Απαντήσεις στα ερωτήματα της επίκαιρης επερώτησης έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας στη Βουλή για το ζήτημα των ανατιμήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών αφού εξέθεσε τις δυο απόψεις που επικρατούν παγκοσμίως, κατέληξε ότι στη χώρα μας φαίνεται πως οι ανατιμήσεις είναι παροδικές, πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο.

«Σε ότι αφορά τα αίτια των ανατιμήσεων υπάρχουν παγκοσμίως δύο απόψεις. Η πρώτη άποψη που υποστηρίζεται από τις παγκόσμιες τράπεζες είναι ότι οι ανατιμήσεις είναι παροδικές και θα υποχωρήσουν εντός του 2022. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, η γρηγορότερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησε αυξημένη ζήτηση προϊόντων. Αντίθετα η πλευρά της προσφοράς αποκαθίσταται αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Αυτή η ασυμμετρία ανάκαμψης μεταξύ της παγκόσμιας ζήτησης και της προσφοράς οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα. Παράγοντες όπως η κατανάλωση των αποταμιεύσεων που αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας εντείνουν το πρόβλημα. Και αυτοί οι παράγοντες είναι προσωρινό χαρακτήρα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι ανατιμήσεις είναι παροδικές

Ο κ. Σταικούρας στη συνέχεια ανέλυσε την δεύτερη άποψη που επικρατεί παγκοσμίως, σύμφωνα με την οποία οι ανατιμήσεις αυτές δεν είναι παροδικές, αλλά αποτέλεσμα της εξαιρετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής των τελευταίων ετών αλλά και της αύξησης του δημόσιου χρέους που έλαβε χώρα σε όλες τις χώρες του κόσμου εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Μάλιστα κατέληξε, πως «πρέπει να κρίνουμε ποια άποψη εξηγεί καλύτερα το φαινόμενο των ανατιμήσεων και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ποσοτικά στοιχεία από τις διεθνείς αγορές. Μέχρι σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις είναι παροδικές. Το φαινόμενο των ανατιμήσεων δεν αναμένεται να έχει διάρκεια ούτε καν οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό. Αυτή είναι η εκτίμηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Απαντώντας στα όσα επιρρίπτει στη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας ο υπουργός Οικονομικών, εξήγησε ότι οι εξελίξεις τιμών στον τομέα της ενέργειας, καταδεικνύουν την σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, αλλά και της σημασίας της στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρώπης και της Ελλάδος στο κρίσιμο αυτό τομέα.

«Η παγκόσμια οικονομία έχει βιώσει αντίστοιχα και μάλιστα εντονότερα εμπειρία ανατιμήσεων βασικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των τιμών ενέργειας και στην περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και στα πρώτα στάδια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι ανατιμήσεις αποδείχτηκαν προσωρινού χαρακτήρα και μάλιστα αυτό συνέβη σε περιβάλλον πληθωριστικών προσδοκιών, οι οποίες όπως προκύπτει από την εξέταση της καμπύλης απόδοσης εκείνης της περιόδου ήταν σημαντικά υψηλότερες από ότι σήμερα. Αυτό είναι και το στοιχείο που θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις. Αν παρατηρηθεί αποσταθεροποίηση, τότε θα έχουμε ένα πολύ σοβαρότερο και μονιμότερο πρόβλημα παγκοσμίως».

Ο ΣΥΡΙΖΑ να απολογηθεί για την ΔΕΗ

O υπουργός Οικονομικών αντεπιτιθέμενος στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ΔΕΗ απάντησε «Ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει στην ΔΕΗ τον καταγγέλλοντα ενώ είναι απολογούμενος» και επανέλαβε κατηγορηματικά πως «Δεν θα χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα παραμένει βασικός ρυθμιστής στην λήψη αποφάσεων με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας. Αυτή είναι άλλωστε η πρακτική που γίνεται παγκοσμίως. Οι αλλαγές και η αναγέννηση της ΔΕΗ της επιτρέπουν να λειτουργεί ως μοχλός ισορρόπησης της παγκόσμιας ανοδικής τάσης τιμών. Έχουμε ως κυβέρνηση αποδείξει ότι διαθέτουμε την ικανότητα να ανταποκρινόμαστε με πρωτοφανή αντανακλαστικά στις πολλαπλές προκλήσεις και κρίσεις και να προοδεύσουμε μέσω αυτών με την Ελλάδα να αναδύεται πιο ισχυρή».