Η διάρκεια του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας και τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού, αλλά και του 2022 ευρύτερα. Οι προβλέψεις για τη θερινή high season κινούνταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που έκανε τους επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού να μιλούν για πρώτη φορά για ορατά σημάδια ανάκαμψης του κλάδου.

Μάλιστα, οι ξενοδόχοι δεν περίμεναν απλώς μια επαναφορά των επιπέδων του 2019, αλλά και υπέρβαση. Εντούτοις, οι γεωπολιτικές εντάσεις, με διάρκεια πλέον ενός μήνα, δεν επιτρέπουν προσδοκίες για τη ρωσική και ουκρανική αγορά. Την ίδια ώρα, πλανάται μια νέα ανησυχία για την πολωνική αγορά, αλλά και επιφυλάξεις για τις ΗΠΑ, μιας και ακούγεται ότι μπορεί να επηρεαστούν πολύ περισσότερο από άλλα κράτη. Παρά τη νέα αυτή ανατροπή, ο ελληνικός τουρισμός δείχνει να αντέχει το 2022, φλερτάροντας με επιστροφή στα έσοδα του 2019, ενώ οι περιοχές που είναι μέσα στο Τop 5 του φετινού καλοκαιριού, εκτός των προορισμών μαζικού τουρισμού (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος), είναι η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα - όπου πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η κρουαζιέρα, με ενδείξεις για ανάκτηση των εσόδων του 2019.

Καλύτερη εικόνα από το 2021 

Τις πρώτες πτήσεις από Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία δέχθηκε από την Κυριακή 27 Μαρτίου, η Κρήτη. «Οι εκτιμήσεις αυτή την ώρα είναι ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα έχει καλύτερη εικόνα από το 2021, αλλά δεν θα φτάσουμε τα νούμερα του 2019», λέει σε επικοινωνία με τα «Π» ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, εξηγώντας πως οι προβλέψεις που υπήρχαν πριν από το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ήταν πολύ καλύτερες. «Περιμέναμε πως φέτος θα ξεπερνούσαμε ακόμα και τα επίπεδα του 2019! Με αυτή τη νέα ανατροπή στην Ουκρανία, υπολογίζω πως ίσως και να καταφέρουμε να αγγίξουμε το 90% της τουριστικής κίνησης του 2019», συμπληρώνει. «Προς τα τέλη Μαΐου, που θα έχουν ανοίξει και τα περισσότερα ξενοδοχεία, αναμένουμε ακόμα περισσότερες αφίξεις», λέει και επισημαίνει την απώλεια περίπου 500.000 Ρώσων και 120.000 Ουκρανών τουριστών για το 2022.

890

«Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, είχαμε στόχο να φτάσουμε τα επίπεδα του 2019. Θεωρούσαμε ότι ήταν εφικτό να αγγίξουμε ένα ποσοστό κοντά στο 90%, αλλά με τον πόλεμο όλα άλλαξαν», λέει από τη δική του πλευρά μιλώντας στα «Π» ο Γιώργος Ματσίγκος, πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων της Ρόδου, αποκλείοντας κάθε σενάριο για μια ανατροπή λόγω του σχετικού χρονικού περιθωρίου που υπάρχει μέχρι τον Ιούνιο.

Εκείνο που παρατηρεί, για την ώρα, είναι κάποιες ακυρώσεις από την Ιταλία και μια σταδιακή μείωση της ζήτησης σε επίπεδο κρατήσεων, ωστόσο είναι νωρίς, όπως λέει, για οποιονδήποτε υπολογισμό.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑ∆ΑΚΗΣ: Υπολογίζω πως ίσως και να καταφέρουµε να αγγίξουµε το 90% της τουριστικής κίνησης του 2019


Παρά το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι της Ρόδου δραστηριοποιούνται σε έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι, ανησυχούν για τον ανταγωνισμό. «Φέτος θα έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, δεδομένου ότι πέρυσι η Πορτογαλία και η Ισπανία ήταν “κλειστές” λόγω πανδημίας, όπως επίσης η Τουρκία και η Κροατία. Σημειωτέον ότι τα κόστη σε αυτά τα κράτη είναι πολύ πιο χαμηλά, επομένως ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και η ζήτηση επηρεάζεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ξενοδόχοι στη Ρόδο, οι πρώτες αφίξεις στο «Νησί των ιπποτών» αναμένονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, με τον αριθμό πτήσεων να αυξάνεται προς τις 10 Απριλίου και την περίοδο του Καθολικού Πάσχα, ενώ και η αγορά του Ισραήλ προστίθεται στους πρώτους τουρίστες της φετινής σεζόν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΣΙΓΚΟΣ: Θα έχουµε µεγαλύτερο ανταγωνισµό, δεδοµένου ότι πέρυσι κάποιες χώρες ήταν «κλειστές»


Αργή ταχύτητα στις κρατήσεις βλέπει και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου. «Στις πρώτες αφίξεις του νησιού, που ξεκινήσαν από την Κυριακή, 27 Μαρτίου, οι βασικότερες ροές αναμένονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Το τοπίο παραμένει ιδιαίτερα ρευστό και επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια, καθώς, εκεί που το νησί πήγαινε να πάρει μια ανάσα όσον αφορά το Μεταναστευτικό, τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, ευελπιστούμε να προσεγγίσουμε τις κρατήσεις του 2019», εκτιμά μιλώντας στα «Π».

