«Το ΕΣΠΑ ήταν μεγάλο όπλο έναντι της πανδημίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Ειδικότερα ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως βοήθησε στην ενίσχυση κεφαλαίων κίνησης σε επιχειρήσεις και στην σημερινή περίοδο αναπροσαρμογής στην κανονικότητα, ενώ είπε ότι θα βοηθήσει και στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων.

Ακόμη τόνισε πως έχουν γίνει τεράστια βήματα στις απορροφήσεις, ενώ εκτίμησε ότι οι πληρωμές στην εστίαση θα γίνουν πριν από το τέλος του μήνα.

Παράλληλα σημείωσε πως στόχος του νέου ΕΣΠΑ είναι η ανταγωνιστικότητα, λέγοντας ότι υπάρχουν έργα και δράσεις ώστε να υπάρξει ικανοποιητικός ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων.

Τέλος, ανέφερε πως το νέο ΕΣΠΑ θα είναι επικεντρωμένο στο πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη όπως επίσης στην έρευνα και την ανταγωνιστικότητα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Τσακίρη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε: «Πέρα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τον τακτικό προϋπολογισμό το ΕΣΠΑ ήταν το δεύτερο, ισότιμα, μεγάλο όπλο μας έναντι της πανδημίας. Βοήθησε πάρα πολύ όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας με ενισχύσεις κεφαλαίου κινήσεως στις επιχειρήσεις έτσι ώστε να καλύψουν ζημιές αλλά και τώρα που διανύουμε την περίοδο αναπροσαρμογής στην κανονικότητα βοηθάει σημαντικά στο να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις».

Για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ο κ. Τσακίρης ανέφερε: «Στο θέμα της απορροφητικότητας όντως έχουμε κάνει τεράστια βήματα που είχαν να γίνουν πάνω από 30 χρόνια, οι διαδικασίες ειδικά σε ότι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν απλοποιηθεί. Ξεκινήσαμε πάνω από ένα χρόνο τώρα με την πρώτη τέτοια δράση που ήταν η επιδότηση του επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων και αυτό που είχε να κάνει ο επιχειρηματίας ήταν ηλεκτρονικά να ανεβάσει στο σύστημα 5 υπεύθυνες δηλώσεις και όλες αυτές οι δράσεις οι οποίες συνεχίστηκαν τα eshop, η εστίαση, ο τουρισμός γίνονται σχεδόν αυτόματα. Για την εστίαση θεωρώ ότι πριν το τέλος του μήνα θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τις πληρωμές».

«Ουσιαστικά για να γίνει η πληρωμή από ΕΣΠΑ εντός μηνός ήταν κάτι αδιανόητο. Αλλάξαμε πάρα πολλά, μένουν πολύ περισσότερα να αλλάξουν και ελπίζουμε να αλλάξουν με το καινούργιο ΕΣΠΑ που ξανασχεδιάζουμε το σύστημα διαδικασιών», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα μέτρα τα οποία θα προστατευόσουν ή θα βοηθήσουν ώστε να μην έχουμε τις παθογένειες των προηγούμενων ετών στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ο κ. Τσακίρης απάντησε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε πλέον για την οικονομία, είναι αυτό που είναι σχεδιασμένο και το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί Ταμείο ανάκαμψης το λέμε εμείς αλλά κανονικά λέγεται Ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και η λέξη ανθεκτικότητα είναι πολύ σημαντική λέξη για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία γιατί είναι αυτό το οποίο απορροφάει σε σημαντικό βαθμό αυτά τα εξωτερικά σοκ τα οποία δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, δεν είναι ενδογενή να πούμε ότι κάτι έγινε αλλάζουμε κάτι, κάνουμε κάποιες κινήσεις διορθωτικές».

