοίκια όσο βέβαια και το κόστος αγοράς ή κατασκευής ενός σπιτιού είναι πολύ υψηλά.

1234
 Μία εβδοµάδα µετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει µια αναφορά σε τηλεοπτική του συνέντευξη, που είχε περάσει περίπου απαρατήρητη. Αναφέρθηκε στο πρόβληµα της στέγης, όπως το χαρακτήρισε, συµπληρώνοντας: «Ακούω συχνά από νέα παιδιά ότι “δεν βρίσκω να νοικιάσω. Θέλω να νοικιάσω ένα µικρό διαµέρισµα, µου ζητάνε…”. Αυτό είναι πραγµατικό πρόβληµα, το οποίο η κυβέρνηση θα το αντιµετωπίσει και θα καταθέσουµε ένα συγκεκριµένο σχέδιο». Την περασµένη Τρίτη, µιλώντας στο φόρουµ που διοργάνωσε ο «Οικονοµικός Ταχυδρόµος», ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρώτη φορά για µια «πολιτική στέγης για τα νέα ζευγάρια», βάζοντάς τη µάλιστα από τώρα στην ατζέντα των επόµενων εθνικών εκλογών. «Για εµένα αυτό θα είναι πολύ σηµαντικός πυλώνας της πολιτικής µας για τη δεύτερη τετραετία, εφόσον µε το καλό µάς εµπιστευτεί ο ελληνικός λαός», είπε χαρακτηριστικά.

Ενα από τα προγράµµατα που σχεδιάζονται στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής είναι ένα είδος «Εξοικονοµώ» αποκλειστικά για νέους. Η βασική λογική πίσω από τον κυβερνητικό σχεδιασµό είναι να διευρυνθεί το γνωστό αυτό πρόγραµµα και να µην αφορά µόνο την ενεργειακή αναβάθµιση της κατοικίας, αλλά να περιλαµβάνει και άλλες δαπάνες επισκευής κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο, ένας νέος θα έχει στα χέρια του το εξής «όπλο»: Ενα χρηµατοδοτικό εργαλείο από το κράτος για να αγοράσει ένα παλιό σπίτι ή διαµέρισµα, που θα το βρει σε οικονοµική τιµή δηλαδή, ή, αν του µεταβιβάσουν οι γονείς ή ο παππούς ή η γιαγιά του ένα δικό τους, παλιό σπίτι, που χρήζει ωστόσο σηµαντικών επισκευών, να µπορεί να πληρώσει τη σχετική δαπάνη και να αποκτήσει έτσι τη δική του στέγη.

Κοινωνική στέγη 

Ακόµα ένα σκέλος στον ίδιο τοµέα πολιτικής αφορά τη λεγόµενη κοινωνική στέγη. Κτίρια της ΕΤΑ∆ προς αξιοποίηση αλλά και οικόπεδα όπου θα µπορούσαν να ανεγερθούν κτίρια αναζητούνται σε όλη την επικράτεια, ώστε στη συνέχεια να δηµιουργηθούν κατοικίες που θα δίνονται στους νέους έναντι χαµηλού αντιτίµου. «Να σας δώσω ένα παράδειγµα», τόνισε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης. «Εχουµε πάρα πολλά άδεια διαµερίσµατα και παραµεληµένα. Για να σκεφτούµε λίγο τι µπορούµε να κάνουµε και τι κίνητρα µπορούµε να δώσουµε, ώστε τα διαµερίσµατα αυτά να ξαναµπούν στην αγορά - πολλά εκ των οποίων µάλιστα είναι και στην ευρύτερη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας».

Στην ίδια ευρύτερη περιοχή είναι ήδη σε εξέλιξη το σχέδιο για την αναµόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡ.ΚΑΛ. στον ∆ήµο ∆άφνης-Υµηττού, µε τη µετατροπή του σε πάρκο, το οποίο παράλληλα θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωµένες υπηρεσίες εννέα υπουργείων και άλλων οργανισµών. Συνολικά, τα υπουργεία και οι οργανισµοί που πρόκειται να µετεγκατασταθούν καταλαµβάνουν σήµερα 127 κτίρια, µε συνολική δοµηµένη επιφάνεια 353.380 τετραγωνικών µέτρων. Μέσα στο 2022 αναµένεται να δηµιουργηθεί ένας φορέας για την αξιοποίηση αυτών των κτιρίων που θα απελευθερωθούν. Θα προωθηθούν νέες χρήσεις, µε έµφαση στην κοινωνική κατοικία, ένα σηµαντικό κοµµάτι της οποίας θα αφορά τους νέους.