Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022, καθώς αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της, σε σύγκριση με αυτές του Φεβρουαρίου.

Στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η πανδημία του και τα περιοριστικά μέτρα, ώθησαν την ελληνική οικονομία σε μια βαθιά ύφεση το 2020 (-8,2%).

Σύμφωνα με την Επιτροπή ο τουρισμός και γενικότερα ο τομέας των υπηρεσιών χτυπήθηκαν ιδιαίτερα. Ωστόσο, «τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση στηρίζοντας την απασχόληση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «η ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με την ισχυρή τόνωση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αναμένεται να βοηθήσουν στην εκκίνηση της οικονομίας στο μέλλον».

Στο 16,3% η ανεργία

Σημειώνεται, επίσης, ότι τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης κατάφεραν να αποτρέψουν απολύσεις μεγάλης κλίμακας, διατηρώντας την ανεργία στο 16,3%, ενώ η απασχόληση μειώθηκε λόγω χαμηλότερων προσλήψεων στον τομέα του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Επιτροπή τονίζει ότι η οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναμένεται επίσης να υποστηριχθεί από την έναρξη της εφαρμογής των έργων που παρουσιάζει η Ελλάδα στο εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης. Συνολικά το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,1% το 2021 και 6,0% το 2022.

Επιπλέον, το σταδιακό άνοιγμα του τουριστικού τομέα αναμένεται να υποστηρίξει τις καθαρές εξαγωγές.