Ο,τι δεν έγινε από άποψη συγκέντρωσης και δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων τα χρόνια της κρίσης θα γίνει νομοτελειακά την περίοδο αυτή, λέει στο «MoneyPro» γνωστός deal maker που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μοναδικός που «βλέπει» συγκέντρωση εταιρειών από τον κλάδο των τροφίμων και των σούπερ μάρκετ στα χέρια λιγότερων και πιο εύρωστων σχημάτων. Σε αυτό βοηθά, όπως λέει τραπεζικό στέλεχος, και το ότι σήμερα, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη τα χρόνια της κρίσης, οι επιχειρήσεις έχουν βελτιώσει τα οικονομικά τους μεγέθη, λεφτά υπάρχουν και η κατανάλωση έχει επιστρέψει, αν όχι στα προ κρίσης επίπεδα, σίγουρα σε καλύτερο σημείο. Κομβικό ρόλο σε αυτή την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαδραματίζει και το τουριστικό ρεύμα, που αποτελεί βασικό πελάτη τουλάχιστον έξι από τους δώδεκα μήνες του έτους.

Η όρεξη για επενδύσεις από γνωστούς επιχειρηματίες, όπως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ή γνωστά funds, όπως αυτά των Απόστολου Ταμβακάκη, Νίκου Καραμούζη και Νέλλυς και Βασίλη Κάτσου, αλλά και η CVC Capital, συνδέεται με την πλεονάζουσα παραγωγική υποδομή του κλάδου των τροφίμων, ποτών, συσκευασίας, αλλά και του λιανεμπορίου στη χώρα και στο αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας. Ασε που ποτέ κανείς δεν θα σταματήσει να τρώει. Πρόκειται για ανελαστική δαπάνη του οικογενειακού προϋπολογισμού. Η βιομηχανία ειδών διατροφής εξακολουθεί να είναι ο πρώτος μεταποιητικός κλάδος της Ελλάδας, με κύκλο εργασιών 15 δισ. ευρώ. Παράλληλα, είναι ο πιο σημαντικός εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης και κύρια εξαγωγική δύναμη της χώρας, με έντονη και αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

1_3

Αυτό ίσως είναι και το «κλειδί» που ο κλάδος έχει γίνει και πάλι «σέξι», προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια. Ακόμα ένας λόγος είναι πως οι σημερινοί πρωταγωνιστές των deals που κυοφορούνται από τη θέση του επενδυτή προέρχονται από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Ο γνωστός επιχειρηματίας, μόλις αποδεσμεύτηκε από την Chipita, απέκτησε τη συμμετοχή που είχε ο όμιλος Olayan στην αλλαντοβιομηχανία «Νίκας». Λίγες εβδομάδες μετά ανακοίνωσε ότι αποκτά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στη βιομηχανία χυμών Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε., από κοινού με το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη, ενώ πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τους μετόχους των εταιρειών Εδεσμα και Αμβροσία. Και έπεται συνέχεια, όπως λένε στο «ΜΡ» τραπεζικά στελέχη.

2_3
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου Diorama Investments Sicar S.A., αποεπένδυσε πρόσφατα από την Atlas Tape και ετοιμάζεται για νέο «χτύπημα» στον κλάδο των τροφίμων. Της εξόδου από την Atlas Tape είχαν προηγηθεί δύο σημαντικές τοποθετήσεις. Η βιομηχανία τροφίμων Μινέρβα, που ελέγχεται από τα επενδυτικά Funds Diorama Investments Sicar S.A., Elikonos 2 SCA και EOS Capital Partners, απέκτησε θέση στη Mediterranean Foods Α.Ε. Η Μινέρβα απέκτησε, στη διαγωνιστική διαδικασία που «έτρεξε» η Alpha Bank για λογαριασμό της Unilever, το εργοστάσιο και το brand τοματικών προϊόντων Pummaro.

Διεύρυνση παρουσίας

Δυνατά στο τερέν των εξαγορών και συμμετοχών παίζει και η CVC Capital. Απέκτησε τη Vivartia με πάνω από 650 εκατ. ευρώ και συνεχίζει να διευρύνει την παρουσία του στον κλάδο. Μετά το deal με τη Vivartia, που ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου, η CVC Capital ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τους μετόχους της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Δηλαδή, η CVC Fund VII απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στην SI Foods Holding Ltd και έτσι θέση στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».

Στον κλάδο των γαλακτοκομικών, η ΔΕΛΤΑ, που ανήκει στη Vivartia, εξαγόρασε την εταιρεία Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός Α.Ε., που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Παράλληλα, η Vivartia και η θυγατρική της Μπαρμπα-Στάθης ΑΒΕΕ προχώρησαν στην υπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου με τον Μιχαήλ Αραμπατζή για την απόκτηση μετοχών του, που οδήγησε στην αύξηση του συνολικού ποσοστού τους στις εταιρείες Ελληνική Ζύμη Α.Ε. και Αλεσις ΑΒΕΕ από 49% και 51%, αντίστοιχα, σε 75%.

Η βιομηχανία ειδών διατροφής αποτελεί τον πιο σημαντικό εργοδότη της εγχώριας μεταποίησης και κύρια εξαγωγική δύναμη της χώρας, με αυξανόμενη δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο


Όπως λένε στελέχη με γνώση, αυτές οι κινήσεις της ελληνικής ομάδας της CVC υπό τον Αλεξ Φωτακίδη είναι μόνο η αρχή, καθώς διερευνά και άλλες περιπτώσεις εξαγορών στον χώρο των τροφίμων, προκειμένου να οικοδομήσει εταιρείες «εθνικούς πρωταθλητές».

Έντονη κινητικότητα πρέπει να αναμένεται και από τον Νίκο Καραμούζη. Ο ίδιος, μέσω του fund SME Remedium Cap (SMERC), έχει προαναγγείλει ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς εξαγορές στον κλάδο των τροφίμων, και συγκεκριμένα στην κατηγορία του ρυζιού και των οσπρίων.


Η Ideal εξελίσσεται σε εισηγμένο επενδυτικό κεφάλαιο συμμετοχών. Αυτό που ψάχνει η Ideal είναι ελκυστική επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κλάδο με προοπτικές, αξιόπιστο management, ενίσχυση των κερδών ανά μετοχή, εσωτερικό συντελεστή απόδοσης (IRR) και ταύτιση στη στρατηγική. Στα σχέδια της διοίκησης της Ideal είναι η οργανική, αλλά και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων ανάπτυξη.

Νέοι παίκτες, κυρίως funds, εισέρχονται, «παλιά τζάκια» εξέρχονται ή περιορίζουν τη θέση τους, δίνοντας χώρο σε άλλους επιχειρηματίες, και καινούργιοι επενδυτές αποκτούν θέση


Eτοιμος για το επόμενο επενδυτικό του βήμα είναι και ο Βασίλης Κάτσος μέσω της «Παλίρροια - Σουλιώτης». Η βιομηχανία από την Εύβοια, στην οποία θέση με ποσοστό 36% έχουν ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου μέσω της VNK Capital, βρίσκεται κοντά στην εξαγορά δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων.

Στην ενίσχυση της παρουσίας του στην Ελλάδα προχωρά και ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala του Switz Group. Πριν από λίγο διάστημα απέκτησε το 70% της αλυσίδας Κουλουράδες, ενώ ήδη έχει θέση στις εταιρείες Olympic Food, CSM Hellas και Κρητών Αρτος.