Το lockdown ΔΕΝ είναι ορθολογική επιλογή», τονίζει στα «Π» αρμόδια κυβερνητική πηγή, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι στον σχεδιασμό δεν προβλέπονται περιοριστικά μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, όπως αυτά που επιβλήθηκαν την περσινή άνοιξη και τον περασμένο χειμώνα, προκαλώντας «αιμορραγία» στην οικονομική δραστηριότητα. Ποιος είναι ο μοναδικός κίνδυνος, που μπορεί να ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς; Αν τα εμβόλια αποδειχθούν αναποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις, ενδεχόμενο που αυτήν τη στιγμή δεν μοιάζει, όμως, πιθανό. Το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν εκ νέου αποφάσεις «περί αναστολής λειτουργίας δραστηριοτήτων βάσει ΚΑΔ», όπως βλέπαμε μέχρι πρόσφατα, φέρνει στο τραπέζι το επόμενο ερώτημα: Και τι θα γίνει, αν έχουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων; Και εδώ η απάντηση είναι σχεδόν αυτόματη, καθώς η απόφαση είναι ειλημμένη και βάσει των αντοχών της οικονομίας: «Δεν θέλουμε να κοπεί καμία δραστηριότητα για εμβολιασμένους». Όπως έχει φανεί από τις ανακοινώσεις που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση, το μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων από εδώ και πέρα είναι απλό στη σύλληψή του, αλλά, ομολογουμένως, σύνθετο στην εφαρμογή του: Η λειτουργία θα βασίζεται στο πράσινο πιστοποιητικό και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένοι είτε να διαθέτουν PCR τεστ ανά 72 ώρες ή rapid τεστ ανά 48 ώρες ή πιστοποίηση αντισωμάτων έπειτα από νόσηση.

Στην περίπτωση που μια τέτοια επιχείρηση πληροί αυτούς τους αυστηρούς υγειονομικούς όρους λειτουργίας, θα κάνει τη ζωή της ακόμα πιο εύκολη, αν επιλέξει να παράσχει υπηρεσίες σε αμιγώς εμβολιασμένους, ενώ, σε περίπτωση επιλογής μικτής πελατείας, θα αναλαμβάνει το ρίσκο. Ανάλογοι όροι -δηλαδή πράσινο πιστοποιητικό- θα ισχύσουν και για επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων κ.λπ., αναφορικά με τους εργοδότες και τους εργαζομένους τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιχειρήσεις που θα κατεβάζουν ρολά λόγω Covid δεν θα έχουν λαμβάνειν, όπως συμβαίνει το τελευταίο 18μηνο, με αναστολές συμβάσεων εργασίας, πάγωμα φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα. «ΔΕΝ υπάρχουν μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις που θα κλείνουν», τονίζει η ίδια κυβερνητική πηγή, βάζοντας, έτσι, τέλος στη συζήτηση για το αν τα ταμειακά διαθέσιμα των 34 δισ. ευρώ μπορούν να αξιοποιηθούν για μέτρα στήριξης ανάλογα με αυτά της διετίας 2020-2021, τα οποία έφτασαν στα 41 δισ. ευρώ, με «ουρές» και στο 2022.

Τα επίσημα στοιχεία

Φυσικά, όλα τα παραπάνω τελούν υπό την αίρεση της επίτευξης υψηλότερων ποσοστών εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δείχνουν ότι περίπου το 59% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πολύ πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο ο στόχος είναι να ανέβει η πήχης έως το 75%. Η ίδια κυβερνητική πηγή παρατηρεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, υπερτριπλασίασαν τον ημερήσιο αριθμό ραντεβού και εμβολιασμών και αυτό επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. «Αναμφίβολα υπάρχουν ακόμα πολλοί βαθμοί αβεβαιότητας», σημειώνει η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι το φετινό καλοκαίρι είναι στοίχημα. Ο Ιούνιος για τον τουρισμό πήγε καλύτερα από πέρυσι, ωστόσο οι μεταλλάξεις και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν αποκλείεται να συγκρατήσουν τελικά τις φετινές εισπράξεις στο 35% του 2019. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, οι πολύ καλύτερες επιδόσεις του πρώτου τριμήνου έχουν απορροφήσει τους μακροοικονομικούς κραδασμούς, με αποτέλεσμα ως δυσμενές σενάριο για το φετινό ΑΕΠ να χαρακτηρίζεται το 3,6%.

Η πεποίθηση είναι ότι η οικονομία περιμένει το... σύνθημα για να εκτιναχθεί και αυτό το μαρτυρούν στοιχεία από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, στην οικοδομή επικρατεί οργασμός ανακαινίσεων, αλλά ήδη καταγράφεται και αύξηση των νέων οικοδομικών αδειών, με τη ζήτηση από ξένους και εγχώριους επενδυτές να ενισχύεται μήνα με τον μήνα.

Ακόμα και στον χώρο του λιανικού εμπορίου, η δραστηριότητα είναι τέτοια που διατηρεί τα χαμόγελα αισιοδοξίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου μετράνε μέρα-μέρα τι μπαίνει στα κρατικά ταμεία και τι βγαίνει. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα του Ιουνίου πήγαν πολύ καλύτερα από εκείνα του Μαΐου και ένας ασφαλής δείκτης είναι αυτός των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά περίπου 15% σε σχέση με εκείνες του 2019.