«Η μόνη αισιοδοξία θα είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής»

Επιβράδυνση σε άλλες αγορές, πέραν της ρωσικής και της ουκρανικής, βλέπει ο Ηρακλής Τσιτλακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, μιας περιοχής που επηρεάστηκε άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Παραμένει ακόμη άγνωστη η διάρκεια των γεωπολιτικών εντάσεων, γεγονός που εντείνει την ανασφάλεια. Θα είναι δύσκολο να ανακτηθούν τα επίπεδα της τουριστικής δραστηριότητας του 2019. Θεωρώ πως η μόνη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά θα είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, κάτι που βιώσαμε έντονα τα δύο προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας», εξηγεί στην εφημερίδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΒΥΝΟΥ: Το τοπίο παραµένει ρευστό. Ωστόσο, ευελπιστούµε να προσεγγίσουµε τις κρατήσεις του 2019


Εκείνο που ζητούν οι επιχειρηµατίες του τουρισµού είναι να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στα ζητήµατα ρευστότητας, ιδίως λόγω του Ενεργειακού - γι’ αυτό και µέσω της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ζητούν µείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα των άλλων χωρών της Μεσογείου και µείωση του ΦΠΑ στη διαµονή στο 6%.

Εκπέμπουν SOS

Σε δυσµενέστερη θέση εξακολουθούν να βρίσκονται τα ξενοδοχεία δωδεκάµηνης λειτουργίας, καθώς τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) δείχνουν ότι στην υψηλότερη περίοδο από πλευράς κίνησης για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου -δηλαδή από τον ∆εκέµβριο του 2021 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2022- λειτούργησε το 79,3% των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, ένα στα πέντε ξενοδοχεία δεν λειτούργησε, επιλέγοντας να παραµείνει κλειστό.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΙΤΛΑΚΙ∆ΗΣ: Θεωρώ πως η µόνη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά θα είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγµής


Η µέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ήταν 28,2%, που µε αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας γίνεται 21,3%, ενώ η µέση τιµή διάθεσης δίκλινου δωµατίου ανήλθε στα 48 ευρώ. «Είναι δύσκολη η επιβίωση των ξενοδοχείων αυτή τη στιγµή, που επικρατεί µεγάλη ανασφάλεια από τα γεωπολιτικά και το Ενεργειακό, και υπάρχουν ήδη συµφωνηµένες τιµές στα προγεγραµµένα συµβόλαια», υπογραµµίζει η κ. Σβύνου, θυµίζοντας πως οι ξενοδόχοι έχουν υποχρεώσεις επιστροφής από τα πακέτα στήριξης.

Πριν από λίγες ηµέρες η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για εξαιρετικά περιορισµένα έσοδα, αποτέλεσµα όχι µόνο των συνθηκών της πανδηµίας, αλλά και της πρωτοφανούς αύξησης του ενεργειακού κόστους σε συνδυασµό µε τις ανατιµήσεις των πρώτων υλών. Στην ανακοίνωσή τους οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης έκαναν λόγο για αβεβαιότητα της επιβίωσής τους, κατακρίνοντας τις θετικές προβλέψεις που αναµεταδίδονται στα ΜΜΕ για πληρότητες και αφίξεις.

Ποιες περιοχές διαµορφώνουν ζήτηση για τον Απρίλιο – Ακυρώσεις από Ιταλία στη Ρόδο – Θέµα βιωσιµότητας για τα 12µηνης λειτουργίας


«Καµία σχέση δεν έχουν µε τη δική µας πραγµατικότητα. Έχουµε άµεση ανάγκη για στήριξη µε νέα µέτρα ανακούφισης. Ακόµα, επαναθέτουµε το σοβαρότατο και άλυτο µέχρι στιγµής πρόβληµα των ξενοδοχείων µε δανειακές συµβάσεις «Sales & Lease Back», τα οποία από την αρχή της πανδηµίας υφίστανται δυσµενή διακριτική µεταχείριση, αφού έχουν εξαιρεθεί από όλα τα προγράµµατα επιδότησης τόκων και κεφαλαίου, από την επιµήκυνση υποχρεώσεων µέσω ευεργετικών ρυθµίσεων και από την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής µισθώµατος, µε αποτέλεσµα να κινδυνεύει άµεσα η βιωσιµότητά τους», αναφέρουν σχετικά.