Το ξεκίνημα μιας ιδιαίτερα επικερδούς πενταετίας για τον τουρισμό προμηνύει το μπαράζ επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας, με γνώμονα πάντα ότι η ανάπτυξη των υποδομών σε νησιά, χωριά και σε όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα εξελίσσεται επιτυχώς.

Αγοραπωλησίες και deals για μεγάλα, πρωτοποριακά και πράσινα τουριστικά συγκροτήματα συνεχίζονται σε καταιγιστικούς ρυθμούς, τόσο από ελληνικά κεφάλαια -κυρίως προερχόμενα από τον χώρο της ναυτιλίας- όσο και από ξένα κεφάλαια, με το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερόμενων επενδυτών να προέρχεται κυρίως από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τις αραβικές χώρες, τη Ρωσία, την Κύπρο και την Ολλανδία.

Μόνο στην Αττική, μεταξύ 2015 και 2021 παρατηρήθηκε αύξηση 20% του αριθμού των ξενοδοχείων, με κύρια τάση το luxury, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφηκε αύξηση 17% σε νέες μονάδες πέντε αστέρων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ). Ο επενδυτικός πυρετός εντάθηκε το 2020 και το 2021 εν μέσω πανδημίας, με κορυφαία κίνηση το «Athens Capital Center Hotel MGallery» (ΛΑΜΨΑ Α.Ε. - Αccor), και συνεχίζεται τους πρώτους μήνες του 2022, με τις ανακοινώσεις της Hilton και του Ομίλου SCD LTD για το άνοιγμα δύο νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα: του ιστορικού «Πεντελικόν» (Curio Collection by Hilton) στην Κηφισιά και του «Hampton by Hilton Piraeus» στο Μικρολίμανο.

cap
Kορυφαία κίνηση το «Athens Capital Center Hotel MGallery»

Οι εξελίξεις τρέχουν αστραπιαία, με νέες επενδύσεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ μόλις την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου ήρθε η ανακοίνωση για το ντεμπούτο ενός νέου παίκτη στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο Ομιλος Fais με το νέο του υπερπολυτελές «Radisson Blu Zaffron Resort» στη Σαντορίνη υλοποιεί μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες του ομίλου- υπάρχουν σχέδια για ακόμα δύο πολύ σημαντικές επενδύσεις σε Κέρκυρα και Κρήτη. Η διοίκηση του Ομίλου Fais είναι αποφασισμένη να εξαργυρώσει το βαρύ της χαρτοφυλάκιο σε μεγάλα fashion brand (Tod’s, Hogan, Salvatore Ferragamo, Philipp Plein, Princess Yachts, KIKO Milano, Under Armour, Adidas, Puma,Technogym) και να μπει στον χώρο του τουρισμού, θεωρώντας πως τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για ένα τέτοιο άνοιγμα. Κρυφός του άσος θα είναι το εστιατόριο «Zeffirino», με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, το οποίο κουβαλά ένα πρεστίζ πολλών ετών. Πρωτολειτούργησε στη Γένοβα και σε αυτό δείπνησαν διασημότητες όπως η Σοφία Λόρεν, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Λουτσιάνο Παβαρότι, ο Μοχάμεντ Αλι, ο Πάπας Φραγκίσκος κ.ά.

fais
Ο Όμιλος Fais με το νέο του υπερπολυτελές «Radisson Blu Zaffron Resort» στη Σαντορίνη

Στοχευμένο πρόγραμμα

Άλλος ένας παίκτης που αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες τις νέες του επενδυτικές κινήσεις είναι ο Ομιλος MarBella Collection, με τους επικεφαλής να μιλούν για στοχευμένο πρόγραμμα επενδύσεων μέσα στην τριετία 2022-2025.

Μια νέα μονάδα θα ανοίξει στην Κέρκυρα, με δυναμικότητα 200 κλινών και επενδυτικό κόστος περίπου τα 15 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, νέες luxury βίλες θα δημιουργηθούν στη Θεσπρωτία, στην περιοχή του Καραβοστασίου, με το κόστος επένδυσης να φτάνει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, «τρέχουν» επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ για το MarBella Corfu, που ήδη κατέχει υψηλή θέση στην τουριστική αγορά της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τον όμιλο, θα προστεθούν δύο νέα εστιατόρια, ένα Aqua Park, ενώ προβλέπεται και μια πλήρης ανακαίνιση, με κόστος επένδυσης 10 εκατ. ευρώ.

Είσοδος στην τουριστική αγορά του Ομίλου Fais, οι επενδύσεις άνω των 35 εκατ. ευρώ της MarBella Collection και το νέο resort στην Costa Navarino


Στο MarBella Nido προχωρά μία επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ για μια νέα πτέρυγα με 25 πολυτελείς σουίτες με θέα στη θάλασσα, ενώ έχει δρομολογηθεί και το έργο, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, που αφορά τη δημιουργία κεντρικών γραφείων και αυτόνομων λειτουργικά αποθηκών τροφίμων και εφοδιασμού, που θα εξυπηρετούν όλα τα ξενοδοχεία.

Τέλος, νέα συμφωνία έχει έρθει από τη Mandarin Oriental Hotel Group, τον mega διαχειριστή μερικών από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία, resorts και βίλες στον κόσμο. Η Mandarin Oriental Hotel έδωσε τα χέρια με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και από κοινού ανακοινώνουν την άφιξη του πρώτου ξενοδοχείου «Mandarin Oriental» στην Ελλάδα, στην Costa Navarino.

Το μεγαλεπήβολο εγχείρημα αφορά ένα παραθαλάσσιο υπερπολυτελές resort που θα απλώνεται σε 1.400 στρέμματα και θα περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων τα 48 θα είναι υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα. Σύμφωνα με την ΤΕΜΕΣ, το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει την άνοιξη του 2023.