«Έρχονται απέξω, είναι παγκόσμια και δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα, και όχι μόνο έρχονται απέξω επηρεάζουν και όλες τις οικονομίες, είτε γειτονικές είτε πιο μακρινές, άρα έχουμε ένα πρόβλημα με πολλαπλασιαστή. Κατά τη δεκαετή κρίση που είχαμε ο τουρισμός δούλευε πάρα πολύ καλά τώρα όμως δεν δούλεψε άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε και σχεδιάζουμε να κάνουμε και έτσι όπως είναι τα προγράμματα που σκεφτόμαστε για το νέο ΕΣΠΑ είναι προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ανταγωνιστικότητα και μιλάω για την αγορά όχι για τις υποδομές και η άλλη είναι ανθεκτικότητα μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι μηχανισμοί υπάρχουν, τους έχουμε βελτιώσει, θα τους βελτιώσουμε με του νόμου του νέου ΕΣΠΑ ακόμα πιο πολύ άρα θεωρώ ότι εκεί θα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, από την άλλη πλευρά ώριμα έργα και δράσεις υπάρχουν άρα πιστεύω θα έχουμε έναν ικανοποιητικό βαθμό απορρόφησης και για αυτά τα χρήματα τα οποία έρχονται και αν τα διαχειριστούμε σωστά εμείς και η αγορά θα αλλάξουν την όψη της Ελλάδας. Θεωρώ ότι για τη χώρα μας είναι αν όχι η τελευταία, μια από τις τελευταίες ευκαιρίες που έχουμε να δούμε μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

ΔΗΜ: Το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του, είναι έτοιμες οι Περιφέρειες και οι Δήμοι και υπάρχει δυνατότητα να παρακολουθηθεί και να βοηθηθεί το κομμάτι της απορροφητικότητας

«Δουλεύουμε προς αυτό, είναι ένα σύστημα το οποίο είναι χρόνια παγιωμένο, προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι, δεν μπορώ να σας πω αν είναι έτοιμο ή δεν είναι αλλά δουλεύουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

«Σε ότι αφορά το καινούργιο ΕΣΠΑ και σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα θα είναι εστιασμένο στο ανταγωνιστικό, στην έρευνα, στο πράσινο και στο ψηφιακό. Όπως κάθε ΕΣΠΑ ακολουθεί την πολιτική της ΕΕ , δεν ακολουθεί την πολιτική μιας χώρας, η πολιτική της ΕΕ είναι το πράσινο και το ψηφιακό εμείς βάζουμε και το ανταγωνιστικό αλλά και την έρευνα που έχουμε μείνει πίσω άρα προς τα εκεί θα κινηθεί το ΕΣΠΑ με έξυπνες και εμβληματικές δράσεις που θα ενισχύουν το επιχειρηματικό μοντέλο των επιχειρήσεων. Δεν θα είναι απλές επιδοτήσεις προκειμένου να αγοραστεί ένα οποιοδήποτε πάγιο, θα είναι ένα πάγιο το οποίο θα έχει ένα στόχο. Δηλαδή όταν θα λέμε επιδότηση παγίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων το πάγιο αυτό θα πρέπει είτε να είναι ψηφιακό είτε να συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση της επιχείρησης», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Να επιδοτήσουμε μια επιχείρηση να αλλάξει μια μηχανή και να πάρει την ίδια γιατί πάλιωσε δεν θα γίνει αυτό. Θα πρέπει η νέα μηχανή που θα πάρει να έχει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία θα είναι λιγότερη ενέργεια, περισσότερη παραγωγικότητα κοκ. Θα αποφύγουμε τις πολλές μικρές προσκλήσεις, θα υπάρχουν προσκλήσεις εμβληματικές προς όλους τους κλάδους οπότε ο κάθε κλάδος, η κάθε επιχείρηση θα μπορεί αυτό που θέλει να κάνει να εντάσσεται γρήγορα στο πρόγραμμα. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε συγκριτικές αξιολογήσεις, εδώ θα υπάρχουν κάποια αρχικά κριτήρια και η κάθε επιχείρηση αν τα πληροί θα εντάσσεται στη δράση και θα ξεκινάει την επένδυσή της», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ο μόνος περιορισμός που θα έχει θα είναι χρονικός, θα έχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο να κάνει την επένδυση. Άρα θα αλλάξει σημαντικά η φιλοσοφία σε ότι αφορά τις ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως επίσης θα υπάρχουν και πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία. Καταλαβαίνω εδώ ότι υπάρχει μια γκρίνια σε ότι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις έτσι ώστε να είναι και εύκολη η πρόσβαση στο χρήμα», κατέληξε.