Η Ελλάδα μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μέρος ενός ευρύτερου αλληλεξαρτώμενου περιβάλλοντος. Οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά ανήκουμε σε ισχυρές συμμαχίες και επενδύουμε σε σχέσεις μακροχρόνιες, με βάθος, που στηρίζονται στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων. Οι στρατηγικές μας επιλογές, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες λειτούργησαν προς όφελος της πατρίδας μας, εξασφαλίζοντας την ευημερία, την πρόοδο και την πορεία μας μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών.

Σήμερα, ολόκληρη η υφήλιος, βρίσκεται στη δίνη μιας ιδιαίτερα δύσκολης πραγματικότητας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τις συνέπειές του να γίνονται πλέον ορατές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα προβλήματα στις εθνικές οικονομίες είναι υπαρκτά, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς και δημιουργώντας νέα δεδομένα, τόσο σοβαρά που απαιτούν δραστικές παρεμβάσεις.

Η χώρα μας, εξερχόμενη από μια δεκαετή οικονομική κρίση, ως κρίκος μιας παγκοσμιοποιημένης αλυσίδας δεν ήταν δυνατό να μείνει ανεπηρέαστη από όλα αυτά που συμβαίνουν. Η εισαγόμενη ακρίβεια έκανε την εμφάνισή της στην καθημερινότητα με άμεσο αντίκτυπο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Με απόλυτη ενσυναίσθηση, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προχώρησε στη λήψη ενός πακέτου μέτρων στήριξης προς την ελληνική οικογένεια. Είναι αντιληπτό από όλους πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν εξαφανίζουν τις συνέπειες της ακρίβειας αλλά τις περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό. Άλλωστε οφείλουμε να δείξουμε την απαιτούμενη σύνεση ώστε να μην υπονομεύσουμε την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας και να μην απαξιώσουμε τις θυσίες που έχουμε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αξιοποιούμε την υφιστάμενη παροδική ευρωπαϊκή ευελιξία με υπευθυνότητα. Αυτή η υπευθυνότητα είναι που μας επιτρέπει να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την κοινωνία, ενεργοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα εργαλεία και το δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Απλώνουμε ένα δίχτυ προστασίας προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα κίνησης επιδοτούνται. Χορηγούμε ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε ανασφάλιστους υπερήλικες, σε δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ και στο επίδομα παιδιού. Μειώνουμε περαιτέρω και σημαντικά τον ΕΝΦΙΑ, μια μείωση που φτάνει στο 35% από το 2018 μέχρι σήμερα. Αυξάνουμε την περίοδο αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις. Δίνουμε ανάσες στην αγορά. Οι δυνατότητες της οικονομίας μας είναι συγκεκριμένες και οριοθετημένες.

Η αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτή την καταιγίδα ήταν γρήγορη, όχι όμως και βεβιασμένη. Ψύχραιμα και συγκροτημένα, αναλύοντας προσεκτικά όλα τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική ισορροπία αλλά και την ανάγκη των συμπατριωτών μας για περαιτέρω στήριξη κάνουμε το καλύτερο δυνατό με το βλέμμα σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Οι πολίτες το βλέπουν, το αξιολογούν και δεν παρασύρονται από πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες από το παρελθόν που φαντάζουν σαν κακόγουστο αστείο.

Η ευχή όλων μας παραμένει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό ο πόλεμος στην Ουκρανία και να ξεκινήσει η επούλωση των πληγών, πρωτίστως στις ψυχές των ανθρώπων και να ακολουθήσει και η οικονομία.       

*Η Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα είναι βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