Το επόμενο μεγάλο βήμα προς την ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου, που θα δώσει νέα πνοή και πράσινο χρώμα στο μεγάλο λιμάνι, έγινε με τη συμφωνία μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και της Piraeus Tower S.A., μια κοινοπραξία της Dimand S.A. με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investments, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη και αξιοποίηση του περίφημου Πύργου Πειραιά. Η συμφωνία αποτελεί επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2021 και προβλέπει επιπλέον κατασκευαστικές εργασίες από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ύψους 28.187.673 ευρώ, ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να έχει παραδοθεί πλήρως αποπερατωμένο το ημιτελές μέχρι σήμερα, κτίριο του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά.

2_2

Ο Πύργος του Πειραιά, με 22 ορόφους και ύψος 88 μέτρων, όταν θα ανοίξει τις πύλες του, το γ’ τρίμηνο του 2023, θα αποτελεί τον πρώτο ψηφιακό και βιοκλιματικό ουρανοξύστη της Ελλάδας, ο οποίος θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση, Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).

Κατασκευασμένο στην αρχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με την έναρξη της λειτουργίας του θα ζωντανέψει ξανά όλη την περιοχή του Πειραιά, καθώς, ενώνοντας τον Αγιο Διονύσιο με την Πλατεία Θεάτρου και το Εμπορικό Κέντρο της πόλης, φιλοδοξία των διαχειριστών του είναι να αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς θα είναι το νέο εμπορικό και επιχειρηματικό hub. Οι εργασίες για την αναγέννηση του Πύργου περιλαμβάνουν ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, αναβάθμιση όψεων με προστατευτικό κέλυφος, ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξή του σε τοπόσημο της πόλης.

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις, με τη δημιουργία καταστημάτων, γραφείων και χώρων εστίασης, καθώς και έναν πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουριστικού και ναυτιλιακού προϊόντος, που χαρακτηρίζει την πόλη και το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά.

Tα πλεονεκτήματα του κτιρίου είναι τέτοια ώστε η κοινοπραξία των επενδυτών που έχει αναλάβει τη διαχείριση για 99 χρόνια, κατόπιν σύμβασης με τον Δήμο Πειραιά, να εκτιμά πως πολύ γρήγορα θα κερδίσει το στοίχημα της προσέλκυσης μεγάλων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες σήμερα εδρεύουν σε γραφεία που είναι διάσπαρτα στο λεκανοπέδιο.