Αλλάζει τα σχέδια της κυβέρνησης η χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων, όπως οι πιέσεις και τα ζητούμενα της οικονομίας παραμένουν ίδια καθώς το αυστηρό lockdown, οδηγεί σε κατάρρευση τους επιχειρηματίες και το λιανεμπόριο.

 Οι ειδικοί κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πότε και το πώς θα ανοίξει η αγορά, καθώς πρέπει να συνδυαστούν πολλοί παράγοντες και δεδομένα μαζί, τόσο αναφορικά με την οικονομία και την κοινωνία, όσο και με τα μέτρα, τους ελέγχους και τον περιορισμό της πανδημία.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, το μοντέλο που μελετάτε μέχρι στιγμής, είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο με περιορισμούς μεν, αλλά όχι με click away και click inside.

 Ειδικότερα, ο  Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» και τόνισε πως ό,τι γίνει, θα πρέπει να γίνει με τον μέγιστο βαθμό αυτοπροστασίας, ωστόσο, η οικονομία δεν αντέχει άλλο να παραμένει κλειστή. Χαρακτηρίζοντας μεταβατικό μήνα τον Απρίλιο, «ζήτησε» να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να σηκώσουμε ρολά. Κληθείς να σχολιάσει πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα αν δοθεί το «πράσινο φως», είπε ότι δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside. «Πάμε σε κανονικό άνοιγμα καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία».


 Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα, αν δοθεί το «πράσινο φως». «Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα διάκριση. Για τα γυμναστήρια πάντως είπε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ανοίγματος στην παρούσα φάση.

 Πελώνη: Άνοιγμα εστίασης μετά τα μέσα Απριλίου»

 «Προτεραιότητα παραμένει το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των Λυκείων, ελεγχόμενα. Για το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής η δραστηριότητα που λειτουργούσε συντεταγμένα, είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι μια ασφαλης βαλβίδα εκτόνωσης», δήλωσε η κ. Πελώνη.

  Είναι «λογικό μέτρο» να επιτραπούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα βοηθήσουν στην εκτόνωση, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

 «Να λάβουμε υπόψη ότι είναι καλύτερο να υπάρχουν ελεγχόμενες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, παρά συναντήσεις σε σπίτια», επισήμανε, κάνοντας λόγο για «ελεγχόμενς δραστηριότητες, σταδιακές, που θα μπορούν αν ελεγχθούν και δεν θα έχουν επιδημιολογική επιβάρυνση».

 Υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων παραμένουν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, προσθέτοντας: «Προτεραιότητα παραμένει το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των Λυκείων, ελεγχόμενα. Για το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής η δραστηριότητα που λειτουργούσε συντεταγμένα, είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι μια ασφαλης βαλβίδα εκτόνωσης».

 Περιμένουμε να μας πει η Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα τι αντέχουμε επιδημιολογικά κα τι όχι, πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 Ιδανικό σενάριο για όλους θα ήταν να ανοίξουν τα πάντα και να μην υπήρχε κορωνοϊός, ή να είχαμε τώρα 70% ανοσία, επισήμανε. Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει σταδιακά, ελεγχόμενα, πρόσθεσε.

  Αναφορικά με τα self tests, τόνισε ότι «πιστεύω την επόμενη εβδομάδα θα τα έχουμε, μόλις δοθεί το πράσινο φως».

 Τα θετικά κρούματα θα καταγράφονται κάπου; «Θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες, θα υπάρξει μια πλατφόρμα όπου θα δηλώνονται, προκειμένου να μπορεί κάποιος να πάρει άδεια από τη δουλειά του για επανέλεγχο σε δομή».

 Ερωτηθείσα πώς θα κάνουμε Πάσχα, είπε «πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή. Μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, κοιτάξτε τι γίνεται και στις άλλες χώρες. Θα το δούμε το Πάσχα όταν έρθει η ώρα του. Ελπίζω ότι θα καμφεί και θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες, που είναι ο σημαντικότερος δείκτης. Είναι νωρίς. Από τα μέσα Μαΐου και μετά θα μπορούμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Το καλοκαίρι θα είναι σίγουρα καλύτερο (από το περσινό)».

 Υπάρχει περίπτωση να θυσιάσουμε το Πάσχα για ένα καλύτερο καλοκαίρι; «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, παρά την κόπωση, να τηρούμε τα μέτρα. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις επειδή είναι άνοιξη ή καλοκαίρι».

 Αναφορικά με την εστίαση, στόχος της κυβέρνησης είναι η επανεκκίνησή της μετά τα μέσα Απριλίου: «Θα είναι το επόμενο στο πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους. Εντός του Απριλίου, μετά τα μέσα...».

 Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε: «Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ, που έχει αποφανθεί ότι πρόκειται για αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο και υπερτερούν τα οφέλη του. Συνεχίζουμε κανονικά αυτή την ώρα. Εφόσον κρίνει η επιτροπή ότι πρέπει να κάνει κάτι, θα το κάνει. Εφόσον υπάρξει κάποια αλλαγή από τον ΕΜΑ, θα ακολουθήσουμε».