Οταν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε, το μεσημέρι της Τρίτης 9 Μαρτίου, για πιθανό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14/05/2021, άρχισαν τα πρώτα δειλά σημάδια αισιοδοξίας να εμφανίζονται στους επαγγελματίες του κλάδου.

Οι εξηγήσεις είναι δύο:
Επειτα από το μπαράζ αιτημάτων των ξενοδόχων για να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμών στους επαγγελματίες του κλάδου, ο υπουργός (μιλώντας διαδικτυακά στη διεθνή τουριστική έκθεση ITB Berlin) ανακοίνωσε επισήμως πως θα εφαρμοστεί.
Δεύτερον, ανέφερε για πρώτη φορά τον όρο «έξοδος» από τη μαύρη περίοδο της πανδημίας COVID-19. Με φόντο το νέο μότο στις τουριστικές καμπάνιες, «All you want is Greece», η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή άρση των περιορισμών στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ενώ, παράλληλα, στοχεύει στο να ξεκινήσει μια δοκιμαστική εφαρμογή των επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων λειτουργίας.

Οπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης, αυτό θα ξεκινήσει μεταξύ Ελλάδας και κρατών που βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο εμβολιασμών, όπως είναι το Ισραήλ, για το οποίο, άλλωστε, έχει ανακοινωθεί και μια στενότερη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους. Ακόμα, η κυβέρνηση θα ανοίξει τις πύλες στους τουρίστες είτε με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως είπε ο υπουργός, είτε με τεστ αντισωμάτων και ενδείξεις αρνητικών τεστ.

«Ολοι θα υπόκεινται σε random test, όπως συνέβαινε και πέρυσι, αλλά η μεγάλη διαφορά φέτος είναι τα rapid tests», τόνισε ο υπουργός, μένοντας στη βασική αυτή διαφοροποίηση σε σχέση με την περσινή επανεκκίνηση, στο γεγονός, δηλαδή, ότι φέτος η αποµόνωση του επισκέπτη θα µπορεί να γίνεται αµέσως χωρίς να χάνεται ώρα από την άφιξή του έως τον τόπο διαµονής, όπως στην περίπτωση της αναµονής των 72 ωρών.

Επιπλέον, σηµαντικό ρόλο στην ψυχολογία του ταξιδιώτη και στην εµπιστοσύνη του να επιλέξει τη χώρα µας για διακοπές θα παίξει και η απόφαση της κυβέρνησης να καλύπτει τα έξοδα για οποιαδήποτε ιατρική ανάγκη προκύψει, αποκλειστικά σχετιζόµενη µε τον COVID-19, ακόµα και αν χρειαστεί νοσηλεία. «Θα παρέχεται δωρεάν από το ελληνικό κράτος στους τουρίστες», κατέστησε σαφές ο υπουργός.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Την αισιοδοξία της εξέφρασε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η Λαµπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), επισηµαίνοντας, ωστόσο, πως είναι πολύ νωρίς για να έχουµε εικόνα κρατήσεων.

«Θεωρώ πως έχουµε ακόµη καιρό µέχρι τα τέλη Απριλίου, οπότε και θα έχει φανεί πρακτικά πλέον κάτω από ποιες δυνατότητες θα ταξιδεύει ο κόσµος».

Η κ. Καρανάσιου-Ζούλοβιτς στάθηκε στον κρίσιµο ρόλο που παίζει ο κλάδος της αεροµεταφοράς. «Είναι καίριας σηµασίας για το άνοιγµα του τουρισµού να τακτοποιηθεί το θέµα των αεροπορικών εταιρειών και να δούµε τι προγράµµατα θα ανακοινώσουν βάσει της ζήτησης.

Πιστεύω πως θα ισορροπήσει η όλη κατάσταση και πως η αλυσίδα της τουριστικής δραστηριότητας θα επαναλειτουργήσει γρήγορα και πολύ πιο ενισχυµένη από πέρυσι», πρόσθεσε, λέγοντας πως όσον αφορά την κίνηση στα ξενοδοχεία της Αττικής και του Αργοσαρωνικού η ΕΞΑΑΑ κάνει συντονισµένες ενέργειες τόσο µε το ∆ηµόσιο όσο και µε τον ιδιωτικό τοµέα και ήδη το θέµα µάρκετινγκ έχει προχωρήσει. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, όσο και ο πρόεδρος του ΞΕΕ εύχονται να διασωθεί το β’ εξάµηνο του 2021.

Αξίζει να θυµίσουµε την εκτίµηση που είχε κάνει στα «Π» ο κ. Ρέτσος περί επίτευξης του 50% των εσόδων από την τουριστική κίνηση του 2019, που, αν τελικά συµβεί, θα είναι πολύ ανώτερη των προσδοκιών και ευχάριστα ανακουφιστική έκπληξη.

Σύµφωνα µε πηγές της εφηµερίδας, η φετινή σεζόν θα αρχίσει να «στρώνει» µετά τα µέσα του Ιουνίου. Κάποιοι προορισµοί, όπως είναι η Κρήτη, ενδέχεται να σηµειώσουν έως και 60% από τα έσοδα του 2019. Αλλες περιοχές, όµως, ενδέχεται να δουν ποσοστά στο 40%.

Με αυτά τα δεδοµένα και µε τον κλάδο να βρίσκεται ακινητοποιηµένος εδώ και έναν χρόνο, το ερώτηµα που προκύπτει είναι: Αντέχουν οι επαγγελµατίες; Τι γίνεται, για παράδειγµα, στη Σαντορίνη, ένα νησί του οποίου η τουριστική δραστηριότητα, και κυρίως οι ξενοδόχοι, εξαρτώνται πρώτιστα από την κινεζική και την αµερικανική αγορά;

«Οι ξενοδόχοι αντέχουν ακόµα, αλλά όλα θα κριθούν από τη φετινή σεζόν. Μετά δεν θα υπάρχει άλλο περιθώριο», απαντά ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, ο οποίος βρίσκεται σε καθηµερινή επικοινωνία µε τους επιχειρηµατίες του δηµοφιλούς προορισµού.

«Οι ξενοδόχοι έχουν στηριχθεί στην επιστρεπτέα προκαταβολή, στο δάνειο από το ΤΕΠΙΧ, στις αναστολές εργασίας, στις µεταθέσεις πληρωµής του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών πληρωµών κ.ο.κ. Εποµένως, χρωστούν και οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται. Μετά;», διερωτάται. Τις ελπίδες της επανεκκίνησης τις βασίζει στον luxury τουρισµό και στην ενοικίαση βιλών, καθώς αποτελούν µια περισσότερο ασφαλή επιλογή διακοπών. «Οι πελάτες αυτής της κατηγορίας ταξιδεύουν µαζί µε το προσωπικό τους, που είναι υπεύθυνο για την καθαριότητα του χώρου διαµονής», εξηγεί.