Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ανακοινώθηκαν χθες είναι συνετά και στοχευμένα προς τις ευάλωτες ομάδες, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο  ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

«Στο νέο ΕΣΠΑ ενσωματώσαμε πολλά νέα πράγματα με στόχο να είναι πιο απλό, πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό», είπε για τον νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε πως δύο είναι οι πυλώνες, ο ψηφιακός και ο πράσινος, η ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ θα γίνεται πολύ γρήγορα και η εκταμίευση μετά το έργο θα γίνεται άμεσα.

Σε ότι αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις είπε πως ο μηχανισμός προχωράει κανονικά.

Είπε πως οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν μηχανισμούς ώστε να απορροφήσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.




Ολόκληρη η συνέντευξη

Τι είπε ο κ. Τσακίρης για τα νέα μέτρα στήριξης

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δεν έχουμε ούτε εμείς, ούτε κανένας νομίζω εικόνα για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία κι όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας, στα προιόντα κτλ. Άρα δεν υπάρχει καμία εικόνα για το άμεσο μέλλον προς τα που πηγαίνουμε, αυτή είναι η πρώτη παράμετρος.

Η δεύτερη παράμετρος είναι όπως ξέρετε πήγαμε πάρα πολύ καλά στο 2021, τα έσοδα ήταν πολύ παραπάνω από αυτά που περιμέναμε αλλά όμως συνεχίζουμε να μην έχουμε επενδυτική βαθμίδα άρα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε στο μέλλον να καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί που έχουμε σχεδιάσει. Είναι ακριβώς όπως το είπε ο πρωθυπουργός τα μέτρα αυτά είναι συνετά, είναι στις δυνατότητες του υπάρχοντος προϋπολογισμού που έχουμε ψηφίσει.

Δεν είναι ψίχουλα κατα τη γνώμη μου, είναι αρκετά στοχευμένα προς τις ευάλωτες ομάδες και τις ομάδες οι οποίες χρειάζονται βοήθεια αυτή τη δύσκολη περίοδο. Θεωρώ καθώς προχωράμε και καθώς θα έχουμε μια εικόνα, εννοώ όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, θα προσαρμόζονται κι αναλόγως οι κινήσεις μας και τα μέτρα που πιθανόν να παρθούν αργότερα και λοιπά. Επαναλαμβάνω τα μέτρα είναι πάρα πολύ συνετά, είναι στοχευόμενα προς αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους.

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Χθες ψηφίστηκε ο νόμος του νέου ΕΣΠΑ, είναι το δεύτερο από τα τρία ορόσημα να το πω έτσι που έχουμε για το ΕΣΠΑ. Το πρώτο ήταν η έγκριση του συνολικού ΕΣΠΑ αυτό έγινε πέρσι τον Ιούλιο, τώρα ειναι ο νόμος και το τελευταίο ορόσημο είναι η έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Θέλω όμως να σημειώσω ότι τόσο το ΕΣΠΑ, όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επενδυτικά εργαλεία, δεν προβλέπουν άμεση ανακούφιση.

Αλλά να αφήσω κι ένα ανοιχτό παράθυρο που δεν το ξερω ούτε εγώ, συζητιέται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή επιτροπη μια πιθανότητα μιας χαλάρωσης όπως είχε γίνει και με τον κορονοϊό, αυτό το προσωρινό πλαίσιο που λέμε σε ότι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις.

Αυτό συζητιέται, δεν έχει παρθεί η απόφαση άρα μπορεί εάν έχουμε πόρους ευρωπαϊκούς να έχουμε κι ένα παράθυρο να κάνουμε μια πιο άμεση, δεν θα έλεγα επιδοματική αλλά μια πιο άμεση ενίσχυση κάποιων κλαδών που πλήττονται από αυτό αλλά ακόμα είναι νωρίς.

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ψηφίσαμε το νόμο του ΕΣΠΑ αυτός ο νομός βασίζεται κατά πολύ στον παλαιότερο του 2014-2020 της προγραμματικής περιόδου, είναι νόμος που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 και ήταν πάρα πολυ κάλος δεδομένου ότι έγιναν ελάχιστες προσαρμογές μέχρι σήμερα, άρα πατήσαμε πάνω σε αυτό και επίσης ενσωματώσαμε αρκετά νέα πράγματα από παθήματα που μας γίνανε μαθήματα, με στόχο το νέο ΕΣΠΑ σε οτι αφορά τη νομικη του βάση να είναι πιο απλό, πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό.

Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η πρώτη δράση του νέου ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Εάν αφήσουμε έξω τις υποδομές και εστιαστούμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύο είναι οι βασικοί πυλώνες που κινούμαστε και η βάση της ευρωπαϊκής στρατηγικής, ο ένας είναι ο ψηφιακός πυλώνας κι ο άλλος είναι ο πράσινος πυλώνας, με γενική επιχειρηματικότητα τον πράσινο πυλώνα.

Εμείς ήδη δουλεύουμε την πρώτη δράση, την πρώτη πρόσκληση η οποία ελπίζω ας πούμε ότι μετά το Πάσχα υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είμαστε έτοιμοι. Αφορά το ψηφιακό κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα είναι μια πρόσκληση μεγάλη, θα ξεκινήσουμε από μισό δισεκατομμύριο ευρώ με προοπτική αν υπάρχει παραπάνω ζήτηση να αυξηθεί αυτό το ποσό.

Η ιδιαιτερότητα με τις άλλες προκλήσεις είναι ότι θα είναι πάντα ανοιχτή αυτή η πρόσκληση έτσι σε οποιαδήποτε στιγμή μια μικρομεσαία επιχείρηση θέλει να κάνει επένδυση σε αυτό το κομμάτι να ενταχθεί, να κάνει την επένδυση και να πληρωθεί άμεσα.

Η ένταξη θα γίνεται πάρα πολύ γρήγορα με σχεδόν αυτόματα κριτήρια δηλαδή δεν θα υπάρχει αξιολόγηση γιατί βγάζαμε μια πρόσκληση 50 εκ. είχαμε αιτήσεις για 80 εκ. και έπρεπε να τελειώσει η πρόσκληση να μαζευτούν όλες οι αιτήσεις να γίνει μια αξιολόγηση να δούμε ποιος πάει πρώτος και ποιος δεύτερος με μια βαθμολογία. Εδώ δεν θα είναι έτσι, εδώ θεωρούμε ότι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ίδιες πλην των κλάδων που απαγορεύεται να επενδύσει το ΕΣΠΑ.

Άρα εντασσόμενοι σχεδόν αυτόματα σε αυτή τη δράση θα έχουν μετά, ανάλογα με την επένδυση που θα κάνουν, θα έχουν ένα προκαθορισμένο χρόνο να κάνουν αυτή την επένδυση είτε θα είναι 6 είτε 12 είτε 18 μήνες. Εάν δεν κάνουν την επένδυση αυτή θα αποτάσσονται και μπορούν να ξαναμπούν αργότερα.

Με το που ενταχθούν και κάνουν την επένδυση η εκταμίευση θα γίνεται άμεσα, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην γίνει. Εφόσον δηλαδή φέρουν τα παραστατικά και κλείσει ο κύκλος ο δικός τους η εκταμίευση ακολουθεί τις κανονικές διαδικασίες ημερών.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι το οικονομικό κλίμα μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις ώστε να μην κάνουν επενδύσεις

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Βεβαίως, εμείς σαν κυβέρνηση όπως και όλες οι κυβερνήσεις και νομίζω ο κάθε άνθρωπος δεν έχει εικόνα για το άμεσο μέλλον σε ότι αφορά αυτή την κατάσταση με την Ουκρανία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και πως θα εξελιχθεί. Ακόμα πιο σκεπτόμενες από τον κάθε πολίτη είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα, θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση τώρα έχει παγώσει σχεδόν όλα τα πλάνα επενδύσεων προς το παρόν. Είναι λογικό αλλά μπορεί αυτό αύριο να αλλάξει, τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και αλλάζουν πολύ γρήγορα. Εμείς σχεδιάζουμε κανονικά έτσι ώστε να πετύχουμε τους χρόνους που θελουμε.

Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Τον πρώτο λόγο τον έχει η Γαλλία μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία που είναι οι μεγάλες αναπτυξιακές τράπεζες, προχωράνε το μηχανισμό και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Προχωράει κανονικά. Είναι σημαντικό αυτό το εργαλείο γιατί θα χρηματοδοτήσει νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πολύ μεγάλες και να παραμείνουν στην ΕΕ. Ένα πρόβλημα που πάει να λύσει είναι ότι αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις μεγαλώνουν πολύ γρήγορα γίνονται επιτυχημένες αλλά κάποιος τις αγοράζει εκτός ΕΕ και μας φεύγουν από εδώ άρα ένα από τα ζητούμενα είναι να παραμένουν αυτές οι επιχειρήσεις στην ΕΕ και να απασχολούν τους εδώ μηχανικούς μας και τα στελέχη τα δικά μας.

Αναφορικά με την αύξηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για τις περιφέρειες

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Στο νέο ΕΣΠΑ τα κονδύλια που πάνε στις περιφέρειες είναι ο 1/3 του συνολικού ΕΣΠΑ, είναι δηλαδή περίπου στα 8,6 δις όταν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ήταν γύρω στα 5. Άρα είναι σημαντική η αύξηση των κονδυλίων που πάνε προς την Περιφέρεια εδώ όμως υπάρχει το ζητούμενο από εμάς προς τις περιφέρειες να έχουν έτοιμους τους μηχανισμούς για να τα απορροφήσουν και να τα χρησιμοποιήσουν καταλλήλως και τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν αρκετά κοινωνικό χαρακτήρα, αρκετό χαρακτήρα υποδομών. Είναι αυτά δηλαδή που χρειάζεται η κάθε περιφέρεια έτσι ώστε να φτιάξει την υποδομή της τόσο την υλικοτεχνική όσο και την κοινωνική προκειμένου να έχουμε την περιβόητη σύγκλιση που θέλουμε να έχουμε μεταξύ των περιφερειών.