Υπάρχουν επτά ειδικές περιπτώσεις δικαιωμάτων σας που πρέπει να γνωρίζετε για τον Απρίλιο. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» σάς τα παρουσιάζουν, για να γνωρίζετε τι μπορείτε να λύσετε και τι να επιδιώξετε.

Ισχύουν οι άδειες ειδικού σκοπού;
Προσέξτε τις ημερομηνίες. Έως 15.04.2021 μπορείτε να υποβάλλετε το έντυπο 11.1 για άδειες ειδικού σκοπού προκειμένου να δηλωθούν διαστήματα αδείας έως και 31.03.2021. Ακόμα, επιτρέπονται νέες δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις για άδειες ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν εντός του διαστήματος από 1.2.2021 έως και 31.03.2021. Όλο αυτό το πλέγμα ενεργειών θα σας βοηθήσει σημαντικά.

Είναι υποχρεωτική η τηλεργασία;
Εδώ ισχύει η παράταση έως 30 Απριλίου για κάθε επιχείρηση που λειτουργεί στη χώρα μας. Σε κάθε επιχείρηση, το 50% των εργαζομένων μπορεί να απασχοληθεί από απόσταση. Επίσης, παρατείνεται έως 30 Απριλίου η δυνατότητα προσφυγής του εργοδότη στην εξ αποστάσεως απασχόληση.

Προσοχή στο ∆ώρο του Πάσχα
Το κράτος θα καταβάλει ό,τι του αναλογεί για τη χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης την περίοδο 1/1-30/4 με βάση τα 534 ευρώ. Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για τη χρονική περίοδο ενεργής σύμβασης, με βάση τον ονομαστικό μισθό.

Τεστ εργαζοµένων
Επί των τεστ, διάταξη που ψηφίστηκε ορίζει ότι «με ΚΥΑ του υπουργού Υγείας και συναρμόδιων υπουργών, η οποία θα εκδοθεί, δύναται να καθίσταται υποχρεωτικό το αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ COVID για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις». Τίθενται, όμως, προϋποθέσεις, όπως προσέλευση στην εργασία και συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως λιανεμπόριο, επισιτισμός, τουρισμός, μεταποίηση, μεταφορές, χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αερομεταφορές, εκπαιδευτικές μονάδες, δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι. Θα καθορίζονται, ακόμα, συγκεκριμένα πρόστιμα για τους παραβάτες.

∆ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙ∆ΟΜΑ ΤΩΝ €400 ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Έχουμε διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα των 400 ευρώ σε επιστήμονες. Δηλαδή, επαγγελματίες με έναρξη επαγγέλματος έως 31/12/2014: μείωση κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2020 και οικογενειακό εισόδημα για το 2020 έως 30.000 ευρώ. Νέοι επαγγελματίες, με έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και έως την 5η Φεβρουαρίου 2021: οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 ή είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο δικηγορικό σύλλογο μετά την ημερομηνία αυτή. Υπεύθυνη δήλωση στην «Εργάνη» έως τις 15/4, ενώ όσοι είχαν ήδη υποβάλει αίτηση δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου. Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση, θα πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η υποβολή αιτήσεων ισχύει έως τις 9/4, με αναδρομική ισχύ από 1η Απριλίου. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για τις κλειστές επιχειρήσεις. Υπάρχει, όμως, κριτήριο τζίρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»