«Έχουν δοθεί σε 1.742 πολίτες παραπάνω από 10 εκατομμύρια», ανέφερε μιλώντας για τις  αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρηστός Τριαντόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο «δικαιούνται αποζημιώσεις οι επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς. Μπορεί να μην έχει κτιριακή υποδομή, όμως όλες οι υποδομές αποζημιώνονται μέσα από τις επιτροπές περιφέρειας. Θα πρέπει να απευθυνθεί στις επιτροπές της περιφέρειας που κάνουν τις καταγραφές για να αποζημιωθεί στο 70%», ανέφερε.

 «Ό,τι είχαν σαν μέσο παραγωγής, γίνεται η αποτίμηση από την επιτροπή της Περιφέρειας, μπορεί κάποιος να δηλώσει και στην πλατφόρμα, και προχωρά η αποζημίωση. Από την στιγμή που έχουμε την κατάθεση του φακέλου του ενδιαφερόμενου, πάει το κλιμάκιο των Επιτροπών, στέλνεται ο φάκελος με την εκτίμηση στο Υπ. Οικονομικών και σε 3-4 βδομάδες στον Ιανό και τη Σάμο είχε αρχίσει η εκταμίευση του πρώτου 20%, της προκαταβολής.», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος δίνοντας το παράδειγμα των αποζημιώσεων για προηγούμενες φυσικές καταστροφές.

 «Παλιά έπαιρνες το 30% μετά από τέσσερα χρόνια, έτσι ήταν το θεσμικό πλαίσιο. Στη Σάμο, έχει δοθεί το 20% και έχει εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για το 70%. Έχουμε δώσει εντολή να μας έρχονται οι φάκελοι ολοκληρωμένοι, όποιος φέρνει τον φάκελο, θα παίρνει τα χρήματα.

 Είναι και ανάλογα το φόρτο που έχουν ορισμένες περιοχές. Έχουμε συρρικνώσει πολύ το μέσο όρο. Οι αυτοψίες που έχουν γίνει ξεπερνούν τις 2,5 χιλιάδες συνολικά. Στην Εύβοια, είναι περισσότερες από 900. Το μεγάλο κομμάτι έχει γίνει, είμαστε στη δεύτερη φάση των ελέγχων.», ανέφερε.

 «Έχουν δοθεί σε 1.742 πολίτες παραπάνω απο 10 εκατ., οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 3.000, ένα ποσό που αθροιστικά ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια. Θα είναι υψηλότερο από την προηγούμενη φορά τόσο ως προς τους δικαιούχους, όσο και προς το ποσό εκταμίευσης», πρόσθεσε.

 «Κατά μέσο όρο 500 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουμε την ημέρα», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος που τόνισε ότι η διαδικασία των αποζημιώσεων έχει συρρικνωθεί. «Σε μια επιχείρηση δίνουμε το 20% σε 1,5 μήνα, ενώ έπαιρνε το 30% σε τέσσερα χρόνια και απαιτούνταν να είναι ανοιχτή για να πάρει το ποσό αυτό».