Πάνω από 1.000.000 φορολογούμενοι δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ φόρο. Η εξέλιξη αυτή έχει την αιτιολογία της, η οποία εδράζεται σε σειρά πραγματικών γεγονότων και αποφάσεων. Δείτε: Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εισπράττουν 534 ευρώ λόγω της κάλυψης από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

∆εν αποτελούν εισόδηµα / Κανένας φόρος:

— Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι 534 ή 800 ευρώ, ποσό που έλαβαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που είναι σε αναστολή.

— Το ποσό από το κράτος του 60% των απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων που μπήκαν στο πρόγραμμα «ΣυνΕργασία».

— Η ειδική αποζημίωση σε καλλιτέχνες, δημιουργούς, επαγγελματίες της Τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς και επιστήμονες.

— Η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια.

— Τα χρήματα που εισέπραξαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ακόμα, λόγω των μειωμένων εσόδων, έρχεται κύμα δικαιούχων για επιδόματα τα οποία δεν είχαν δικαίωμα να εισπράξουν κατά το παρελθόν λόγω αυξημένων εισοδημάτων. Έτσι, λοιπόν, χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι έχουν επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή, όπως επίσης ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια θα τύχουν μεγαλύτερων ευκαιριών. Θα δουν, λοιπόν, μεγαλύτερο επίδομα τέκνων, ενοικίου και λιγότερο ή μηδενικό ΕΝΦΙΑ. Η κατάθεση των δηλώσεων ξεκινάει μετά το Πάσχα, πιθανόν μετά τις 15 Μαΐου.

4


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»