Σε μια νέα γενναία ρύθμιση των φορολογικών και των ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στη Βουλή ο επικεφαλής του υπουργείου, Χρήστος Σταικούρας.

Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σταικούρας: «Προχωράμε σε νέα ρύθμιση οφειλών για τους οφειλέτες που επλήγησαν από την κρίση, από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και σήμερα Ιούνιο 2021».

«Από 24 άτοκες δόσεις, σε 36 άτοκες και 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. Διευρύνουμε την περίπτερο των δικαιούχων από τον Μάρτιο του 20 μέχρι σήμερα. Τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ με πρώτη δόση από τον Ιανουάριο του 2022», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η νέα ρύθμιση θα καλύπτει όλη την περίοδο της πανδημίας και θα αφορά όσους μετείχαν σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ή ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου. Επεσήμανε, επίσης, πως θα αφορά χρέη προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η νέα ρύθμιση θα αφορά, την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020, τους εργαζομένους που είναι σε αναστολή εργασίας ή στο ΣυνΕργασίας, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα και έχουν κάνει δήλωση Covid και τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κοροναϊού.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών «εφαρμόζουμε δίκαιη και υπεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης μας. Δημοσιονομική χαλάρωση δεν σημαίνει δημοσιονομικός εκτροχιασμός».

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης 

1. Διευρύνεται ο χρονικός ορίζοντας κάλυψης των οφειλών από το Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα

2. Διευρύνεται ο αριθμός των δόσεων σε 36 άτοκες και σε 72 με χαμηλό επιτόκιο δίνοντας μεγαλύτερη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

3. Διευρύνεται σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων και συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία οποιαδήποτε στιγμή από το Μάρτιο έως και σήμερα.

4. Τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 36 άτοκες ή 72 με επιτόκιο 2.5% με καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στη ρύθμιση 

-Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάση ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών. Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

-Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας είναι σε αναστολή (και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού) ή έχουν μπει στο πρόγραμμα Συν- Εργασία

-Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάση δήλωσης COVID.

-Άνεργοι - εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ

Παράλληλα οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεις) από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα μπορούν να αναβιώσουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου. Οι δόσεις που δεν αποδόθηκαν μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής η δυνατότητα ρύθμισης αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες.

Όλοι μαζί έχουν δημιουργήσει μη ρυθμιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη 2. 26 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη φορολογική διοίκηση αυτή την περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.