Η απόφαση της καγκελαρίας περί αναγνώρισης των αποκλειστικά αδειοδοτημένων από την Ε.Ε. εμβολίων εγκλωβίζει σε μια σκοτεινή γεωπολιτική σκακιέρα τον ελληνικό τουρισμό, που μόλις διαπίστωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του ’21 έκλεισε με σοβαρές απώλειες. Η εικόνα των εισπράξεων ακόμα και για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε εκτός των αρχικών εκτιμήσεων και προσδοκιών, με τους εκπροσώπους του κλάδου να προειδοποιούν ακόμα και για ζήτημα επιβίωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών», οι κρατήσεις ακόμα και την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου κυμάνθηκαν μεταξύ 25% και 35%, με ελάχιστες περιπτώσεις να φτάνουν στο 40%. Ανευρα παραμένουν και τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς, σύμφωνα με τα συνολικά στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει η ΥΠΑ για τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 (Ιανουάριος - Μάιος) από όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας, σημειώνεται πτώση 48% σε σχέση με το 2020 και 97,2% σε σχέση με το 2019. Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που αναγκάζονται να διατηρήσουν για άλλη μία χρονιά κλειστές τις μονάδες τους.

«Δυστυχώς οι μεταλλάξεις μάς οδηγούν και σε μια “μεταλλαγμένη” τουριστική περίοδο, με πληρότητες που δεν επιτρέπουν την ομαλή επαναλειτουργία των ξενοδοχείων και με τεράστιες διαφοροποιήσεις ανά επιχείρηση και προορισμό. Βασικές αγορές, όπως η Βρετανία, εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και σε άλλες, που έδειχναν σταδιακά να ανοίγουν (π.χ., Ρωσία), επιβλήθηκαν ξαφνικά πρόσθετοι υγειονομικοί έλεγχοι στις μετακινήσεις, που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τις κρατήσεις», αναφέρει ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε νέα επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κοινοποιώντας τη και στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ζητώντας νέα στήριξη. Ο παγκόσμιος συναγερμός γύρω από τη μετάλλαξη «Δέλτα» αλλά και η ασάφεια σχετικά με το αν αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό καθυστερούν εκ νέου την επανεκκίνηση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Ηδη στη Μ. Βρετανία καταγράφονται πάνω από 100 θάνατοι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί αφορούσαν περιπτώσεις εμβολιασμένων με διπλή δόση Pfizer ή AstraZeneca.

Μετά την πρώτη σχετική ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά την αυστηροποίηση από την Ελλάδα προς τους Βρετανούς τουρίστες, ακολούθησαν οι δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε για την τροποποίηση των κανόνων εισόδου Ρώσων τουριστών στη χώρα μας (μη αναγνώριση του εμβολίου Sputnik), αποδίδοντας και εκείνος την αλλαγή στη σταδιακή αύξηση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Οι φορείς του ελληνικού τουρισμού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς η Ελλάδα ενδέχεται να χάσει ένα πολύ σημαντικό μέρος της τουριστικής αγοράς, που παραδοσιακά προερχόταν από τους Ρώσους, με τα σενάρια να θέλουν την ανταγωνίστρια Τουρκία να «κλέβει την μπάλα».

Τα εμπόδια για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού δεν σταματούν εδώ. Η νέα εισήγηση των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για μη μετακίνηση των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, βάσει της οποίας δεν θα αναγνωρίζονται τα self tests (δεκτά μόνο τα tests PCR ή rapid tests), αλλάζει το τοπίο και στον εσωτερικό τουρισμό. Οπως λένε πηγές των «Π», ο Ελληνας, που είναι ήδη ματωμένος οικονομικά, θα λάβει υπόψη του και το συγκεκριμένο έξοδο, γεγονός που θα μειώσει ενδεχομένως τη διαμονή του. Θυμίζουμε ότι μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021 εμβολιάστηκαν πλήρως με δύο δόσεις 3,8 εκατ. Ελληνες πολίτες.

Την ίδια ώρα, έρχονται και οι πρώτες αναταράξεις γύρω από την υπόθεση Mouzenidis Travel. Μετά την ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας της, η εταιρεία τέθηκε σε διαδικασία εξυγίανσης, υπό την προστασία του νόμου, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα νέα σύσταση.

«Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα μιλάμε για πτώχευση», ανέφερε σχετικά με το θέμα ο Μανώλης Τσακαλάκης, γενικός γραμματέας της ΠΟΞ, στο powergame.gr, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του για επανεκκίνηση, καθώς, όπως είπε, οι οφειλές της εταιρείας είναι λίγες. Αυτό οφείλεται στο ότι η ρωσική αγορά, στην οποία δραστηριοποιείται κυρίως η Mouzenidis Travel, παραμένει κλειστή.

«Η έλλειψη θα είναι δυσαναπλήρωτη, καθώς η Mouzenidis Travel είναι ένας καθετοποιημένος tour operator. Αν υπάρξει κενό, δεν θα αναπληρωθεί άμεσα, ούτε σε τοπικό ούτε σε εθνικό επίπεδο», σχολίασε από την πλευρά του ο Ηρακλής Τσιτλακίδης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας.