Αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου καταγράφηκαν στο χρηματιστήριο ενέργειας, μετά το τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια.

Ωστόσο, εν αντιθέσει με το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο υποχωρεί. Το καθοδικό αυτό ράλι έφεραν αρχικά οι προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ να «ρίξουν» στην αγορά 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα που διαθέτουν και στη συνέχεια την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν με την οποία επιβεβαίωνε τον αριθμό αυτόν.

Έτσι, η αγορά ενέργειας την Πέμπτη (31/3) έχει παντού πράσινο στις τιμές του φυσικού αερίου (δηλαδή, καταγράφεται άνοδος) και αντίστοιχα κόκκινο στις τιμές του πετρελαίου, που σημαίνει πτώση τους.

Οι εξαγγελίες Πούτιν ανέβασαν κι άλλο την τιμή του φυσικού αερίου

Όπως εξήγγειλε την Πέμπτη 31 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι «μη φιλικές χώρες» προς τη δική του, δηλαδή τα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα χρειαστεί να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια, προκειμένου να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο.

Έτσι, το ολλανδικό φυσικό αέριο TTF με παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο 1,29%, δηλαδή στα 120,50 ευρώ η Μεγαβατώρα. Όσο για το βρετανικό αέριο παράδοσης τον ερχόμενο μήνα (UK Gas), είχε αύξηση σε ποσοστό 1,68%, δηλαδή στις 288,00 πένες ανά θερμική μονάδα.

Πάντως, σε επίπεδα μήνα, τόσο το ολλανδικό όσο και το βρετανικό φυσικό αέριο έκλεισαν τον Μάρτιο με μια σχετική μείωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο της τάξης του -0,96% και -0,68%, αντίστοιχα.

Πετρέλαιο: Οι εξαγγελίες Μπάιντεν έφεραν σημαντική υποχώρηση των τιμών

Αντίθετα, η δημοσιοποίηση του σχεδίου Μπάιντεν και η ανακοίνωσή του πως οι ΗΠΑ θα «ρίξουν» στην αγορά 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ ρίχνει τις τιμές σε μεγάλο ποσοστό, το οποίο ξεπερνά το 5,5%.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού αργού, στις 21:45, υποχωρούσε κατά -6,81% και έφτανε στα 100,4800 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, στην ευρωπαϊκή αγορά, το πετρέλαιο τύπου brent υποχωρούσε σε ποσοστό 5.52%, όντας στα 107,1900 δολάρια ανά βαρέλι.