Σοβαρό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης έως την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουνίου, λόγω τρεχουσών προθεσμιών, αντιμετωπίζει μερίδα επιχειρήσεων που αδυνατούν να ενταχθούν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 7». Το θέμα, όπως έχει διατυπωθεί σε επιστολές τους προς την ηγεσία του υπ. Οικονομικών έγκειται στο ότι ενώ δικαιούνται την ενίσχυση και πληρούν όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας , με μείωση τζίρου 60-70%, στην αίτηση που κάνουν μέσω της εφαρμογής my business support και συγκεκριμένα στο πεδίο « Δικαιούμενο ποσό βάσει αλγορίθμου (άρθρο 4 παρ.1 ΚΥΑ ΓΔΟΥ420/2021)» τους εμφανίζεται ποσό ΜΗΔΕΝ στο αριστερό πεδίο της εφαρμογής και όχι στο δεξιό για την «αποζημίωση λόγω υπάρχοντος προσωπικού».

Το πρόβλημα δημιουργείται διότι οι επιχειρήσεις αυτές ενώ το Α τρίμηνο 2021 ήταν σε καθεστώς ΦΠΑ, το έτος 2019 στο οποίο υπολογίζεται η ποσοστιαία διαφορά εκροών -εισροών ήταν απαλλασσόμενοι από ΦΠΑ με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μην τους εγκρίνει το αναλογούν ποσό.

Συνεπώς, όπως υπογραμμίζουν, θα πρέπει η ποσοστιαία διαφορά εκροών –εισροών στην περίπτωση αυτή να υπολογίζεται από τα οικονομικά στοιχεία του εντύπου Ε3 του έτους 2019, αφού για το έτος αυτό δεν υπάρχουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν ήταν τότε σε καθεστώς ΦΠΑ αλλά μπήκαν λόγω επέκτασης δραστηριότητας με νέους ΚΑΔ τους τελευταίους 5-6 μήνες. Φυσικά, εξηγούν, «δεν πρόκειται για εταιρείες οι οποίες κάνουν συστηματική χρήση αλλαγής του καθεστώτος ΦΠΑ αλλά για επιχειρήσεις που δεν ήταν σε καθεστώς ΦΠΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια και μπήκαν αυτήν την περίοδο» . Πηγές από το υπ. Οικονομικών, διαβεβαιώνουν ότι το ζήτημα απασχολεί ήδη τους επιτελείς του Χρ. Σταϊκούρα.