Στήριξη στους εργαζόμενους που πλήττονται από τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι νέες πρωτοβουλίες για την προστασία των θέσεων εργασίας οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, των Υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

 Τα έξι νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας:

 1.Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α. ). 

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί. 

  1. Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.  
  1. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας) έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν επιτρέπεται να απολυθεί. 
  1. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ . Για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ισχύσουν αυτά που ίσχυσαν σε προηγούμενες περιόδους εφαρμογής του. 
  1. Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. 
  1. Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

 Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση των υπουργείων «από 1/1/2022 ισχύει ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση του 2% που αποφασίστηκε. Ισχύουν επίσης οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού που θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

 Υπό κατάρρευση βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης με τους επιχειρηματίες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και των μέτρων να βρίσκονται σε απόγνωση. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται να σχεδιάζει πλάνο στήριξης των επιχειρήσεων λόγω των ζημιών που θα έχουν από τα έκτακτα μέτρα.

Κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να στηριχθούν οικονομικά τα καταστήματα εστίασης για την ζημία που θα υποστούν λόγω των μέτρων.

 Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 όταν έχουμε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα θα δούμε πως θα στηριχτεί ο κλάδος, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο δούλεψε πολύ καλά μέχρι τώρα.

 Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.


 Προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες από τις ακυρώσεις

Απεγνωσμένοι οι επιχειρηματίες σε όλους τους κλάδους μετά και την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης. 

«Έχει προηγηθεί η αντίδραση του κόσμου, της αντίδρασης της νομοθεσίας γιατί ήδη από χθες υπάρχει ‘βροχή’ ακυρώσεων για όλες τις ημέρες, και σήμερα που μιλάμε, και για σήμερα και για αύριο και για την Πρωτοχρονιά και για όλες τις ημέρες», λέει ο Γιάννης Λουκάκος, επιχειρηματίας εστίασης.

 Αιτία μάλιστα των ακυρώσεων δεν είναι μόνο ο φόβος αλλά και τα κρούσματα σε πελάτες.

 «Ο κόσμος έχει αφενός λίγο θορυβηθεί με αυτή την κατάσταση, αφετέρου κάποιοι από αυτούς που ακυρώνουν ανήκουν και στους νοσήσαντες οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν οι άνθρωποι να παραβρεθούν στα εστιατόρια αυτή την περίοδο».

 Σκληρή ήταν η ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου επιχειρηματιών κέντρων διασκέδασης.

 «Βγήκαμε μπροστά για την προώθηση του εμβολιασμού. Φιλοξενήσαμε, φιλοξενούμε και εξυπηρετούμε μόνον εμβολιασμένους πελάτες. Διχάσαμε τον κόσμο μας, γίναμε δυσάρεστοι στους θαμώνες μας. Επιτελέσαμε αστυνομικού τύπου καθήκοντα με ελέγχους ταυτοπροσωπίας των πελατών μας και γνησιότητας – πιστότητας των πιστοποιητικών τους».

 Εκτός από τα νυχτερινά κέντρα ωστόσο αρκετοί καλλιτέχνες έχουν ήδη αναγκαστεί να ακυρώσουν τις εμφανίσεις τους.

 «Χωρίς μουσική δε ζούμε. Αν δεν παίξουμε μουσική εμείς δε θα μπορέσουμε να πληρωθούμε. Καταστρεφόμαστε αυτή τη στιγμή.

 Πραγματικά είναι μια καταστροφή για μουσικούς, τραγουδιστές, επιχειρηματίες, εστιατόρια που είχαν κανονίσει», λέει ο Θάνος Καλλίρης, τραγουδιστής.

 Ακυρώσεις ακόμα και στα κομμωτήρια

Η διασκέδαση και η εστίαση δεν είναι οι μοναδικοί κλάδοι που επλήγησαν όμως από την επέλαση της πανδημίας και των μέτρων.

 Ραντεβού σβήνουν συνεχώς από τα ημερολόγιά τους ακόμα και τα κομμωτήρια.

 Μειωμένη είναι η κίνηση και στα τουριστικά πρακτορεία.