Νέες «χρυσές» business στον ελληνικό τουρισμό βάζει μπροστά ο πανίσχυρος Σαουδάραβας επιχειρηματίας Khaled Juffali, το όνομα του οποίου απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα έπειτα από τη συνάντηση που είχε την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

10
Βασικό αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Juffali στη χώρα μας. Έπειτα από την είσοδό του στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στο ξενοδοχείο «Four Seasons» μέσω της επενδυτικής εταιρείας AGC, το επόμενο μεγάλο εγχείρημα για τον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο είναι η Μύκονος και η επένδυση σε ένα νέο, υπερπολυτελές grand resort. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η καινούργια μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει σε μια παραλιακή τοποθεσία 61 στρεμμάτων στην Ανω Μερά, η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Juffali και για άλλον έναν λόγο: είναι ιδανική για την ανάπτυξη του ιδιωτικού και τουριστικού yachting. Θυμίζουμε πως τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Ahmed Al Khateeb, στοχεύουν στη συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τον τουριστικό τομέα. Έτσι, μέσω νέων επενδύσεων που θα ξεκινήσουν στη χώρα μας, κοινός στόχος είναι να προωθηθεί ο luxury τουρισμός στην Ελλάδα και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

Στην ίδια στρατηγική είναι και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Επειτα από συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό της, πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud, εντείνεται το πρόγραμμα μόνιμων και στενών πολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Η εταιρεία κολοσσός και οι συνεργασίες με τα luxury brands

Ο 64χρονος επιχειρηματίας Khaled Juffali γεννήθηκε στην Τζέντα, ενώ από το 2018 έχει και την κυπριακή υπηκοότητα. Από μικρό παιδί απέκτησε «ματιά» στο επιχειρείν, καθώς ο πατέρας του, ο σεΐχης Ahmed bin Abdullah Al Juffali, ήταν ο κύριος ιδρυτής της κεντρικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, της Νομισματικής Αρχής της Σαουδικής Αραβίας (SAMA) και μέλος του διεθνούς συμβουλευτικού συμβουλίου της Chase Bank (μετέπειτα JP Morgan & Chase), καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μεγάλων εταιρειών, όπως η Wells Fargo και η ΙBM.

9
O Σαουδάραβας το 2010 απέκτησε το «Kolaha» της ISA Yachts, σχεδιασμένο από τον Andrea Vallicelli, με την αξία του να κυμαίνεται στα 60 εκατ. δολάρια.

Από τα χέρια του πατέρα του πήρε μαζί με τον αδελφό του, Walid Juffali, το τιμόνι της πιο δυνατής εταιρείας στη Σαουδική Αραβία, της E.A. Juffali and Brothers. Ηταν η πρώτη εταιρεία στη χώρα που έφερε την ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Σήμερα δραστηριοποιείται σε βασικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η μηχανική, η τεχνολογία, ο ιατρικός κλάδος, η ενέργεια, οι κατασκευές, τα χημικά κ.ά., ενώ διατηρεί συνεργασία με άλλους επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως οι Siemens, Bosch, Mitsubishi, Mercedes-Benz κ.ά. Ο Juffali είναι ιδιαίτερα ενεργός στην αγορά real estate, ενώ τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το yachting. O ίδιος το 2010 απέκτησε το «Kolaha» της ISA Yachts, σχεδιασμένο από τον Andrea Vallicelli, με την αξία του να κυμαίνεται στα 60 εκατ. δολάρια. Στην οικογένεια Juffali ανήκουν μερικά από τα πιο περιζήτητα super yachts στην αγορά πολυτελών σκαφών, όπως και μια μεγάλη ιδιωτική συλλογή έργων Τέχνης, με τρανταχτά ονόματα της διεθνούς ζωγραφικής, όπως Miro και Picasso.

7
Πίνακας του Miro από τη συλλογή του αδελφού του Khaled Juffali. Πωλήθηκε μέσω του Οίκου Bonhams το 2018 προς 97.104 ευρώ.

Το 2018 είχε βγει σε δημοπρασία του Οίκου Bonhams ένα μέρος της συλλογής έργων Τέχνης του αδελφού του, Walid, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2016, σε ηλικία 61 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Η δημοπρασία περιελάμβανε σημαντικούς πίνακες των Andy Warhol, Picasso, Miro, Marc Chagall, Henri Lebasque, Leonard Foujita κ.ά., καθώς και σπάνια αντικείμενα design, συλλεκτικά κρασιά και πορσελάνη, για την πώληση των οποίων μεσολάβησε ένα από τα πιο ισχυρά art funds του Λονδίνου.

Ο Khaled Juffali είναι παντρεμένος με την Olfat Al-Mutlaq και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. H σύζυγός του είναι ενεργή σε φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και μαζί με τον Khaled λειτουργούν από το 2013 το ίδρυμα «Shefa Fund», με κοινό όραμα τη φροντίδα των παιδιών του Τρίτου Κόσμου που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

11
Ο Khaled Juffali είναι παντρεμένος με την Olfat Al-Mutlaq και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Το όνομά του είχε αναμειχθεί στην υπόθεση του πρώην προέδρου και CEO της Nissan, που είχε κατηγορηθεί από τις ιαπωνικές Αρχές για οικονομικές ατασθαλίες, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών περίπου 14 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία που ανήκε στον Juffali μεταξύ 2009 έως 2012. Ωστόσο, και οι δύο έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.