Το 2021, με όρους δημοσιονομικούς, τραπεζικούς, αλλά και οργάνωσης κράτους, δεν είναι το ίδιο με το 2011.

Την αισιόδοξη αυτή παραδοχή έκανε στο συνέδριο του Economist με τίτλο «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης» ο πρόεδρος της Optima Bank, Γιώργος Τανισκίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα, παρά την πανδημία, βρίσκεται σε ανοδικό κύκλο, το εξωτερικό χρέος είναι διαχειρίσιμο και τέλος ότι η κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα συνεχώς βελτιώνεται.

Επίσης μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η άφθονη ρευστότητα σε διεθνές επίπεδο, τα 80 δισ. ευρώ χρηματοδότησης που έρχονται από την Ευρώπη, αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ελλάδα, δημιουργούν προϋποθέσεις αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, μόλις ξεπεραστεί η πανδημική κρίση.

Το εξωτερικό χρέος
Αναφορικά με το υψηλό χρέος της χώρας, η σύνθεσή του και οι όροι αποπληρωμής του, κατά τον κ. Τανισκίδη «δημιουργούν την ασφαλή πεποίθηση ότι σήμερα θέμα χρέους δεν υφίσταται. Θα τολμούσα να πω», πρόσθεσε, «ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι σαν perpetual bonds». Και εξήγησε ότι:

– το εξωτερικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε 374 δισ. ευρώ (περίπου διπλάσιο του ΑΕΠ). Εξ αυτών τα 254 δισ. ευρώ, δηλαδή το 68% βρίσκονται σε θεσμικά, ασφαλή -όπως τα χαρακτήρισε- χέρια

– η μέση σταθμική διάρκεια του χρέους σήμερα είναι 19,4 χρόνια, έναντι 6,3 χρόνια που ήταν το 2011

-το μέσο σταθμικό επιτόκιο δανεισμού σήμερα, βρίσκεται στο 1,72% έναντι 4,54% που ήταν το 2011 και τέλος

-το μέσο σταθμικό κόστος νέου δανεισμού σήμερα είναι ακόμη χαμηλότερο στο 1,0%, έναντι 5,0% που ήταν το 2011.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Optima Bank, είναι ότι έχουμε μακρινές λήξεις, χαμηλά επιτόκια και εφόσον επιδιώξουμε όταν λήξει η πανδημία μέτρια πρωτογενή πλεονάσματα -όπως υποσχέθηκε ο αν. υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης- το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι διαχειρίσιμο και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διαρκές (perpetual bonds).

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Τανισκίδης, η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί 80 δισ. ευρώ χρηματοδότηση για την περίοδο 2021-27 και το στοίχημα είναι αν μπορούμε να τα απορροφήσουμε.

Από την άλλη πλευρά σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, υπάρχει άφθονη ρευστότητα.

Έτσι η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις της. Παράλληλα στη χώρα μας υφίσταται μια συσσωρευμένη ζήτηση σε όλους τους τομείς, λόγω της χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας

Η πανδημία
Αναφερόμενος στην κρίση της πανδημίας, ο κ. Τανισκίδης σημείωσε ότι η χώρα τα πήγε καλύτερα από την Ευρώπη και αυτό συνιστά άλλη μια πηγή αισιοδοξίας.

Σε επίπεδο κρουσμάτων η Ελλάδα είχε δείκτη 3% (επί του πληθυσμού) έναντι 6% στην Ευρώπη.

Οι θάνατοι ανήλθαν στο 0,08% ενώ στην Ευρώπη στο 0,14% και σε επίπεδο εμβολιασμού η Ελλάδα βρίσκεται στο 12,0% έναντι 12,5% στην Ε.Ε.

«Η ελληνική οικονομία είχε μια ανακοπή στην ανοδική της πορεία λόγω της πανδημίας, αλλά είμαστε αισιόδοξοι γιατί αυτή η ανακοπή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι πέρυσι το καλοκαίρι, δεν είχαμε καθόλου τουρισμό ο οποίος αποτελεί συστατικό κομμάτι τις ελληνικής οικονομίας».

Ακόμη όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Optima Bank, το κράτος βρίσκεται σε καλύτερη οργανωτικά θέση.

«Κάναμε και κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και στις ημέρες εγκλεισμού», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το κράτος προάγεται τεχνολογικά και ηλεκτρονικά.

Οι τράπεζες
Τέλος το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για τον κ. Τανισκίδη συνεχώς βελτιώνεται.

Όπως είπε, σήμερα οι καταθέσεις ξεπερνούν τις χορηγήσεις κατά 24 δισ. ευρώ (καταθέσεις 163 δισ. ευρώ έναντι χορηγήσεων 139 δισ. ευρώ).

«Αυτό είχαμε να το δούμε από το Σεπτέμβριο του 2003», είπε το στέλεχος της Optima Bank, σημειώνοντας ότι το 2015 οι χορηγήσεις ξεπερνούσαν τις καταθέσεις κατά 85 δισ. ευρώ (καταθέσεις 121 δισ. Ευρώ έναντι χορηγήσεων 206 δισ. ευρώ).

«Οι τράπεζες φαίνεται ότι τακτοποιούν τα του οίκους τους και στοχεύουν σε μονοψήφια ποσοστό σε NPEs στους επόμενους 12 μήνες».