Εφάπαξ επίδομα για τους οικονομικά ασθενέστερους σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν το Πάσχα σε συνάρτηση με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των εσόδων του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας είπε στον ΣΚΑΪ: «Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά». Επίσης πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα».

Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας το υπουργείο Οικονομικών έχει μετρήσει τις δυνατότητες στήριξης των ευάλωτων ομάδων, στοχευμένα και με όχι μόνιμο τρόπο.

«Ενεργειακό κόστος»

Για το την κούρσα των τιμών στην αγορά, σημείωσε ότι «από τον πληθωρισμό που είδατε χθες, τα 2/3 είναι το ενεργειακό κόστος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση επιδοτεί το κόστος αυτό στο βαθμό που μπορεί, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της ανόδου των τιμών το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

«Για τα δυσμενή σενάρια»

Παράλληλα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση «βάζει στην άκρη» πόρους για δυσμενή σενάρια, τα οποία ελπίζει να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν, για την περίπτωση που υπάρξουν εξωγενείς αρνητικές εξελίξεις.

Για τον Τουρισμό, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι «στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι θα φτάσουμε το 80% του 2019, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε το 2019, που αποτελούσε χρονιά-ρεκόρ για τη χώρα μας».