«Ποια είναι η αντίληψη των νέων για το ασφαλιστικό, σήμερα; Πας σε έναν 20άρη, 25άρη, 30άρη και του λες για το ασφαλιστικό, στις περισσότερες περιπτώσεις σου λέει δεν με αφορά, δεν θα πάρω ποτέ σύνταξη» ανέφερε στην αντιπολίτευση, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο για το νέο επικουρικό.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που γίνονται με αυτό εδώ το νομοσχέδιο και ανέφερε πως «το έχουμε ονομάσει ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά, γιατί εισάγουμε ένα νέο σύστημα στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου του 2022 υποχρεωτικά και προαιρετικά για τους νέους κάτω των 35 ετών, γι’ αυτούς που θα επιλέξουν να μπουν στο σύστημα αυτό».

Ποιο είναι αυτό το σύστημα;

«Θα υπάρχει ένας ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο που θα μπει σε αυτό το σύστημα, αντί ενός κορβανά όπου οι σημερινοί ασφαλισμένοι πληρώνουν για τους σημερινούς συνταξιούχους» επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Αυτό είναι το διανεμητικό σύστημα. Βεβαίως, ξέρω ότι πολλοί και πολλές από όσους μας βλέπουν αυτήν την ώρα νομίζουν ότι ήδη υπάρχει κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει».

Τι αλλάζει στις επικουρικές συντάξεις

Αυτό λοιπόν που αλλάζει από εδώ και πέρα στις επικουρικές συντάξεις σημείωσε ο υπουργός Εργασίας είναι πως «εισάγουμε τον ατομικό κουμπαρά, αντί σε έναν μεγάλο κουβά, δηλαδή, ο οποιοσδήποτε ασφαλισμένος να δίνει εισφορές για τον οποιονδήποτε σημερινό συνταξιούχο, ο καθένας από δω και πέρα θα έχει έναν ατομικό λογαριασμό που θα μπορεί να τον παρακολουθεί και από το κινητό του τηλέφωνο, θα βλέπει την εξέλιξή του, όπως βλέπει ο καθένας τον τραπεζικό του λογαριασμό και θα μπορεί να διαλέγει και το δικό του επενδυτικό προφίλ».

Τρία επενδυτικά προφίλ

«Υπάρχουν τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ, ένα πιο συντηρητικό, ένα πιο ισορροπημένο και ένα πιο επιθετικό. Ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων και του λογαριασμού του, κάθε πενταετία θα μπορεί να αλλάζει και το επενδυτικό του προφίλ σε συνεννόηση με το ΤΕΚΑ, το νέο δημόσιο ταμείο το οποίο δημιουργείται, το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των επικουρικών συντάξεων των νέων και για τις επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του καινούργιου συστήματος;

Πρώτο πλεονέκτημα: Έλεγχος πάνω στη σύνταξη

Ο υπουργός Εργασίας απαρίθμησε τα υπέρ του νέου συστήματος λέγοντας «Πρώτα απ’ όλα ότι ο ασφαλισμένος, ο νέος άνθρωπος, θα έχει έλεγχο στη σύνταξή του. Δεν θα είναι αυτός και ένας μεγάλος κουβάς που θα δίνει για τους άλλους, αλλά θα είναι αυτός και ο ατομικός του λογαριασμός, τον οποίο θα μπορεί να επηρεάζει μάλιστα μέσω του επενδυτικού του προφίλ. Θα παίρνει, λοιπόν, αποφάσεις για τη σύνταξή του αντί να αποφασίζω εγώ γι’ αυτόν, χωρίς αυτόν».

Δεύτερο πλεονέκτημα: Η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

«Μέχρι τώρα επειδή δεν νοιάζεται ο καθένας για τη σύνταξή του, πιστεύει ότι δεν θα πάρει, συμφωνεί κάτω από το τραπέζι με τον εργοδότη και έτσι έχουμε μαύρη υπό δηλωμένη εργασία και δεν δηλώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και έχουμε τα γνωστά φαινόμενα που καταδικάζουμε, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Όταν ο άλλος έχει ατομικό λογαριασμό, προφανώς, θα νοιάζεται και για τις ασφαλιστικές του εισφορές».

«Τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα ταμεία αυτά, πίσω από το ΤΕΚΑ που σήμερα δημιουργείται, έχουν καλύτερες αποδόσεις και ως εκ τούτου οδηγούν και σε μεγαλύτερες συντάξεις» εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε «γι’ αυτό θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα που εργάστηκε για την προετοιμασία αυτού του νομοσχεδίου, με επικεφαλής τον Υφυπουργό, τον καθηγητή κ. Πάνο Τσακλόγλου, τη Γενική Γραμματέα κ. Καρασιώτου και ολόκληρη την ομάδα του έφεραν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό νομοσχέδιο».

Αντιμετωπίσαμε το κύμα των μύθων και τα fake news

Αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εργασίας είπε πως παρακολουθεί τη συζήτηση και πριν παρουσιαστεί το νομοσχέδιο, ιδίως από τον Ιούνιο.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα μύθων. Και έχεις καμιά φορά την εντύπωση, γνωρίζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου ότι εδώ μιλάμε είτε για άλλη χώρα είτε για άλλο νομοσχέδιο». Ακούγαμε «Δεν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο», «Θα πάει στις καλένδες». Το λέω γιατί υπήρξαν και πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα γι’ αυτό, όπως και ανακοινώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Χύθηκε μελάνι γι’ αυτό το πράγμα και διερωτώμαι γιατί. Τι είδους αντιπολίτευση ήταν αυτή; Τι μάταια αντιπολίτευση, όταν ήταν γνωστό ότι το νομοσχέδιο επρόκειτο να έλθει».

Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Είστε οι χορηγοί μας

Ο υπουργός Εργασίας κλείνοντας την τοποθέτηση του ρώτησε την αντιπολίτευση και ζήτησε να πάρει θέση πάνω σε αυτό, «Δεν αξίζει να δώσουμε σε έναν προϋπολογισμό ετησίως 15 δισεκατομμυρίων, 120 εκατομμύρια για τους νέους ανθρώπους;» και ρώτησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης « Βάζετε τα δόγματά σας πάνω από τους νέους ανθρώπους, τους οποίους ισχυρίζεστε ότι έχετε στο μυαλό σας και στην καρδιά σας».

«Εγώ κομματικά μιλώντας θα ήθελα να σας προτρέψω να συνεχίσετε με αυτό τον τρόπο. Είστε χορηγοί μας. Σας οφείλουμε μεγάλη χάρη για την αντιπολίτευση που ασκείται ιδιαίτερα σε αυτό εδώ το νομοσχέδιο. Θα χαρώ, λοιπόν, να μιλήσετε όλοι σας με τον ίδιο τρόπο, διότι εκτίθεστε ιδιαίτερα στα μάτια των νέων ανθρώπων».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, οι νέοι άνθρωποι θέλουν νέα πράγματα. Θέλουν να δούμε αλλιώς την πραγματικότητα και θέλουν να προχωρήσουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο. Δεν τους εμπνέουν χρεοκοπημένα συστήματα σαν και αυτά που εσείς υποστηρίζετε» συμπλήρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.