Μια ομάδα κρούσης 1.000 πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων «χτίζεται» σταδιακά από τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να συμπράξουν και αυτοί στον σχεδιασμό για άμεση μείωση των εκκρεμών συντάξεων.

Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις με τις οποίες πιστοποιήθηκαν 179 λογιστές και δικηγόροι.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη, θα ανακοινωθεί από τον ΕΦΚΑ νέα επαναληπτική ημερομηνία εξετάσεων για όσους δεν κατάφεραν να εξεταστούν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και η έναρξη του 2ου κύκλου εκπαίδευσης, με στόχο να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, η διοίκηση του οργανισμού προγραμματίζει να ανοίξει πάλι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων πιστοποίησης για όσους δεν είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται πως ο κάθε κύκλος απαρτίζεται από 1.200 εκπαιδευόμενους και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και η πιστοποίηση όσων περάσουν τις εξετάσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Η Τask Force των 1.000 πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων αναδεικνύεται σταδιακά μέσα από μια αρκετά αυστηρή και υψηλών απαιτήσεων εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη εξελίχθηκαν σε δύσκολη άσκηση για τους εξεταζομένους, καθώς μόλις ένας στους τρεις κατάφερε να πιστοποιηθεί. Από τους 547 που συμμετείχαν πέτυχαν οι 179, ένας μικρός σχετικά αριθμός σε σχέση με τους 1.200 που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Παρ’ όλα αυτά, οι 179 αγγίζουν τον αρχικό στόχο του ΕΦΚΑ, που ήταν να εκπαιδευτούν σε πρώτη φάση 180 λογιστές και δικηγόροι. Οι εξετάσεις ήταν αυξημένης δυσκολίας, προκειμένου να διασφαλιστεί στον μέγιστο βαθμό ότι οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του εγχειρήματος, καθώς η απονομή συντάξεων είναι μια σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί υψηλές ικανότητες και γνώσεις.

«Ετσι θωρακίζεται το ίδιο το σύστημα απονομής, αλλά και ενισχύεται με την εμπλοκή των καλύτερων λογιστών και δικηγόρων», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ.

«Ζητούμενο για εμάς δεν ήταν να γεμίσει ο ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους που δεν θα μπορούσαν να εκδώσουν συντάξεις ή θα τις εξέδιδαν με σοβαρά λάθη. Ζητούμενο ήταν εξαρχής να ενταχθούν οι πλέον ικανοί, αλλά και αποφασισμένοι να εκδώσουν σωστά τις συντάξεις», τόνισε με δήλωσή του στα «Π» ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ και υπεύθυνος του project, Αλέξανδρος Βαρβέρης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μισοί από τους επιτυχόντες σημείωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες, άνω του 8/10, κάτι που δείχνει πως όποιος είχε προετοιμαστεί καλά κατάφερε όχι μόνο να περάσει τις εξετάσεις, αλλά και να αριστεύσει.

Τα επόμενα βήματα

Με βάση τον προγραμματισμό, οι 179 πιστοποιημένοι θα αναλάβουν, σε πρώτη φάση, συντάξεις του τ. ΙΚΑ, του τ. ΟΓA και του τ. ΟΑΕΕ, που αποτελούν το 75% του συνόλου των αιτημάτων συνταξιοδότησης κάθε μήνα. Θα αναλαμβάνουν μόνο νέες συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, όσες δηλαδή υποβάλλονται από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά.

Ο ασφαλισμένος, κατά την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησής του στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, θα μπορεί να επιλέγει αν θα ήθελε την υπόθεσή του να την αναλάβει πιστοποιημένος λογιστής ή δικηγόρος. Στο επόμενο στάδιο, εμφανίζονται οι πιστοποιημένοι που είναι διαθέσιμοι (έχουν αναλάβει λιγότερες από πέντε υποθέσεις) και, αφού επιλέξει αυτόν που επιθυμεί (δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την εντοπιότητα), τότε ο αιτών επιλέγει την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού με τον πιστοποιημένο.

Οταν οριστικοποιηθεί η αίτηση συνταξιοδότησης, το σύστημα θα «τρέξει» εσωτερικούς ελέγχους αναφορικά με τις περιπτώσεις που εξαιρούνται από τη διαχείριση των πιστοποιημένων, και:
α) Εάν η περίπτωση του ασφαλισμένου εμπίπτει στις περιπτώσεις εξαίρεσης, θα λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα ότι η υπόθεσή του δεν μπορεί να ανατεθεί σε πιστοποιημένο και θα πρέπει να προσέλθει σε υποκατάστημα του φορέα. Το ραντεβού θα ακυρώνεται αυτόματα από το σύστημα. Ή:

β) Εάν η περίπτωση του ασφαλισμένου δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις εξαίρεσης, θα λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Υπολογίζεται πως σήμερα οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 120.000, εκ των οποίων οι ληξιπρόθεσμες (καθυστέρηση άνω των 3 μηνών) έχουν πέσει κάτω από τις 100.000.