Στην Ελλάδα αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σήμερα στάλθηκε ένα «ισχυρό μήνυμα», λέγοντας ότι η χώρα μας «έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο στα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων, όπως βλέπουμε σε όλες τις αποστολές που κάνουμε μαζί με την Επιτροπή. Επίσης, έχει βελτιώσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση».

 Στη συνέχεια επισήμανε αναφορικά με την Ελλάδα: «Ακόμα (τα ομόλογα) δεν είναι επιλέξιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να κάνουμε ειδική αναφορά. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα και πολύ σπάνια γίνεται αναφορά για κάποια συγκεκριμένη χώρα. Αυτή η συγκεκριμένη ρήτρα υποστηρίχθηκε πολύ έντονα από το Διοικητικό Συμβούλιο».

 ΕΚΤ: Θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τον Μάρτιο του 2022

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε κάνει γνωστό πως θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα κατ' εξαίρεση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ, τον Μάρτιο του 2022.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ολοκληρώνει το πρόγραμμα πανδημίας τον Μάρτιο. Στη συνέχεια θα συνεχίσει να επανεπενδύει με μεγάλη ευελιξία τα ομόλογα που λήγουν.

 Ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην απόφαση, η οποία προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει περισσότερα ομόλογα από εκείνα που έχει στην κατοχή της και λήγουν.

 Με την απόφασή της αυτή η ΕΚΤ έχει ως στόχο να αποφευχθούν προβλήματα στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν έπειτα από μία απότομη παύση των αγορών, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημίας.

 Με την ίδια απόφασή της, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η περίοδος της επανεπένδυσης των ομολόγων επεκτείνεται έως το 2025, ενώ οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕPP θα επιβραδυνθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023.

 Τέλος, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

 Μειώνει σταδιακά τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ

Αναφορικά με το γενικότερο πλαίσιο της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί μέσω του προγράμματος ΑΡΡ. Έτσι, από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι μηνιαίες αγορές ομολόγων (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά) περιορίζονται στα 30 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Το όριο των 40 δισ. ευρώ θα παραμείνει, δηλαδή, μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ενώ από τον Οκτώβριο του 2022 το όριο περιορίζεται ακόμη περισσότερο, στα 20 δισ. ευρώ, και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, προκειμένου να ενισχύσει τον θετικό αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων.

 Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι οι καθαρές αγορές θα τερματιστούν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 Η απόφαση αυτή ελήφθη, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί, υπό το πρίσμα των προβλέψεων της ΕΚΤ τόσο στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού όσο και της ανάκαμψης της οικονομίας.

 «Το διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι η πρόοδος στην οικονομική ανάκαμψη και προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για τον πληθωρισμό επιτρέπει τη σταδιακή μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων του τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, απαιτείται νομισματική προσαρμογή για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  

Ανακάμπτουν τα ελληνικά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Θετικά αντέδρασαν τα ελληνικά ομόλογα στην απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές τους μετά το τέλος του προγράμματος πανδημίας, καθ' υπέρβαση του ορίου που θα ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες.

 Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ, η οποία σημειωτέον δεν ήταν ομόφωνη, καθώς οι λεγόμενοι «σκληροί κεντρικοί τραπεζίτες» που μετέχουν σε αυτό ζητούσαν την πιο δραστική απόσυρση των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν δραστικά.

 Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατρακύλησε έως το 1,12% από το 1,36% που κυμαινόταν στις αρχές της εβδομάδος. Ανάλογη ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των 5ετών ομολόγων στο 0,4% και των 15ετών στο 1,32%.

 Αντιστοίχως αντέδρασαν και οι υπόλοιπες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, ανακάμπτοντας από το «σοκ» που είχαν υποστεί λίγο νωρίτερα, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας αιφνιδιαστικά αύξησε τα επιτόκιά της.