Πανηγυρική ήταν η έναρξη διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών του ομολόγου της CPLP Shipping Holdings, που εκδόθηκε με εγγυήτρια την Capital Product Partners (CPLP) συμφερόντων του ομίλου του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στο πλαίσιο της έναρξης της διαπραγμάτευσης πραγματοποιήθηκε –ως είθισται- στο ΧΑ ειδική εκδήλωση με τα στελέχη του Χρηματιστηρίου να υποδέχονται τη διοίκηση της CPLP, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Εκεί, ο Τζέρι Καλογεράτος, διευθύνων σύμβουλος της Capital και ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, ανώτατο στέλεχος της ναυτιλιακής, χτύπησαν από κοινού το κουδούνι της έναρξης. Νωρίτερα, ο Τζέρι Καλογεράτος πάτησε το κουμπί και ο Μιλτιάδης Μαρινάκης χτύπησε το σφυρί.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης και η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου. Σημειωτέον ότι ο κ. Λαζαρίδης ξεκίνησε την ομιλία του ζητώντας συγγνώμη για τη μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της συνεδρίασης που οφείλεται σε ένα τεχνικό πρόβλημα λόγω της αναβάθμισης του λογισμικού.

Βαγγέλης Μαρινάκης: Στην Ελλάδα κάτι σωστό συμβαίνει και βλέπουμε ότι οι ξένοι έρχονται και επενδύουν

Μετά την τελετή, ο πρόεδρος του Ομίλου Capital Maritime, Ευάγγελος Μαρινάκης σε δηλώσεις του μετά την τελετή δήλωσε στον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη και το ONE Channel: «Στην Ελλάδα κάτι σωστό συμβαίνει και βλέπουμε ότι οι ξένοι έρχονται και επενδύουν στη χώρα. Υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και θα πρέπει και το ελληνικό Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά για τα ομόλογα. Θα πρέπει ο κάθε επενδυτής να αισθάνεται σιγουριά και να προστατευτεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη τύχη που ξεκινήσαμε και εμείς και η Costamare, μια πολύ σοβαρή εταιρεία. Και να συνεχίσει το Χρηματιστήριο να προσελκύει καλές εταιρείες με καλή φήμη και σοβαρές. Και όταν γίνει αυτό, θα δείτε ότι θα προσελκύσουμε και πολύ καλούς και σοβαρούς επενδυτές όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό».

Όσο για την επιλογή να εκδώσει πράσινο ομόλογο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης τόνισε: «Οι πράσινες επενδύσεις είναι το μέλλον. Βλέπουμε πόσο έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες. Κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Πρέπει να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη κι ενέργεια, γιατί αυτό είναι το μέλλον μας». Τέλος, επεσήμανε ότι η ναυτιλία είναι ο πιο πράσινος τρόπος μεταφοράς των αγαθών, λέγοντας: «Η ναυτιλία, προσθέτοντας τα εκατομμύρια τόνους αγαθά που μετακινούνται σε καθημερινή βάση, για το περιβάλλον είναι μια πολύ καθαρή μεταφορά αν τη συγκρίνεις με άλλα μέσα».

Υπενθυμίζεται ότι το πενταετές πράσινο ομόλογο ύψους 150 εκατ. ευρώ της Capital CPLP Shipping Holdings PLC, θυγατρικής της Capital Product Partners, σημείωσε ρεκόρ υπερκάλυψης ομολογιακού δανείου στην Ελλάδα.

Οι εγγραφές ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 801,37 εκατ., ευρώ σημειώνοντας υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 5,3 φορές με πολύ σημαντικό ενδιαφέρον από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι 1.000 ευρώ ανά Ομολογία. Το τελικό επιτόκιο των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,65% ετησίως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της CPLP Shipping Holdings PLC ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της Δημόσιας Προσφοράς από την έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ και ότι οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται σε 4,8 εκατ. ευρώ περίπου και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια. Τα αντληθησόμενα κεφάλαια, αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης του ΚΟΔ θα ανέλθουν σε καθαρό ποσό 145,2 εκατ. ευρώ.

Τα ως άνω συνολικά καθαρά αντληθησόμενα κεφάλαια, θα χρησιμοποιηθούν, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Ομολογιών στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και πάντως όχι πέραν της 01.07.2022, για την αγορά εκ μέρους της Εκδότριας, σε εύλογη αξία, από την CGC Operating Corp. του συνόλου των μετοχών των Υπό Εξαγορά Εταιρειών βάσει της Συμφωνίας Προαίρεσης.