«Η κάθε κρίση πρεπει να γεννά ευκαιρίες και νέες προοπτικές για την αναγέννηση και την επανεκκίνηση».
Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος από το βήμα του πρώτου Digital Beach Summit στην Ελλάδα, που έλαβε χώρα στη δημοφιλή παραλία Μονολίθι στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2021.

Ηταν ένα τολμηρό εγχείρημα που μεταξύ άλλων έθεσε νέες βάσεις για τον συνεδριακό τουρισμό που υπέστη καθίζηση εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και που πλέον, παίρνει νέες μορφές.

Οσο για την επιλογή της παραλίας μόνο τυχαία δεν θεωρείται, καθώς το 2020, στο ξέσπασμα της πανδημίας, έπειτα από την καμπάνια του δήμου «Πρέβεζα 2020: η Ασφάλεια της Ελευθερίας», το Μονολίθι έλαβε διπλή διεθνή αναγνώριση από το EBD (European Best Destinations) πρωτοστατώντας στα διεθνή ΜΜΕ (Forbes, Daily Mirror, κ.α.) ως ο πέμπτος ασφαλέστερος υγειονομικά προορισμός σε όλη την Ευρώπη και νούμερο ένα ασφαλής παραλία πανευρωπαϊκά.
-ΜΟΝΟΛΙΘΙΟΥ-ΑΠΟ-ΨΗΛΑ-e1526648774536


«Ως δημοτική αρχή σε αυτή την κομβική παγκόσμια περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πατρίδα μας αξιοποιήσαμε τις δυναμικές και την προοπτική του εμβληματικού προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’», είπε ο Νίκος Γεωργάκος, τονίζοντας ότι προχώρησε στον σχεδιασμό κάθε προγραμματικού εργαλείου που δοθηκε για την Πρέβεζα ως, υπό ένταξη, smart city.
Και όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της ανάπτυξης ενός κέντρου ψηφιακού μετασχηματισμού στα προτυπα του DT& S στη Θεσσαλονίκη με το οποίο έχει συνάψει MOU αξιοποιώντας το παλιό τελωνείο σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ.
γεωργακος_summit1_2


«Υποβάλαμε την αξιοποίηση εφαρμογής για την προστασία και προφύλαξη του περιβάλλοντος μέσα από ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές τόσο για την πολιτικη προστασία και την πρόληψη ακραίων φυσικών φαινομένων, όσο και για την υγεία και τον φυσικο πλούτο μας όπως είναι η ποιότητα του νερού», πρόσθεσε με ικανοποίηση για τα βήματα εκσυγχρονισμού που κάνει η πόλη.

Ακόμη, ο Δήμαρχος Πρέβεζας δεσμεύτηκε πως θα αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε νέο εργαλείο και πρόγραμμα όπως εκείνα από το Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης για το φυσικό θησαυρό της περιοχής που, όπως είπε δεν είναι τίποτα άλλο από το εθνικό πάρκο του Αμβρακικού.
summit_fr


Τονισε δε, ότι δύο κεντρικοί πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου ανάπτυξης και σταθερότητας του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», δηλαδή η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση, θα οδηγήσουν στην ποιότητα ζωής και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο μέσα από την πολιτιστική παραγωγή και ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην πρωτοφανη οικονομική αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία απηύθυνε έκκληση σε όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Πρωτοποριακό συνέδριο - Ο εμπνευστής της ιδέας Δημήτρης Γερογιάννης μιλά στο parapolitika.gr
Το 1st Digital Beach Summit αποτέλεσε το πιο πρωτοποριακό συνέδριο που έχει γίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Ηταν μια ιδέα που εμπνεύστηκε και έτρεξε ο στενός συνεργάτης του Νίκου Γεωργάκου, Δημήτρης Γερογιάννης και την οποία προετοίμαζε σχεδόν δύο χρόνια.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν βρέθηκε στο απόλυτα φυσικό περιβάλλον, το Μονολίθι όπου το πράσινο ξεχειλίζει. Εχοντας κατα νου να αξιοποιήσει την προαναφερθείσα διάκριση που έλαβε η παραλία το 2020, σκέφτηκε το κάμπινγκ «Burano», έναν φιλικό προς το περιβάλλον και εναλλακτικό τόπο διαμονής με μεγάλο beach bar όπου θα μπορούσε να συνδυάσει τις δύο βασικές ενότητες του συνεδρίου: το περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες.

«Αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένος που ένα όραμα όχι μόνο έγινε πραγματικότητα αλλά συνδύασε με τον καλύτερο τρόπο τη σημαντικότητα του smart city με τη ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας, στο απόλυτα ιδανικό περιβάλλον. Με το ηλιοβασίλεμα πάνω από τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου πελάγους και της μοναδικής φυσικής ομορφιάς του παράκτιου δάσους του Μονολιθίου», σχολίασε σε επικοινωνία με τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Δημήτρης Γερογιάννης, Υπεύθυνος Στρατηγικής Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Δημου Πρέβεζας.

Μάλιστα, ηθική ικανοποίηση για εκείνον ήταν το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι όχι μόνο αγκάλιασαν και εμπιστεύθηκαν την καινοτόμα αυτή ιδέα αλλά έμειναν με μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.
Ωστόσο, από το τελευταίο λεπτό, μετά το κλείσιμο του 1st Digital Beach Summit o Δ. Γερογιάννης, ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στο επόμενο συνέδριο που θα γίνει το 2022.
δημητρης_γερογιαννης_dbs
Ο Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας για τον Δήμο Πρέβεζας Δημήτρης Γερογιάννης με τον Δήμαρχο Πρέβεζας, Νίκο Γεωργάκο


«Με την παρότρυνση όλων που συμμετείχαν στο συνέδριο, είτε διαδικτυακά, είτε δια ζώσης, και φυσικά υπό το «βλέμμα» του δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, έχουμε ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία της περαιτέρω ανάπτυξης του συνεδρίου καθιστώντας το beach digital summit θεσμό. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε τη δυναμική του στον πανεπιστημιακό και ερευνητικό τομέα για αυτό και είμαστε σε επαφές με το τοπικό Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων αλλά και με άλλα πανεπιστήμια σε Ευρώπη και ΗΠΑ», αποκαλύπτει, εκφράζοντας ελπίδα του ότι χάρη στο πρόγραμμα «Ελευθερία» θα έχει ξεπεραστεί το 2022 το ζήτημα της πανδημίας COVID-19.

«Στόχος είναι να έχουμε ένα δυναμικό ανοιχτό συνεδριο για όλους τους φορείς αλλά κυρίως για τη νέα γενιά της Ηπείρου που τόσο πολύ διψά για την επόμενη ημέρα του ψηφιακού μετασχηματισμού».
summit_burano



Διευκολύνσεις μέσω 5G στους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας
Στον θετικό απόηχο του συνεδρίου ήταν η αισθητή ταχύτητα με την οποία «έτρεχε» το πρόγραμμα και η μετάδοσή του, χάρη στη χορηγια όπως επεσήμαναν οι συντελεστές των εταιρειών Cosmote, Cisco και Space Hellas.

Στη σημασία του 5G για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε, κατά την διάρκεια του 1st Digital Beach Summit ο ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αθανάσιος Στάβερης. Συγκεκριμένα τόνισε πως αυτό που ξεχωρίζει την τεχνολογία 5G από τις προηγούμενες είναι τόσο οι απίστευτες ταχύτητες όσο και οι χρόνοι απόκρισης.
Η Ελλάδα ανέφερε πως έχει προχωρήσει πολύ τις διαδικασίες ενώ, προσδοκά πολλά από την έρευνα και τις start up επιχειρήσεις.
Μάλιστα, έχει παραχωρηθεί το 1% του φάσματος στην έρευνα. «Η μεγάλη διαφορά που θα φέρει στη ζωή μας το 5G είναι ότι οι αγρότες θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικούς χρόνους την υγρασία στα χωράφια τους ή η πολιτική προστασία να «προβλέπει» γρηγορότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές», τόνισε.
summit_eva_k


Το 1st Digital Beach Summit πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς επίσης της ΚΕΔΕ και του ΕΟΤ.
Οι συζητήσεις εστίασαν σε καίρια ζητήματα όπως: Το 5G στην Ελλάδα, την ψηφιακή Διακυβέρνηση στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη νέα εποχή και τις προκλήσεις για τις αναπτυσσόμενες smart Cities, τις ψηφιακές εφαρμογές στην Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τις Κοινωνικές Δράσεις, τις Ψηφιακές Εφαρμογές και την προώθηση της βιωσιμότητας του τουρισμού.

Δείτε εδώ τις τοποθετήσεις των ομιλητών μεταξύ των οποίων του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Νικόλα Γιατρομανωλάκη υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, του Δημήτρη Φραγκάκη ΓΓ του ΕΟΤ, της Εύας Καϊλή Ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ, του Δημήτρη Παπαστεργίου προέδρου της ΚΕΔΕ, του Αθανάσιου Στάβερη ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Ιωάννη Σμυρλή ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών και προέδρου της Enterprise Greece, του Δημήτρη Σκάλκου ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, του Pench Kuzev Σύμβουλος Πολιτικής στο Ιδρυμα Konrad-Adenauer, κ.α.