«Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του 2022 που θα κατατεθεί στη Βουλή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε προβλέπει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη πέριξ του 7% το 2021 και 4,5% το 2022 ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για συρρίκνωση της ανεργίας.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ισχύουν στο ακέραιο.

Ακόμη ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κοινωνικό μέρισμα ενόψει Χριστουγέννων.

Τέλος ανέφερε ότι πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τον προϋπολιγισμό του, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Οι εκτιμήσεις που κάνει το υπουργείο Οικονομικών είναι για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, όπως σας είχα προϊδεάσει στις αρχές της εβδομάδος πέριξ του 7% και γύρω στο 4,5% το 2022, άρα ουσιαστικά αρκετά υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Αυτό σημαίνει οτι καλύπτουμε όλη την απώλεια του 2020 πολύ νωρίτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά».

«Δεν είναι φιλόδοξος αλλά είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός διότι και μόνο οι εκτιμήσεις που σας έκανα είναι πιο συντηρητικές ακόμα και από αυτές που έκανε η ευρωπαϊκή επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι εμείς ενσωματώνουμε και κραδασμούς στην οικονομία ή αβεβαιότητες που υφίστανται σήμερα ή μπορεί να υφίστανται τους επόμενους μήνες, όπως είναι η υγειονομική κρίση και η ενεργειακή κρίση άρα είναι ρεαλιστικός», διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Όμως αποδεικνύεται ότι είναι και αποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα μέτρα τελικά είναι πάνω από 43 δις, είναι 43,3 δις εκ των οποίων τα 3,3 είναι για το 2022 και αποδεικνύεται ότι αυτά τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά αφού η χώρα θα έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης στην Ευρώπη, θα έχει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση ανεργίας την τελευταία διετία και προβλέπεται μια επιπλέον μείωση της ανεργίας της τάξεως της 1,5 ποσοστιαίας μονάδας το 2022. Άρα τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν ο προϋπολογισμός του 2022 θα είναι ο τελευταίος ελλειμματικός, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Ναι το 2023 δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη καταγραφή στον προϋπολογισμό αλλά οι εκτιμήσεις όπως είχαν αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικης στρατηγικής είναι για επιστροφή σε θετικό πρόσημο. Άρα θα έχουμε μια σημαντική βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του χρόνου το 2022, πάλι εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικός ο προϋπολογισμός δηλαδή θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα αλλά η προσαρμογή αυτή θα είναι σημαντική και θα προέρχεται από την ισχυρή ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας ενώ η χώρα θα συνεχίζει να έχει και πρόσθετες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Ερωτηθείς αν τα θετικά μέτρα που έχουν λάβει σε επίπεδο μείωσης φόρων, εισφορών κλπ είναι διατηρήσιμα και δεν θα υπάρξει θέμα απόσυρσης τους λόγω ανάγκης, επισήμανε: «Τα μέτρα τα οποία έχουμε υποστηρίξει και τα οποία έχουν νομοθετηθεί καθώς και τα μέτρα που αφορούν το 2022 και ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ ισχύουν απολύτως, στο ακέραιο. Τα μέτρα τα οποία είναι μόνιμα και ισχύουν είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα από το 22 στο 9%. Μόνιμο μέτρο, ισχύει και θα ισχύει. Είναι η μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις στο 22% το 2022 από 24% που ήταν φέτος. Μόνιμο μέτρο θα ισχύει για όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 80% για τις επιχειρήσεις και τις επιχειρηματικές οντότητες και από τις 100% στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά. Είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα το 2021 και το 2022, και είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 και το 2022. Τα δύο τελευταία μέτρα είναι μέτρα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Ήταν για το ’21 τα επεκτείνουμε για το ’22 η φιλοδοξία μας είναι να βρούμε τον δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε να μονιμοποιηθούν και αυτές οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί κοινωνικό μέρισμα ενόψει εορτών, απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα διότι πολύ απλά πρέπει να δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο άρα το δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να προκύψει φέτος και τα επόμενα χρόνια και δεύτερον, πρέπει να δούμε τις ανάγκες που θα έχει η κοινωνία τις επόμενες 45 ημέρες».

ΔΗΜ: Άρα το αφήνεται ανοικτό αν τα πράγματα κινηθούν προς το θετικό σενάριο μπορεί να δοθεί και κάτι

«Πριν από δύο μήνες περίπου είχαμε ανακοινώσει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα διπλασιάσαμε την πορεία και προσθέσαμε πριν από 10 μέρες. Δηλαδή σε δύο μήνες τρεις φορές έχουμε πάρει πρόσθετα μέτρα γιατί η ανάγκη είναι αυτή που η κυβέρνηση πρέπει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά για να βοηθήσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Με αυτά τα δεδομένα προφανώς η κυβέρνηση και η πολιτεία θα βρίσκεται κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί αλλά δεν έχουμε όλα τα δεδομένα των επόμενων 45 ημερών», εξληγησε ο υπουργός.

ΔΗΜ: Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα έχετε την εικόνα δηλαδή αν είναι να δώσετε ένα κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους

«Θα έχουμε την εικόνα και για το χώρο και για τις ανάγκες του 2021», απάντησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την πρόταση του κ. Ν. Ηλιόπουλου για διαγραφή του ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, δήλωσε: «Είπαμε να μιλήσουμε με όρους ρεαλισμού και ευθύνης. Προτάσεις οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί πουθενά στην Ευρώπη και κατά τα άλλα υποστήριζαν κάποιοι εδώ και μήνες ότι είναι έτοιμη η Ευρώπη να τις υλοποιήσει προφανώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Αυτό που γίνεται όμως είναι ότι η κυβέρνηση έχει λάβει και έχει χτίσει ένα πλέγμα προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία τοσο για αυτούς που ήτανε σε ρυθμισμένες οφειλές 100-120 δόσεις που μπορούν να αναβιώσουν για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και χάσανε δόσεις οι πολίτες όσο και για τα χρέη που δημιουργήθηκαν αυτή την περίοδο οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα αυτές να τις βάλουν μέχρι 72 δόσεις από τις αρχές του ’22 και μετά».

«Αφήνω την άκρη τις όποιες ρυθμίσεις οφειλών γίνονται ούτως ή άλλως με το τραπεζικό σύστημα και τους ιδιώτες παρόχους αυτή την περίοδο. Και φυσικά αφήνω στην άκρη και τα όποια μέτρα στήριξης έχουμε δώσει εμείς στην κοινωνία έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί νέο χρέος. Για παράδειγμα φέτος το Σεπτέμβριο το ληξιπρόθεσμο χρέος είναι το μισό του περσινού Σεπτεμβρίου άρα αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες ανταπεξήλθαν στις ανάγκες οι οποίες προέκυψαν. Επίσης μην ξεχνάμε ότι με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τα μέτρα που αναπτύξαμε το 70% της κοινωνίας δεν πλήρωσε καθόλου φόρο ή είχε πιστωτικό, και το άλλο κομμάτι της κοινωνίας πλήρωσε πολύ λιγότερους φόρους εκτός και αν είχε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα χρειαστούν επιπλέον προγράμματα στήριξης λόγω των νέων μέτρων, απάντησε: «Προς το παρόν δεν προκύπτει τέτοια ανάγκη. Ο τζίρος των επιχειρήσεων του φετινού 9μήνου είναι στο ύψος του τζίρου του 2019. 233,4 δις όσο ήταν το 2019. Όσον αφορά την εστίαση, η εστίαση λειτουργούσε και λειτουργεί. Η εστίαση συνεχίζει να ενισχύεται με προγράμματα της κυβέρνηση όπως είναι το ΕΣΠΑ, όπως είναι οι πάγιες δαπάνες που συμψηφίζουν με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Αυτούς τους μήνες γίνονται συμψηφισμοί 10.562 επιχειρήσεις και 76.750 επιχειρήσεις εστίασης έχουν πάρει επιστρεπτέες προκαταβολές. Μέχρι σήμερα συνεπώς από την πολιτεία η εστίαση έχει βοηθηθεί με ποσό της τάξεως των 2,32 δις. Δεν βάζω σε αυτά τη Γέφυρα, τη μείωση προκαταβολής φόρων επιχειρήσεων, τα εγγυοδοτικά προγράμματα, το ΤΕΠΙΧ και την επιδότηση τόκων τραπεζικών δανείων. Άρα έχουμε αποδείξει ότι είμαστε κοντά στην εστίαση και συνεχίζουμε να είμαστε κοντά και αυτούς τους μήνες που η εστίαση πήγαινε ικανοποιητικά. Άρα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο ούτε κάτι άλλο περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό, μέτρα στήριξης όμως υπάρχουν, η επέκταση αυτών και το 2022 ύψους 3,3 δις. Δηλαδή για παράδειγμα ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση έχει πάει μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς άρα η κυβέρνηση συνεχίζει να βοηθάει και το ’22 την εστίαση».

Ερωτηθείς ποιος είναι ο μεγάλος του φόβος για τη νέα χρονιά, υπογράμμισε: «Δεν έχω κάποιο φόβο, αυτό που έχουμε είναι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομική σκηνή και την πανευρωπαϊκή εξαιτίας μιας σειράς κρίσεων άρα οφείλει η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις ή όποιες μεταβολές πολιτικές γίνουν το 2022. Αυτό σημαίνει και υγειονομική κρίση, σημαίνει και ενεργειακή κρίση που φαίνεται να είναι παροδική αλλά να κρατάει κάποιους μήνες μέσα στο ’22 είναι όμως και οι πιθανές μεταβολές στη νομισματική πολιτική το 2022. Άρα αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να ασκεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και μια έξυπνη και διορατική εκδοτική στρατηγική έτσι ώστε να δανειζόμαστε με χαμηλό κόστος δανεισμού την κατάλληλη χρονική στιγμή διασφαλίζοντας το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».