Η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην ετήσια τακτική συνέλευση του ΣΕΒ ήταν το 2016, λίγους μήνες δηλαδή μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Οι τοποθετήσεις του σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων, τα κίνητρα για το επιχειρείν και τη μείωση φόρων ήταν σχετικά αναμενόμενες. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη τότε ήταν οι αναφορές του στους εργαζομένους, με ορισμένους παρατηρητές να σημειώνουν ότι προσπαθεί να «βγει από αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ». «Πάνω από όλα αναμένω να συμπράξετε με τους εργαζομένους για την επίτευξη όλων όσων ανέφερα», είπε λίγο πριν το κλείσιμο της ομιλίας του. «Είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί ότι το συμφέρον εργαζομένων - επιχειρηματιών είναι κατά βάση κοινό. Η πρόκληση είναι πρώτιστα δική σας. Και θα τη φέρετε σε πέρας, αν είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας, ειλικρινείς και αντιμετωπίσετε τους εργαζομένους ως εταίρους στην επιχειρηματική σας δραστηριότητα».

Τη θέση του ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μερίδιο στα κέρδη της ανάπτυξης επανέλαβε έκτοτε αρκετές φορές ο κ. Μητσοτάκης και πιο εμφατικά την περασμένη Τρίτη, πάλι από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ. «Μερικές φορές, όταν ακούω εργοδότες να λένε “μα δεν βρίσκω”, μπορεί η απάντηση να είναι “μα, ενδεχομένως, αν πληρώσεις λίγο περισσότερο, να βρεις”», ανέφερε.

Ποιο είναι το πλήρες πακέτο;

Το μήνυμα που περνάει όλο το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός προς τους επιχειρηματίες είναι σαφές: Η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους με τον ρυθμό και στο μέτρο που είναι δυνατό, καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, δίνει δηλαδή ουσιαστικά ένα πακέτο κινήτρων στις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς στους εργαζομένους τους. Παράλληλα, όμως, τα κίνητρα, μαζί με τις επιδοτήσεις και τα εξαιρετικά ευνοϊκά δάνεια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., συνοδεύονται και από υποχρεώσεις για τους επιχειρηματίες, τις οποίες περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στον ΣΕΒ, κατά τη συζήτηση που είχε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, και τον πρόεδρο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

  • Πρώτη υποχρέωση, απέναντι στην κοινωνία. Είναι δεδομένο, τόνισε ο πρωθυπουργός, ότι «υπάρχουν ευρύτεροι στόχοι, αυτό το οποίο αποκαλούμε Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, που ολοένα και περισσότερο πρέπει να απασχολεί τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι συμμέτοχες, τελικά, στην ευημερία της χώρας συνολικά. Και δεν αρκεί απλώς να αντιμετωπίζεται αυτή η υποχρέωση ως μια συμβατική υποχρέωση την οποία ζητούν τα Διοικητικά Συμβούλια, οι μέτοχοί σας, αλλά κάτι το οποίο να είναι πραγματικά βιωματικό και ενίοτε να συνοδεύεται και από ιδέες καινοτόμες που να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της εποχής».
  • Δεύτερη υποχρέωση, να κινηθούν σε μια σαφώς πιο «πράσινη» και ψηφιακή κατεύθυνση. «Αυτή η ανάπτυξη πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη της προ-προηγούμενης δεκαετίας και σίγουρα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν και τα μαθήματα από την πανδημία. Πρέπει να είναι μια ανάπτυξη η οποία θα ενσωματώνει και θα μετατρέπει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα τις δύο μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας: την ψηφιακή επανάσταση και την προσαρμογή σε μια οικονομία χαμηλών και τελικών μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Την ανάγκη, δηλαδή, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.
  • Τρίτον, να μοιραστούν το μέρισμα της ανάπτυξης με τους εργαζομένους, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας τους μισθούς, όπου αυτό είναι εφικτό.

Η κυβέρνηση θα δώσει «κάθε βοήθεια» στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν

Οπως, εξάλλου, είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από την πρώτη ΔΕΘ στην οποία συμμετείχε ως πρωθυπουργός, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν, αλλά θέλει μαζί τους να προοδεύσουν και η χώρα και οι εργαζόμενοι.

«Είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί ότι το συμφέρον εργαζομένων - επιχειρηματιών είναι κατά βάση κοινό. Η πρόκληση είναι πρώτιστα δική σας»
«Γι’ αυτό και απαιτεί από τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία, να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους, να σέβονται το περιβάλλον», όπως είχε υπογραμμίσει.

Αντίστοιχες δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και ιδιωτικές παροτρύνσεις, από τον κ. Μητσοτάκη αναμένεται να πυκνώσουν στο προσεχές διάστημα, καθώς οι πόροι από το νέο ΕΣΠΑ και, ιδίως, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς την πραγματική οικονομία. Ο στόχος είναι διττός: να απλωθούν όσο γίνεται περισσότερο τα οφέλη στην κοινωνία από τα γενναία αυτά πακέτα στήριξης και να ενθαρρυνθούν Ελληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν για να εργαστούν στη χώρα.