Με σημερινή της ανακοίνωση η Alpha Bank επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του powergame.gr, γνωστοποιώντας πως εξετάζει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της: «Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον τύπο, η ''Alpha Services and Holdings S.A.'', 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Alpha Bank”), ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου».

Η τράπεζα της οποίας η μετοχή σημειώνει πτώση της τάξης του 30%, αναφέρεται σε άντληση κεφαλαίου με σκοπό τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών της σχεδίων. Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση της Alpha Bank ήρθε μερικές ώρες μετά την αποκάλυψη του powergame.gr η οποία όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε κραδασμούς στη χρηματιστηριακή αγορά και τον τραπεζικό δείκτη που έφτασε να σημειώνει πτώση άνω του 6%.

Το επικαιροποιημένο πλάνο της Τράπεζας, λεπτομέρειες του οποίου θα δοθούν σε μία εβδομάδα από σήμερα καθώς στις 27 Μαΐου.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω άντληση κεφαλαίων δεν θα έχει καμία σχέση με την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που έγινε χωρίς δικαιώματα προτίμησης.

Λεπτομέρειες για τους στόχους και το χρόνο της αύξησης αναμένεται να δοθούν την επόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Γιατί τώρα

Και για όσους αναρωτιούνται για τους λόγους που οδηγήθηκε η διοίκηση της Τράπεζας σε αυτή την απόφαση, είναι προφανές πως η Alpha Bank δεν θα μπορούσε να συνεχίσει με το ίδιο επιχειρησιακό σχέδιο, μετά την πρόσφατη έκδοση ομολόγου Tier II τον Μάρτιο, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 19,7%. Άλλωστε μία τόσο ισχυρή κεφαλαιακή θέση δημιουργεί τις προϋποθέσεις και θέτει τις βάσεις για μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια.

Όλο το ρεπορτάζ στο powergame.gr