Για όλες τις οικονομικές εξελίξεις μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα και η δικηγόρος και εργατολόγος, Άσπα Παπαθανασοπούλου

Απαλλαγή ενοικίων 100% θα έχουν οι κλειστές επιχειρήσεις και για τον Απρίλιο. Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες είναι 80% της απώλειας του ενοικίου και για νομικά πρόσωπα είναι 60%. Οι πληττόμενοι, εργαζόμενοι και φοιτητές θα έχουν μείωση ενοικίου 40%, ενώ οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 80%. Οι αποζημιώσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου θα καταβληθούν στους ιδιοκτήτες από 10 έως 20 Απριλίου και οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να γίνουν έως τις 19 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη, οι πληρωμές των ενοικίων απέχουν από τον μήνα αναφοράς 45 μέρες, επομένως για τον Φεβρουάριο θα καταβληθούν τον Απρίλιο. Στο δεύτερο 10ήμερο του Απριλίου θα πληρωθεί και ο Φλεβάρης και ο Μάρτιος.

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις

Οι πληρωμές συντάξεων ΙΚΑ, τραπεζών και ΟΤΕ θα γίνουν στις 23 Μαρτίου για εκείνους των οποίων το ΑΜΚΑ τελειώνει σε 1,3,5,7,9. Στις 26/4 καταβάλλονται οι συντάξεις σε εκείνους των οποίων το ΑΜΚΑ τελειώνει σε 0,2,4,6,8. Για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, οι πληρωμές θα γίνουν στις 27/4, ενώ οι συντάξεις Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 28/4.

Άνεργοι χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης στον τουρισμό και επισιτισμό, θα λάβουν μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ συν 50 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα» για 100.000 δανειολήπτες. Σύμφωνα με την κυρία Νούκα, οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς δικαιολογητικά και η διάρκεια επιδότησης είναι για οκτώ μήνες. Αφορά πληττόμενους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μείωση τζίρου πάνω από 20% συγκρίνοντας τα εισοδήματα του 2020 με εκείνα του 2019. Επιδοτείται το σύνολο της δόσης. Το ανώτερο ποσό επιδότησης είναι μέχρι 600 ευρώ.

Ψαλιδισμένο δώρο Πάσχα για 600.000 εργαζομένους

Το δώρο Πάσχα θα πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, 28/4 με ενδεχόμενο παράτασης για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις.

Για όσους βρίσκονταν σε αναστολή από 1/1 μέχρι 30/4 όλο το δώρο Πάσχα και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις αποζημιώσεις που λάμβαναν το διάστημα αυτό.

Για την περίοδο που εργαζόμενος απασχολήθηκε κανονικά, το δώρο θα υπολογιστεί με βάση το μισθό και θα καταβληθεί από τον εργοδότη μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη.