«Παγώνει» η έκδοση κοινού ευρωομολόγου από την ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Reuters.
Ειδικότερα, οι ηγέτες της ΕΕ φαίνονται προετοιμασμένοι για έκτακτα έξοδα, ενόψει της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα αντίθετοι με μία προοπτική νέας από κοινού έκδοσης ομολόγου, εξαιτίας της ανάγκης για δαπάνες σε άμυνα και ενέργεια που έχει προκύψει έπειτα από τη ρωσική εισβολή.

Αυτά προκύπτουν σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες, με βασικά θέματα την ενεργειακή κρίση και την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως οι ηγέτες των 27 αναμένεται να συζητήσουν και το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ενώ θα αναζητήσουν τρόπους για ενεργειακή απεξάρτηση του μπλοκ.

«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Bloomberg: Έρχεται ευρωομόλογο-μαμούθ της ΕΕ για ενέργεια και άμυνα

Στο μεταξύ νωρίτερα, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκαλύψει σχέδιο για από κοινού έκδοση ομολόγων των 27 χωρών-μελών σε δυνητικά μαζική κλίμακα για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών.

Η πρόταση αυτή ενδέχεται να παρουσιαστεί, αφού οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλίες της Γαλλίας, στις 10-11 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προετοιμασίες, ανέφερε το Bloomberg. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσαν οι πωλήσεις χρέους και πόσα χρήματα σκοπεύουν να συγκεντρώσουν, πρόσθεσε το δημοσίευμα.