Το διαδικτυακό συνέδριο «Ελλάδα: 200 Χρόνια Οικονομικής Επιβίωσης» (GREECE: 200 YEARS OF ECONOMIC SURVIVAL) ξεκινά τις εργασίες του στις 11:40 σήμερα το πρωί, στα πλαίσια των Economist Events και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η διοργάνωση θα εξετάσει αναλυτικά και με εξέχοντες ομιλητές τα οικονομικά επιτεύγματα αλλά και τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η χώρα κατά την νεώτερη ιστορία της.

Την εκδήλωση θα εγκαινιάσει επίσημα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Θα ακολουθήσει στις 11:50 πμ η κεντρική ομιλία από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα «Μία 200ετία Οικονομικής Επιβίωσης».



Οι θεματικές του συνεδρίου

Συνολικά έξι θεματικές ενότητες, μετά τον χαιρετισμό της περιφερειακής διευθύντριας του The Economist Intelligence Unit Τζόαν Χέι, θα επιδιώξουν να θέσουν τις βάσεις για έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων, προσφέροντας ιδιαίτερα χρήσιμες οπτικές μέσα στη δίνη της πανδημίας της νόσου Covid-19 που διανύουμε.

Οι ομιλίες και ο διάλογος θα αφορούν σε σημαίνουσες πτυχές της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας και της ιστορίας του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με επωφελείς συγκρίσεις και παραλληλισμούς ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Συγκεκριμένα, οι έξι θεματικές που θα αναπτύξουν οι συμμετέχοντες είναι οι ακόλουθες: «200 Χρόνια Σύγχρονη Ελλάδα», «Η Ελλάδα γιορτάζει μία επέτειο με βιώσιμο χρέος;», «Ελληνικό δημόσιο χρέος: Μία ιστορία δύο αιώνων», «Επιχειρηματικότητα και επενδύσεις με φόντο το υψηλό δημόσιο χρέος», «2009-2015: Η ιστορία της διαχείρισης του ελληνικού χρέους και της διάσωσης της Ελλάδας», «O αναστοχασμός της Ελλάδας: Αποτυχίες από το παρελθόν, μαθήματα για το μέλλον».

Όλοι οι συμμετέχοντες

Αναλυτικά, στο ψηφιακό συνέδριο θα συμμετάσχουν:

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράουχ, ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Τάσος Γιαννίτσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Επίσης ο πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο πρώην πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, ο chief credit officer της ΕΜΕΑ του Moody’s Investors Service, Κόλιν Έλις, ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, κάτοχος της Έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος στο LSE, Κέβιν Φέδερστον, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας, ο καθηγητής Ιστορίας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Γιάννης Κοτσώνης, το μέλος του ΔΣ του think thank CEPS στις Βρυξέλλες, Ντάνιελ Γκρος.

Ο πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Alba Graduate Business School του Αμερικανικού Κολεγίου, Κώστας Αξαρλόγλου, ο καθηγητής της Έδρας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο Christoph Trebesch, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών και Μακροοικονομικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου, η επικεφαλής ερευνήτρια της διαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση.

To powergame.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου και θα το μεταδίδει σε live-streaming για τους αναγνώστες του.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.