Με την ελληνική οικονοµία να διψάει για φρέσκο χρήµα και επενδύσεις για να πορευτεί στην επόµενη ηµέρα µε έργα ανάπτυξης που θα αλλάξουν την εικόνα από τις µεγάλες πόλεις µέχρι τα πιο αποµακρυσµένα χωριά της περιφέρειας, η κυβέρνηση και το οικονοµικό επιτελείο προσπαθούν να υπερβούν τις αγκυλώσεις των Βρυξελλών και να τρέξουν τα προγράµµατα των δεκάδων δισεκατοµµυρίων που είναι διαθέσιµα για τη χώρα µας, ώστε από την άνοιξη ήδη να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σοβαρά χρήµατα στην πραγµατική οικονοµία.

Ποιο είναι το αντίδοτο στη... δυσκαµψία, που χρησιµοποιούν οι οµάδες εργασίας, οι οποίες «τρέχουν» τα πιο φιλόδοξα projects της µεταπολεµικής περιόδου για τη χώρα; Ανελέητη τεχνική επεξεργασία, έτσι ώστε, µόλις ανάψει «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, να είναι έτοιµες οι προκηρύξεις έργων και προγραµµάτων.

Με αυτήν ακριβώς τη µέθοδο, θα «τρέξει» µε διαδικασία-εξπρές το πρώτο «πακέτο» από το νέο Τοµεακό Πρόγραµµα για την Ανταγωνιστικότητα, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντός του καλοκαιριού θα πέσει στην αγορά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι όχι µόνο να τρέξουν άµεσα τα µεγάλα επενδυτικά προγράµµατα, αλλά και να ανοίξουν οι γραµµές χρηµατοδότησης και υλοποίησης έργων «χαµηλότερου βεληνεκούς», αλλά µε µεγάλη προστιθέµενη αξία στην περιφέρεια.

τη

Σύµφωνα µε αρµόδια πηγή, λίγο µετά το Πάσχα αναµένονται οι πρώτες εγκρίσεις για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027. Οσο εκκρεµούσε το αίτηµα της Αθήνας, οι υπηρεσιακοί του υπουργείου Ανάπτυξης εργάζονταν πυρετωδώς και, έτσι, µε το «καληµέρα» θα προκηρυχθεί Πρόγραµµα Γενικής Επιχειρηµατικότητας, µε αρχικό προϋπολογισµό 1 δισ. ευρώ.

Σύµφωνα, µάλιστα, µε πληροφορίες, το πρόγραµµα θα πάρει «προίκα» άλλο 1 δισ. ευρώ όσο θα «τρέχουν» οι αιτήσεις υπαγωγής. ∆υνητικοί δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους της οικονοµίας και η χρηµατοδότηση από το πρόγραµµα θα καλύψει δαπάνες για πράσινες επενδύσεις και ψηφιοποίηση. Όσο για το πότε θα ανοίξει το πρόγραµµα, η ίδια πηγή αποκαλύπτει ότι εδώ βρίσκεται ακόµα ένα στοίχηµα: η σύντµηση των συνηθισµένων χρονοδιαγραµµάτων. Ετσι, αν και τα προηγούµενα χρόνια απαιτούνταν περί τα δύο έτη για να ξεκινήσει η ροή χρήµατος στην αγορά, ο στόχος αυτήν τη φορά είναι να γίνει η προκήρυξη τον Ιούλιο – Αύγουστο.

Ο Απρίλιος δεν θα φέρει χρήµα µόνο από το ΕΣΠΑ. Μετά την τετράµηνη διαδικασία στις Βρυξέλλες, που σίγουρα δεν συνάδει µε το στοιχείο του επείγοντος που χαρακτηρίζει το Ταµείο Ανάκαµψης, στο υπουργείο Οικονοµικών ετοιµάζονται να υποδεχθούν την πρώτη δόση από το Σχέδιο Ανάκαµψης: περί τα 1,9 δισ. µε τη µορφή επιχορηγήσεων και γύρω στα 2,1 δισ. µε τη µορφή δανείων.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το «Εξοικονοµώ»

Αυτό που επισηµαίνει αρµόδια πηγή είναι ο υψηλός βαθµός ωριµότητας προετοιµασίας, κάτι που φάνηκε στο πρόγραµµα «Εξοικονοµώ», το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μόνο για τον κύκλο που βρίσκεται σε εξέλιξη η χρηµατοδότηση φτάνει τα 1,081 δισ. ευρώ και οι αιτήσεις αγγίζουν τις 100.000.

Αυτό που αναµένεται να αλλάξει τα δεδοµένα στην αγορά είναι τα δάνεια µε τη σφραγίδα του Ταµείου Ανάκαµψης. Το δύσκολο µέρος καλύφθηκε, καθώς ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική προετοιµασία, η πλατφόρµα από τις τράπεζες ανοίγει και οι προκηρύξεις αναµένονται, µε τις εκτιµήσεις του οικονοµικού επιτελείου να ανεβάζουν τον πήχη της χρηµατοδότησης επενδύσεων στα 4-5 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου!

Τι φέρνει το πρώτο πρόγραµµα για την επιχειρηµατικότητα από το νέο ΕΣΠΑ και ποιες είναι οι προβλέψεις για τις µεγάλες επενδύσεις στη χώρα


Ήδη, τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ «έφυγαν» σε «Γερµανό» και Wind, για επενδυτικά projects υψηλής τεχνολογίας. Αρµόδια πηγή σηµειώνει ότι η απορρόφηση των δανείων δεν θα είναι απλώς παιχνιδάκι, αλλά θα αποδειχθούν λίγα, καθώς ο κύκλος των µηδενικών επιτοκίων κλείνει. Σε αυτόν τον πρώτο κύκλο δανείων, το επιτόκιο είναι µόλις 0,35%.

Η ίδια πηγή προαναγγέλλει και εξελίξεις στο «ευαίσθητο» πεδίο του πρωτογενούς τοµέα. Αµεσα αναµένονται οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τον αγροτοδιατροφικό τοµέα, µε κεφάλαια 520 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηµατοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις αλλά και συνέργειες αγροτών - µεταποίησης, ενώ άλλα 18 εκατ. ευρώ θα πέσουν στον αγροτουρισµό.

«Μονή» η επόµενη δόση από το Ταµείο Ανάκαµψης

Η επόµενη δόση από το Ταµείο Ανάκαµψης θα είναι «µονή», κοινώς θα περιλαµβάνει µόνο επιχορηγήσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ, και, αν όλα πάνε καλά, αναµένεται γύρω στον Οκτώβρι ο - Νοέµβριο. Αυτό που σηµειώνουν αρµόδιες πηγές είναι πως η «µάχη» είναι πάντα διπλή: από τη µια θα πρέπει να καλύπτονται τα ορόσηµα εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραµµάτων και από την άλλη θα πρέπει να «τρέχουν» έργα κι επενδύσεις για να απορροφώνται οι «ενέσεις» από το Ταµείο Ανάκαµψης. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων, η απορρόφηση επιχορηγήσεων - δανείων συνεπάγεται µια θετική συµβολή στον ρυθµό ανάπτυξης κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες µονάδες κατά µέσο όρο κάθε χρόνο...