Φέτος η έκπληξη της Εφορίας θα είναι η τριπλή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τους φορολογουμένους. Έχουμε μείωση του κατώτατου συντελεστή από το 22% στο 9%, έως 10.000 ευρώ εισοδήματος, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αναλύει ο καθηγητής Φορολογίας Γιώργος Χριστόπουλος

α) Κλίμακα φόρου:

Μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολογίας του εισοδήματος μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%. Από αυτήν τη μείωση θα ευνοηθούν όχι μόνο οι φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται με βάση προοδευτική κλίμακα. Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα (28%, 36% και 44%, από 29%, 37% και 45%, αντίστοιχα).

β) Εισφορές:

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Εδώ έχουμε κατάργηση της σύνδεσης με το εισόδημα και θέσπιση ασφαλιστικών κατηγοριών κατ’ ελεύθερη επιλογή των ασφαλισμένων. Ακόμα, πλήρη αλλαγή στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης (όπου πλέον απαλλάσσονται των εισφορών της δεύτερης απασχόλησης) σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων αλλά και ατομικών επιχειρήσεων. Θα επέλθει σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90% και 3%, αντίστοιχα. Δηλαδή, 3,90%, που μοιράζεται κατά 1,63% για τον εργαζόμενο και 2,27% για τον εργοδότη.

γ) Έκτακτη εισφορά:

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για το 2020 δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Το 2021 έχουμε απαλλαγή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία.

1_2

2_2

Το κέρδος στα «μπλοκάκια»

Το κέρδος για τον μισθωτό με «μπλοκάκι» έρχεται από τη μείωση φόρου εισοδήματος, την απαλλαγή εισφορών ΕΦΚΑ της δεύτερης απασχόλησης, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

3

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»