Μια σημαντική αποκάλυψη κάνει το Bloomberg, σε εκτενές ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν σημειώσει ελάχιστη ή καθόλου πρόοδο στα σχέδια που πρέπει να υποβάλουν για να αξιοποιήσουν τα συνολικά 750 δις του Ταμείου. Η Ελλάδα, ωστόσο, όπως σημειώνει, είναι μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει από πέρυσι μια ξεχωριστή δομή για τη μελέτη και υλοποίηση έργων με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Έχει υποβάλει ένα αναλυτικό προσχέδιο στην Κομισιόν και εντός του Απριλίου αναμένεται να υποβάλει το τελικό εθνικό σχέδιο, με στόχο τη γρήγορη έγκριση και την εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων ακόμα και τον Ιούνιο ει δυνατόν. Υπενθυμίζουμε ότι οι συνολικοί πόροι που αντιστοιχούν στη χώρα μας είναι 32 δις (επιχορηγήσεις και δάνεια).

Ιδού τι γράφει σχετικά το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg:

«Το σχέδιο της Γερμανίας είναι ανάμεσα σε αυτά που αναμένεται να αποδειχθούν χαμηλότερα των προσδοκιών, με χώρες της νότιας Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ισπανίας να έχουν τα πιο ισχυρά σχέδια, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις και οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Μερικές χώρες δεν έχουν καταθέσει καν προτάσεις ακόμα και άλλες είναι πολύ πίσω, ανέφεραν».