Ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ έως τώρα οι προσφορές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, έναντι 1,35 δισ. που είναι ο μέγιστος στόχος που έχει θέσει η επιχείρηση, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται από την πρώτη ημέρα κατά περισσότερο από δύο φορές.

Το ποσοστό υπερκάλυψης διαμορφώνεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο αν ληφθεί υπόψη ότι σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων είναι ήδη γνωστό ότι θα καλυφθεί από επενδυτές όπως η ΕΕΣΥΠ/ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διατηρήσουν την καταστατική μειοψηφία, η CVC, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Το βιβλίο προσφορών, που άνοιξε το πρωί της Τρίτης, θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και την Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό της αύξησης καλύφθηκε ήδη από την πρώτη ώρα. Ειδικότερα, το Βιβλίο Προσφορών άνοιξε στις 10 το πρωί της Τρίτης και μέχρι τις 11 υπήρχαν προσφορές για το σύντομο της έκδοσης (1,35 δισ. ευρώ) στα 9 ευρώ ανά μετοχή. Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ως στόχο να αντλήσει μεταξύ 1,1 και 1,35 δισ. ευρώ, ποσό που είναι από 57% έως 93% υψηλότερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Αναφορικά με το ποσοστό του Δημοσίουμετά την ΑΜΚ, το Υπερταμείο  θα ελέγχει μεταξύ 23,2% και 23,8%, ενώ πρόσθετο ποσοστό από 10,3 – 10,9% θα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε συνολικά το Δημόσιο να διατηρήσει καταστατική μειοψηφία με το 34,12%.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία CVC θα κατέχει το 10% και οι λοιποί μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στην αύξηση θα αποκτήσουν το 26,2%.

Συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου θα έχουν και αρκετά διεθνή χαρτοφυλάκια όπως και η EBRD, σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών.