«Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι περισσότερο από κόμβο, σε μια ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη» υποστήριξε ο πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ και υπεύθυνος για την Ενέργεια Φράνσις Φάνον μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist με το Powergame.gr.

Ο κ. Φάνον τόνισε πως απαιτείται πολύ δουλειά για το σκοπό αυτό την ίδια ώρα που στην εξίσωση μπαίνουν και άλλοι παράγοντες όπως ενεργειακή μετάβαση και ο ρόλος που θα παίξει το φυσικό αέριο σε αυτή τη μετάβαση.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και τόνισε πως θα δίνεται ιδιαίτερο βάρος στα πλωτά καθώς είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με αυτά που «καρφώνονται» στο βυθό. Το νέο πλαίσιο, είπε ο κ. Σκρέκας, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική ναυτιλία την ανάπτυξη των θαλασσίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners Τζ. Καλογηράτος. Ο κ. Καλογηράτος είπε πως οι αγωγοί είναι αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς ενέργειας και χαμηλότερου κόστους και συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των εισαγωγών «αλλά ένας άνθρωπος έχει το χέρι στη στρόφιγγα και στην τιμολόγηση». Αντίθετα η ναυτιλία μπορεί να προσφέρει σύνδεση με τον πιο ανταγωνιστικό προμηθευτή, αξιοποιώντας την τελευταία γενιά πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που έχουν πολύ χαμηλό κόστος μεταφοράς. Ο επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και η Capital Product Partners για την ενίσχυση του στόλου τους.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την διοργάνωση The Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist εδώ: